Φραγκονικολόπουλος: Να αφήσουμε το θετικό μας αποτύπωμα στον πλανήτη

Μιλάει στην «ΠτΚ» ο αντιδήμαρχος του τομέα «Ποιότητα ζωής» και πρόεδρος της πενταμελούς επιτροπής για τη διαχείριση των ζώων συντροφιάς του Δήμου Αιγιαλείας, Γιώργος Φραγκονικολόπουλος

φραγκονικολόπουλος

Με σημαντική προσφορά στα κοινωνικά ζητήματα της πόλης, ο αντιδήμαρχος του τομέα: «Ποιότητα ζωής» και πρόεδρος της πενταμελούς επιτροπής για τη διαχείριση των ζώων συντροφιάς του Δήμου Αιγιαλείας, Γιώργος Φραγκονικολόπουλος, ξεδιπλώνει τους μέχρι πρότινος στόχους και τις προτεραιότητές του για τον ίδιο και τη δημοτική ομάδα του.

Στο πλαίσιο του οράματος και το ανήσυχου πνεύματός του, για ένα καλύτερο μέλλον πάνω στη γη, ο ίδιος θέλησε να βάλει το δικό του θετικό περιβαλλοντικό αποτύπωμα στην παγκόσμια προσπάθεια διατήρησης της κλιματικής σταθερότητας και της περιβαλλοντικής ισορροπίας αγοράζοντας και προσφέροντας 1000 δέντρα για την αναδάσωση της Ζήριας Αιγιαλείας που επλήγη το καλοκαίρι του 2021 από την καταστροφική πυρκαγιά.

Στη συνέντευξη που ακολουθεί μιλά για το οξυμένο αυτό ζήτημα, καθώς και για τους προβληματισμούς του για τις σοβαρές ελλείψεις και τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει αναφορικά με τις συνθήκες μέριμνας των πιστών μας φίλων εκφράζοντας την πεποίθηση ότι εκείνο που αναζητά είναι να «ριζώσει» μέσα σε κάθε πολίτη ο εθελοντισμός, ο σεβασμός και η φιλοζωική συνείδηση.

Ποιος ο σκοπός αυτού του εγχειρήματος (προσφορά εθελοντικής εργασίας); Πού στοχεύει; Τι περιλαμβάνει;
Ο σκοπός είναι η επαναφορά της κατεστραμμένης δασικής έκτασης με δωρεά 1.000 κατάλληλων δέντρων, σύμφωνα πάντα με τις οδηγίες ειδικών για το είδος των δέντρων, τη χρονική περίοδο κ.ά. λεπτομέρειες της δεντροφύτευσης.

Πώς βλέπετε την εξέλιξη και τη μετεξέλιξη της πορείας του και ποιες οι προϋποθέσεις για την ομαλή υιοθέτηση του εγχειρήματος αυτού;
Η αναδάσωση θα γίνει βάσει των μελετών που θα αφορούν τις ανάγκες της περιοχής από ειδικούς επιστήμονες-δασολόγους.

Ποιοι άλλοι στέκονται αρωγοί στην προσπάθεια αυτή;
Υπάρχει μεγάλη ανταπόκριση από πολιτιστικούς και αθλητικούς συλλόγους για εθελοντική εργασία για τη φύτευση των δέντρων.

Πόσο έχει επιδεινωθεί η κατάσταση του περιβάλλοντος τα τελευταία χρόνια; Πόσο έχει επιδράσει στη ζωή μας η κλιματική αλλαγή;
Εχει επιδεινωθεί σε μεγάλο βαθμό βλέποντας καύσωνες, τις πλημμύρες και την αύξηση άλλων ακραίων καιρικών φαινομένων με επιπτώσεις στην υγεία μας, στη μακρο και μικροοικονομία και στη βιοποικιλότητα. Τις επόμενες 2-4 δεκαετίες οι πλημμύρες σε ορισμένες χώρες θα οδηγούν σε μαζική μετανάστευση, ακόμα περισσότεροι άνθρωποι θα έρθουν αντιμέτωποι με την επισιτιστική ανασφάλεια, τη λειψυδρία και τα ακραία καιρικά φαινόμενα.

