Φορολογικές δηλώσεις 2023: 10+1 «μυστικά» και οι παγίδες – Ο πρόεδρος του Οικονομικού Επιμελητηρίου ΒΔ Πελοποννήσου εξηγεί στην «Π»

Έφτασε η ώρα για το ετήσιο ραντεβού περίπου 9 εκατ. φορολογουμένων με την εφορία. Η ηλεκτρονική πλατφόρμα της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων «περιμένει» την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων του 2023.

φορολογικές

Προθεσμία τριών μηνών έχουν οι φορολογούμενοι για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων. Η ηλεκτρονική πλατφόρμα άνοιξε την περασμένη Παρασκευή 31 Μαρτίου και σύμφωνα με τη νομοθεσία, καταληκτική ημερομηνία υποβολής των φορολογικών δηλώσεων για τα 9 εκατ. φορολογουμένους είναι η 30ή Ιουνίου.

Ο φόρος θα πρέπει να εξοφληθεί σε οκτώ ισόποσες μηνιαίες δόσεις, με την πρώτη να καταβάλλεται έως το τέλος Ιουλίου 2023 και η τελευταία έως τις 28 Φεβρουαρίου του 2024. Στην περίπτωση που κάποιος πληρώσει εφάπαξ το σύνολο του φόρου, τότε θα τύχει έκπτωσης 3% αρκεί αυτό να το πράξει έως τις 31 Ιουλίου.

Με τη βοήθεια του προέδρου του Οικονομικού Επιμελητηρίου ΒΔ Πελοποννήσου και Στ. Ελλάδας Γιώργου Παππά, η «Πελοπόννησος» σας ενημερώνει για τα βασικά σημεία που χρήζουν ιδιαίτερης προσοχής στη συμπλήρωση των φετινών φορολογικών δηλώσεων.

Οπως σημειώνει ο κ. Παππάς, υποχρέωση υποβολής έχουν όσοι έχουν φορολογική κατοικία στην Ελλάδα και έχουν συμπληρώσει το 18ο έτος της ηλικίας. Επίσης δεν έχει καμία σημασία για την εφορία, εάν το πρόσωπο αυτό είναι εξαρτώμενο ή όχι μέλος και αποκτά πραγματικό ή τεκμαρτό εισόδημα.

