Φωτιές – Αχαΐα: Ο βοσκός, το ηλεκτροφόρο καλώδιο και η κατάσβεση
Η Πυροσβεστική αναζητά τα αιτία των πυρκαγιών που απείλησαν κατοικημένες περιοχές και κατέκαψαν δασικές εκτάσεις και καλλιέργειες σε Πόρτες, Καλλιθέα και Μέντζαινα. Πού οδηγούνται οι έρευνες.
Η «καρδιά» της αντιπυρικής περιόδου φέτος στην Αχαΐα «χτύπησε» νωρίτερα τουλάχιστον 20 με 25 ημέρες σε σχέση με τα προηγούμενα έτη, οπότε η εκδήλωση μεγάλων και επικίνδυνων πυρκαγιών τοποθετείτο χρονικά, σύμφωνα με στελέχη του Πυροσβεστικού Σώματος, περί τα τέλη Ιουλίου.
Σε διάστημα τριών εβδομάδων ισχυρές επίγειες και εναέριες πυροσβεστικές δυνάμεις κλήθηκαν να διαχειριστούν υπό αντίξοες καιρικές συνθήκες, και όχι μόνο, δύο δύσκολα συμβάντα. Στις 3 του μήνα στις Πόρτες Δυτικής Αχαΐας και την περασμένη Κυριακή 17 Ιουλίου στην Καλλιθέα Πατρών, όπου η φωτιά που εκδηλώθηκε κοντά στο Κοιμητήριο οδήγησε στην προληπτική εκκένωση των οικισμών Πλατανόβρυσης και Αγίας Παρασκευής του Δήμου Ερυμάνθου.
ΑΙΤΙΑ
Σύμφωνα με τους ανακριτικές αρχές της Πυροσβεστικής, τα αιτία εκδήλωσης των πυρκαγιών που απείλησαν κατοικημένες περιοχές και κατέκαψαν δασικές εκτάσεις και καλλιέργειες, οφείλονται η μεν πρώτη σε τυχαίο γεγονός, καθώς φαίνεται πως κλαδί δένδρου που ακούμπησε σε ηλεκτροφόρο καλώδιο κοντά στον αρχαιολογικό χώρο πυροδότησε τη φωτιά στις Πόρτες, ενώ σε εμπρησμό από αμέλεια αποδίδεται η πυρκαγιά της Καλλιθέας, με κτηνοτρόφο να συλλαμβάνεται από στελέχη κλιμακίου της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού (ΔΑΕΕ), από την Αθήνα. Σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας «Πελοπόννησος», ο άνδρας αρνείται την κατηγορία που του αποδίδεται.
Φέρεται να ισχυρίζεται πως είχε αποχωρήσει από την περιοχή μια – μιάμιση ώρα τουλάχιστον προ ενάρξεως της πυρκαγιάς, ωστόσο από τις έρευνες εντοπίστηκε ως το σημείο «μηδέν» χώρος ιδιοκτησίας του.
ΑΝΤΑΝΑΚΛΑΣΤΙΚΑ
Για άμεσα αντανακλαστικά και επέμβαση της ΠΥ και στις δυο περιπτώσεις μιλούν στην «Π» αιρετοί της τοπικής αυτοδιοίκησης, καθώς στις επίμαχες περιοχές από την πρώτη στιγμή έσπευσε μεγάλος αριθμός πυροσβεστών, υδροφόρων οχημάτων, πεζοπόρα τμήματα αεροσκάφη.
«Είμαι ικανοποιημένος από την ανταπόκριση της Πυροσβεστικής και των λοιπών εμπλεκόμενων φορέων. Σε επικοινωνία που είχα από την πρώτη στιγμή με ανώτατο αξιωματικό, έγινε αμέσως δεκτό το αίτημα να σηκωθούν και εναέρια μέσα. Ηρθαν σύντομα, όμως λόγω της διέλευσης καλωδίων υψηλής τάσης, δεν μπορούσαν να επιχειρήσουν, υπήρχε κίνδυνος. Εξαιτίας και του δύσβατου της περιοχής, υπήρχε κίνδυνος εγκλωβισμού των πεζοπόρων πυροσβεστών.