Τι θετικά μπορεί να επιφέρει στην παγκόσμια προσπάθεια προστασίας από τη ρύπανση και την αλλοίωση του οικοσυστήματος;
Με τη φύτεψη 1 τρισεκατομμυρίων δέντρων μπορούμε να φρενάρουμε την κλιματική αλλαγή, καθώς θα αυξηθεί η απορρόφηση των εκπομπών των «αερίων του θερμοκηπίου». Οπότε, είναι επιτακτικό τέτοιες δράσεις να συμβαίνουν συνεχώς σε όλον το πλανήτη, φυσικά ταυτόχρονα με αλλαγές στην καθημερινότητά μας.

Υπήρξε κάτι που σας έδωσε το έναυσμα για να ασχοληθείτε με το μείζον θέμα της προστασίας του περιβάλλοντος και του κλίματος;
Βιώνοντας κάθε μέρα την κλιματική αλλαγή και τις καταστροφικές συνέπειες στο περιβάλλον και στους ανθρώπους, ήθελα κι εγώ να συμβάλω για ένα καλύτερο αύριο για τον τόπο μου και να βρούνε οι νέες γενιές αυτά που βρήκαμε και εμείς.

Η προστασία του περιβάλλοντος, πώς μπορεί να συνειδητοποιηθεί από την κοινή γνώμη και τι μπορεί να γίνει προκειμένου η συνειδητοποίηση αυτή να προχωρήσει;
Θα πρέπει να συνειδητοποιήσουμε πως είμαστε η τελευταία γενιά, η οποία έχει την ευκαιρία να σώσει τη φύση. Μέσα από συνεχή ενημέρωση από το σχολείο, τα ΜΜΕ, αλλά και ένα στοχευμένο πλάνο των κυβερνήσεων μπορούμε να μάθουμε ποια είναι τα σωστά βήματα για μια «πράσινη» στροφή στον τρόπο ζωής μας.

Ποια νομίζετε ότι είναι σήμερα η κατάσταση με τα αδέσποτα στη χώρα μας; Οι Ελληνες είναι αρκετά φιλόζωοι;
Η κατάσταση στην Ελλάδα του 2022 είναι μη ελεγχόμενη, όσα βήματα κι εάν έχουν γίνει από μερικούς δήμους και από εθελοντικές ζωοφιλικές οργανώσεις. Οσο η στρόφιγγα δεν κλείνει το βαρέλι δεν θ’ αδειάσει. Δηλαδή όσο συνεχίζονται οι εγκαταλείψεις κουταβιών και ενηλίκων σκύλων και γατιών, ο αριθμός των αδέσποτων θα αυξάνεται συνεχώς. Φυσικά, τα τελευταία χρόνια βλέπουμε πως περισσότεροι άνθρωποι αποκτούν ζωοφιλική νοοτροπία και ιδιαίτερα όσον αφορά κατοικίδια ζώα, αλλά έχουμε πολύ δρόμο μπροστά μας ώστε να μη θεωρείται φυσιολογικό το παστούρωμα, η μόνιμη αλυσόδεση, τα βαρελόσκυλα, η μόνιμη διαμονή σε μπαλκόνι, τα παράνομα ζευγαρώματα και πώληση, η εγκατάλειψη του κατοικίδιου στον δρόμο, και τόσες άλλες μορφές άμεσης και έμμεσης κακοποίησης.

