Γ. Αράπογλου-Pulse: Τι απαντά για τις δημοσκοπήσεις για το ΚΙΝΑΛ

Μεγάλη συζήτηση ξεκίνησε, μετά τον πρώτο γύρο των εκλογών στο ΚΙΝΑΛ, για τις δημοσκοπήσεις που αφορούσαν τα ποσοστά των υποψηφίων.

 

δημοσκοπήσεις

Μάλιστα, ο ΣΥΡΙΖΑ, σε ανακοίνωσή του, άφησε αιχμές για τις δημοσκοπήσεις που είδαν το φως της δημοσιότητας, αναφέροντας ότι επιβεβαιώθηκε ένα φαινόμενο «που οφείλει να μας προβληματίσει όλους, καθώς δεν είναι η πρώτη φορά που συμβαίνει στη χώρα μας: ο πρώτος σε όλες τις δημοσκοπήσεις δεν σημαίνει και πρώτος στην κάλπη», με υπαινιγμό για τον Ανδρέα Λοβέρδο που μετρήθηκε πρώτος σε αρκετές δημοσκοπήσεις.

Ο Γενικός Διευθυντής της εταιρείας ερευνών Pulse RC, Γιώργος Αράπογλου, με άρθρο του στο liberal.gr, αλλά και με δηλώσεις του στην εκπομπή της Σίας Κοσιώνη στον ΣΚΑΪ, απάντησε ότι η δημοσκόπησή του για το δελτίο του τηλεοπτικού σταθμού δεν έπεσε έξω.

Γράφει, ο Γιώργος Αράπογλου, χαρακτηριστικά: «Έπεσαν πράγματι έξω οι δημοσκοπήσεις για το Κίνημα Αλλαγής; Τουλάχιστον όσον αφορά τη μεγάλη δημοσκόπηση της Pulse RC για το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΣΚΑΪ με 4.012 συνεντεύξεις, η άποψή μας είναι όχι! Ως Γενικός Διευθυντής της εταιρείας μπορώ να μιλήσω – και οι απόψεις μου αφορούν – κυρίως την Pulse».

Στο άρθρο του αναφέρει ότι οι δημοσκοπήσεις συνηθίζεται να κρίνονται από τη σύγκριση της «Πρόθεσης Ψήφου» με το επίσημο αποτέλεσμα και υπογραμμίζει ότι στη δημοσκόπηση της Pulse RC ούτε μετρήθηκε – ούτε παρουσιάστηκε παρόμοιο ερώτημα για την εκλογή αρχηγού του Κινήματος Αλλαγής.

Τονίζει, επίσης, ότι η έρευνα της Pulse για το ΚΙΝΑΛ αποφασίστηκε να περιλαμβάνει «ποιοτικά» ερωτήματα αξιολόγησης (π.χ. ποιον θα προτιμούσατε, ποιος μπορεί καλύτερα να αυξήσει την απήχηση του κόμματος, …να πετύχει την ανανέωση κ.λπ.) και ρητά αναφέραμε ότι τα συγκεκριμένα ερωτήματα «Δεν αποτελούν Πρόθεση Ψήφου».

«Επιπλέον επιλέξαμε να διερευνήσαμε τέσσερις διαφορετικούς συνδυασμούς (διάθεσης συμμετοχής στις εκλογές για αρχηγό και σχέσης ψήφου με το Κίνημα Αλλαγής) για να φανούν οι διαφοροποιήσεις ανάλογα με το μέγεθος και τη σύσταση του εκλογικού σώματος. Στο ερώτημα «ποιον θα προτιμούσατε» σε μια από αυτές τις ομάδες ο Ν. Ανδρουλάκης ήταν πρώτος με 30%, σε άλλη ο Γ. Παπανδρέου ήταν δεύτερος με 29% και στις περισσότερες προσεγγίσεις τα ποσοστά του Ανδρέα Λοβέρδου ήταν μεταξύ 29% – 30%…

Στον ίδιο ποιοτικό δείκτη οι υπόλοιποι τρεις υποψήφιοι αποτυπώθηκαν με ποσοστά από 2% έως 5%. Η θέση καθενός άλλαζε ανάλογα με την ομάδα πληθυσμού. Και ο Π. Γερουλάνος και ο Χ. Καστανίδης και ο Π. Χρηστίδης καταγράφηκαν από δύο φορές στην τέταρτη θέση».

Και καταλήγει:

«Στο «ποιοτικό» ερώτημα «ποιος μπορεί να πετύχει καλύτερα την ανανέωση του κόμματος» σε όλες τις ομάδες υπερείχε ο Ν. Ανδρουλάκης. Στο «ποιος μπορεί να κάνει πιο ουσιαστική αντιπολίτευση», ο Ανδρέας Λοβέρδος… Εξακολουθούμε να πιστεύουμε ότι η πληροφόρηση μέσα από ψύχραιμες, επώνυμες δημοσκοπήσεις είναι η καλύτερη επιλογή. Η απουσία τους αφήνει περιθώρια παραπληροφόρησης ή επιλεκτικής ενημέρωσης».