  • Μπορούν οι σύζυγοι να κάνουν χωριστές φορολογικές δηλώσεις και πώς γίνεται η εκκαθάριση; Για να συμβεί αυτό θα έπρεπε να είχε δηλωθεί στην ΑΑΔΕ έως τις 28 Φεβρουαρίου. Εάν δεν έχει συμβεί τότε η δήλωση θα είναι κοινή. Εξαιρέσεις υπάρχουν στις περιπτώσεις εκείνες που έχει διακοπεί η έγγαμη συμβίωση κατά τον χρόνο υποβολής της δήλωσης ή ο ένας από τους δύο συζύγους είναι σε κατάσταση πτώχευσης ή έχει υποβληθεί σε δικαστική συμπαράσταση.
  • Στην περίπτωση που τα τέκνα φιλοξενούνται από τους γονείς τους στην κατοικία των γονέων, τότε αυτά δεν επιβαρύνονται με το τεκμήριο κατοικίας και το τεκμήριο επιβαρύνει τους γονείς.
  • Για τα εξαρτώμενα μέλη, η φοιτητική κατοικία, που ενοικιάζουν τα παιδιά, τα οποία και σπουδάζουν μακριά από τον τόπο μόνιμης διαμονής, δηλώνεται ως δευτερεύουσα από τον γονέα, ώστε να επιβαρύνεται εκείνος από το τεκμήριο.
  • Ολοι οι φορολογούμενοι είναι υποχρεωμένοι να χτίζουν αφορολόγητο με e-αποδείξεις. Εξαιρούνται μόνο όσοι έχουν συμπληρώσει το 70ό έτος της ηλικίας τους, αλλά και όσοι κατοικούν μόνιμα σε χωριά με πληθυσμό έως 500 κατοίκους και σε νησιά με πληθυσμό κάτω των 3.100 κατοίκων. Εάν πρόκειται για τουριστικές περιοχές τότε, απαλλάσσονται από την κάλυψη του 30% του εισοδήματός τους με ηλεκτρονικές αποδείξεις.
  • Στα τεκμήρια διαβίωσης, προβλέπεται μείωση κατά 30% για εκείνους που έχουν συμπληρώσει το 65ο έτος τους ηλικίας τους.
  • Από φέτος, ο ελάχιστος φορολογικός συντελεστής για τους νέους επιτηδευματίες μειώνεται στο μισό.
  • Οσοι αμείβονται με Δελτίο Παροχής Υπηρεσιών δικαιούνται έκπτωση φόρου από 777 ευρώ για άγαμο χωρίς εξαρτώμενα τέκνα έως και 1.120 ευρώ για έγγαμο γονέα με 3 εξαρτώμενα τέκνα.
  • Οσοι έχουν για πρώτη φορά εισοδήματα από επιχειρηματική δραστηριότητα θα πληρώσουν προκαταβολή φόρου μειωμένη κατά 50%.
  • Σε περίπτωση που κάποιος υποβάλει εκπρόθεσμα την φορολογική του δήλωση από φέτος δεν προβλέπεται κανενός είδους πρόστιμο, υπό την προϋπόθεση ότι ο φόρος που θα προκύψει δεν θα υπερβαίνει τα 100 ευρώ.
  • Οσοι δεν εισέπραξαν ενοίκια το 2022 θα πρέπει μέχρι την προθεσμία υποβολής της δήλωσης να έχουν εκδώσει διαταγή πληρωμής ή διαταγή απόδοσης χρήσης μισθίου ή δικαστική απόφαση αποβολής ή επιδίκασης μισθωμάτων ή να έχει ασκηθεί (κατατεθεί και κοινοποιηθεί) εναντίον του μισθωτή αγωγή αποβολής ή επιδίκασης μισθωμάτων.
  • Η εισφορά αλληλεγγύης έπαψε να ισχύει για όλους από την 1η Ιανουαρίου του 2023. Για το φορολογικό έτος 2022, ωστόσο η απαλλαγή από την ειδική εισφορά αλληλεγγύης αφορά μόνο τα εισοδήματα του ιδιωτικού τομέα, αλλά ισχύει κανονικά για τα εισοδήματα από μισθωτή εργασία στον δημόσιο τομέα και τις συντάξεις.

Οι ηλεκτρονικές αποδείξεις

Οι δαπάνες σε γιατρούς και ιατρικά επαγγέλματα που εξοφλήθηκαν το 2022 με ηλεκτρονικά μέσα μετράνε διπλά για την κάλυψη του 30% του εισοδήματος. Δηλώνονται στον κωδικό 049-050 του εντύπου Ε1 μαζί με τις υπόλοιπες αποδείξεις.

Επίσης, για ηλεκτρονικές αποδείξεις από 20 επαγγελματικές κατηγορίες (ηλεκτρολόγοι, υδραυλικοί, κομμωτήρια, γυμναστήρια κ.ά.) αφαιρείται αναλογικά ποσό ίσο με το 30% των δαπανών από το φορολογητέο εισόδημα του φυσικού προσώπου από μισθωτή εργασία και συντάξεις, επιχειρηματική δραστηριότητα και ακίνητη περιουσία, αποκλειστικά και μόνο για τον υπολογισμό του φόρου εισοδήματος.

Το αφαιρούμενο ποσό εισοδήματος δεν υπερβαίνει το συνολικό πραγματικό εισόδημα από μισθωτή εργασία και συντάξεις, επιχειρηματική δραστηριότητα και ακίνητη περιουσία του φυσικού προσώπου και περιορίζεται μέχρι και το ύψος του ποσού των 5.000 ευρώ ετησίως συνολικά για τα ως άνω εισοδήματα.