Ποια η ευθύνη του Δήμου και κατά πόσο πρόσφορο έδαφος υπάρχει από πλευράς του για συνεργασία;
Ο Δήμος Αιγιάλειας σε αυτά τα 4 χρόνια διατηρεί πρόγραμμα για (α) την περισυλλογή, (β) την παροχή κτηνιατρικής περίθαλψης, (γ) την ηλεκτρονική σήμανση και την καταγραφή στο ΕΜΖΣ, (δ) τη στείρωση και (ε) την υιοθεσία αδέσποτων σκύλων. Επίσης, έχει υποβάλει και τα απαραίτητα έγγραφα για τη δημιουργία δημοτικού καταφυγίου και έχει υπογράψει μνημόνιο συνεργασίας με τον Φιλοζωικό Σύλλογο Αιγιάλεας «Τα Φιλαράκια», όμως, είναι σημαντικό να επισημάνουμε πως ο Δήμος αποτελεί έναν από τους μεγαλύτερους δήμους σε έκταση και μάλιστα μη αστικού ιστού, το οποίο σημαίνει πως τα χωριά, τα δάση, οι παραλίες αποτελούν «ιδανικό» σημείο για εγκαταλείψεις ζώων. Ξεπερνά λοιπόν τα όρια του εφικτού από όλες τις απόψεις η περίθαλψη όλων των αδέσποτων ανά πάσα στιγμή σε ολόκληρο τον Δήμο.

Τι είναι ο εθελοντισμός για εσάς; Πώς μπήκε στη ζωή σας; Πότε συνειδητοποιήσατε ότι θέλετε να γίνετε εθελοντής;
Είναι η ανιδιοτελής προσφορά ως προς οτιδήποτε γύρω μας, είτε προς τους συνανθρώπους μας, είτε ως προς τα ζώα, είτε ως προς το περιβάλλον. Δεν μπορώ να ορίσω ένα σημείο έναρξης, αλλά δεν μένω ασυγκίνητος στα κακώς κείμενα. Ιδιαίτερη ευαισθησία μου είναι τα ζώα συντροφιάς και ειδικά μέσα από το ρόλο μου ως υπεύθυνος στο Δήμο για τη διαχείριση των αδέσποτων.

Στην κρίσιμη καθημερινότητα που ζούμε, έχουμε αντιληφθεί πλήρως την αξία του εθελοντισμού, την αξία της προσφοράς και της βοήθειας;
Νομίζω πως βαδίζουμε καλώς. Θέλει όμως πολύ κόπο και προσπάθεια να αλλάξει η νοοτροπία χρόνων και να αποτάξουμε το προσωπικό-οικονομικό όφελος ως στόχο πίσω από κάθε μας πράξη. Σε αυτή τη σύντομη παραμονή μας στον πλανήτη μπορούμε να αφήσουμε το θετικό μας αποτύπωμα και να μην μένουμε άπραγοι θεατές.

Είστε αντιδήμαρχος Αιγιαλείας. Στη δική σας καθημερινότητα, πώς λειτουργεί η εθελοντική προσφορά;
Ενημερώνομαι πολύ συχνά για διάφορα ζητήματα και ανάγκες του τόπου μας, ακόμα και άσχετα με το αντικείμενο της Αντιδημαρχίας μου και προσπαθώ όπου μπορώ να συμβάλλω. Το μεγαλύτερο μέρος της μέρας μου είναι αφιερωμένα στα αδέσποτα και ό,τι μπορεί να γίνει για να βελτιωθεί η ποιότητα ζωής τους.

Οι άνθρωποι που σας προσεγγίζουν, τι ζητούν από εσάς; Βλέποντας ανήμπορους συμπολίτες μας, τι αισθήματα σας γεννιούνται;
Στεναχωριέμαι ιδιαίτερα, όταν βλέπω ανθρώπους που για οποιοδήποτε λόγο στερούνται τα βασικά και περνάνε δύσκολα. Στα όρια του εφικτού και των προσωπικών μου ορίων πρώτα ως άνθρωπος και μετά μέσα από τη θέση μου στην αυτοδιοίκηση προσπαθώ να βρω λύσεις και να βοηθήσω.

Τι είναι αυτό που θεωρείτε ότι λείπει από την πόλη του Αιγίου;
Είναι επιβεβλημένο να ασχοληθεί περισσότερο η νέα γενιά με τα κοινά και την αυτοδιοίκηση για να ξεφύγουμε από τις κακές και παλιές νοοτροπίες του παρελθόντος. μεγαλύτερη εικόνα, αυτό σε κάνει να συνεχίζεις.