Εξωπλανήτης με «ουρά κομήτη» αποκαλύπτει μυστικά ζωής πέρα από το ηλιακό μας σύστημα

Ένας μικρός, βραχώδης εξωπλανήτης, που βρίσκεται μόλις 140 έτη φωτός από τη Γη στον αστερισμό του Πήγασου, αποσυντίθεται μπροστά στα μάτια των αστρονόμων, αφήνοντας πίσω του μια τεράστια «ουρά» από σκόνη – ένα θέαμα που θυμίζει κομήτη.
Ο πλανήτης, με την ονομασία BD+05 4868 Ab, κινείται σε τροχιά εξαιρετικά κοντινή στο αστέρι του, έναν πορτοκαλί νάνο, και «λιώνει» κυριολεκτικά, καθώς η επιφάνειά του μετατρέπεται σε μάγμα από τη θερμότητα των 1.600 βαθμών Κελσίου.
Η θερμική αυτή πίεση προκαλεί την εξάχνωση του εξωτερικού στρώματος του πλανήτη, το οποίο μετατρέπεται σε σκόνη και δημιουργεί μια θεαματική ουρά μήκους 9 εκατομμυρίων χιλιομέτρων – περίπου όσο το μισό μήκος της τροχιάς γύρω από το άστρο του.
Ένας πλανήτης που «εξαφανίζεται»
Ο BD+05 4868 Ab, μεγέθους ανάμεσα στον Ερμή και τη Σελήνη, ολοκληρώνει την τροχιά του σε μόλις 30,5 ώρες. Λόγω της ακραίας εγγύτητάς του στο άστρο του, οι επιστήμονες προβλέπουν ότι ο πλανήτης θα εξαφανιστεί τελείως μέσα στο επόμενο εκατομμύριο χρόνια – χρονικό διάστημα αστραπή σε αστρονομική κλίμακα.
Όπως εξηγεί ο Μαρκ Χον, μεταδιδακτορικός ερευνητής στο Ινστιτούτο Τεχνολογίας της Μασαχουσέτης και επικεφαλής της σχετικής μελέτης, «η διάλυση του πλανήτη επιταχύνεται όσο περισσότερη ύλη χάνεται», κάτι που καθιστά τη διαδικασία «καλπάζουσα».
Μια ματιά στο εσωτερικό άλλων κόσμων
Η σκόνη που απελευθερώνεται ίσως περιέχει στοιχεία από το εσωτερικό του πλανήτη – ακόμα και από τον πυρήνα του – παρέχοντας μοναδική πρόσβαση στη γεωλογική σύσταση εξωπλανητών.
Το φαινόμενο παρατηρήθηκε αρχικά από το τηλεσκόπιο TESS της NASA, ενώ επόμενα στάδια μελέτης αναμένονται με το διαστημικό τηλεσκόπιο James Webb, που θα εστιάσει στη χημική ανάλυση της σκόνης.
Η Ζώνη της Χρυσομαλλούσας και η ελπίδα για ζωή
Παρά το γεγονός ότι ο BD+05 4868 Ab δεν βρίσκεται σε κατοικήσιμη απόσταση από το άστρο του, η ανακάλυψή του ενισχύει τις μεθόδους εντοπισμού βραχωδών πλανητών και της κατανόησης της δυναμικής τους.
Οι επιστήμονες συνεχίζουν να στρέφουν την προσοχή τους στην κατοικήσιμη ζώνη – τη λεγόμενη «Ζώνη της Χρυσομαλλούσας» – όπου η ύπαρξη νερού σε υγρή μορφή είναι δυνατή. Κάθε νέα ανακάλυψη όπως αυτή, μας φέρνει ένα βήμα πιο κοντά στην απάντηση στο αιώνιο ερώτημα: είμαστε μόνοι στο σύμπαν;
Διαβάστε επίσης
Συνεχίζεται η επιστροφή των εκδρομέων του Πάσχα – Σε ποια σημεία βρίσκεται η κίνηση στο «κόκκινο»
Τραγωδία στο Αργοστόλι: Διασωληνωμένο παιδί μετά από φωτιά στο σπίτι του
Μόνιμο επίδομα 250€ για χαμηλοσυνταξιούχους από το 2025: Ποιοι δικαιούνται τη στήριξη
Επιστροφή Ενοικίου: Ποιοι θα είναι δικαιούχοι και πώς υπολογίζονται τα κριτήρια
Τραγωδία στα διόδια Πολυμύλου Κοζάνης: Καρέ-καρέ η φονική σύγκρουση ΒΙΝΤΕΟ
Πάτρα: Ηθελε να πιει χωρίς να πληρώσει, επέστρεψε οπλισμένος…
Πασχαλινός «εφιάλτης» για 8 άτομα στην Πάτρα, έφαγαν σε ταβέρνα και κατέληξαν στο νοσοκομείο
Από τη μουσική στις χειροπέδες: Επεισοδιακή νύχτα με επίθεση σε αστυνομικούς στην Κάτω Αχαΐα
Πάτρα – Θαλάσσιο μέτωπο: Υπογράφεται η σύμβαση για τη μελέτη του μεγάλου έργου ανάπλασης ΦΩΤΟ
Ακολουθήστε μας για όλες τις ειδήσεις στο Bing News και το Google News