Στο Παυλόκαστρο υπάρχουν λιμνοδεξαμενές και από εκεί ανεφοδιάζονταν τα ελικόπτερα κερδίζοντας χρόνο, μόνο αεροσκάφη πήγαιναν στη θάλασσα» δήλωσε στην «Π» ο πρόεδρος της Κοινότητας Καλλιθέας, Χρήστος Θανόπουλος, επισημαίνοντας πως σε σχέση με το παρελθόν οι υπηρεσίες λειτούργησαν συντονισμένα. Στην περιοχή μια εβδομάδα μετά βρίσκονται διάσπαρτες πυροσβεστικές δυνάμεις για τυχόν αναζωπυρώσεις.
ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟΣ
«Είναι αλήθεια ότι τα επίγεια μέσα ήρθαν γρήγορα, ήταν θετική η αντίδραση του μηχανισμού και διαπιστώθηκε πως η συνεργασία των εμπλεκόμενων φορέων βρίσκεται σε καλό επίπεδο. Εχουμε δρόμο μπροστά μας, οι καιρικές συνθήκες είναι δύσκολες. Είμαστε σε επιφυλακή και ως Δήμος για να μπορέσουμε και εμείς με ό,τι δυνάμεις έχουμε να αντιδράσουμε», επεσήμανε στην «Π», ο δήμαρχος Ερυμάνθου Θεόδωρος Μπαρής.
Στην Καλλιθέα με την πρώτη κλήση στο τηλεφωνικό κέντρο της Πυροσβεστικής στις 12.55μ.μ. κινητοποιήθηκαν 12 πυροσβέστες με 6 οχήματα μια ομάδα πεζοπόρου τμήματος άνω των 7 ατόμων ένα ελικόπτερο Ερικσον και δύο καναντέρ. Ακολούθως οι δυνάμεις ενισχύθηκαν με επιπλέον 9 οχήματα, δυο πεζοπόρα τμήματα μια ομάδα της νεοσύστατης Ειδικής Μονάδας Δασικών επιχειρήσεων της 6ης ΕΜΟΔΕ με έδρα την Πάτρα, δυο δικυκλιστές της ομάδας «Θησέας», με 5 ελικόπτερα και 2 αεροσκάφη. Από το Δήμο Πατρέων και την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας διατέθηκαν 6 υδροφόρες και 3 μηχανήματα έργου.
Στις Πόρτες επιχείρησαν τουλάχιστον 140 άνδρες της ΠΥ συμπεριλαμβανομένων και των πεζοπόρων τμημάτων, με τη συνδρομή από αέρος σε πλήρη ανάπτυξη 14 αεροσκαφών, που εξακολουθούσαν να κάνουν ρίψεις νερού, ακόμα και όταν έπεσε το σκοτάδι.
«Ηταν καθοριστική η συμβολή των εναέριων μέσων την πρώτη ημέρα, καθώς το μέτωπο βρισκόταν σε δύσβατο σημείο. Οι τελευταίες ρίψεις νερού που έγιναν το βράδυ της Κυριακής, «έκοψαν» τη φωτιά σε σημεία που ήταν επικίνδυνα να ξεφύγει» είχε δηλώσει στην «Π» ο αντιδήμαρχος Πολιτικής Προστασίας Δυτικής Αχαΐας Κώστας Ταπεινός, για την πυρκαγιά στις Πόρτες.
-Στη σύλληψη κατοίκου της περιοχής για τη φωτιά στα Αγναντα Ηλείας προχώρησε χθες η Αστυνομία. Συνελήφθη για εμπρησμό από πρόθεση.
Ακολουθήστε μας για όλες τις ειδήσεις στο Bing News και το Google News