Γερά ποτήρια οι μαθητές της Αχαΐας, δυο στους πέντε αναφέρουν ότι έχουν μεθύσει

Εκπρόσωποι εκπαίδευσης, γονέων και καταστηματαρχών στην «Π», για τη θλιβερή διαπίστωση σχετικά με την κατανάλωση αλκόολ από ανήλικους και στην Πάτρα.

Αλκοόλ

Τα σχεδόν καθημερινά περιστατικά μέθης ανηλίκων, που σημειώνονται στην περιοχή μας και στη χώρα μας, γενικότερα έρχονται απλώς να επιβεβαιώσουν τα αποτελέσματα της έρευνας ESPAD του 2019, η οποία έδειξε ότι οι ανήλικοι της χώρας μας είναι πρώτοι στην κατανάλωση αλκοόλ στην Ευρώπη.

Ειδικότερα η έρευνα αυτή είχε δείξει ότι περισσότεροι από 9 στους 10 (93,4%) μαθητές 16-18 ετών έχουν καταναλώσει αλκοόλ έστω και μία φορά στη ζωή τους.

Περισσότεροι από 2 στους 5 (42,9%) μαθητές αναφέρουν ότι έχουν μεθύσει έστω και μία φορά στη ζωή τους. Στην έρευνα συμμετείχαν και μαθητές έξι σχολικών μονάδων της Πάτρας από τις απαντήσεις των οποίων είχε προκύψει ότι υπάρχει πρόβλημα κατανάλωσης αλκοόλ.

Ωστόσο τα αποτελέσματα αυτής της έρευνας, όπως συνήθως συμβαίνει, δεν στάθηκαν ικανά να ενεργοποιήσουν τους αρμοδίους να λάβουν τα απαιτούμενα μέτρα προστασίας των ανηλίκων από το αλκοόλ. Κι αυτό αφορά και τους ίδιους τους γονείς οι οποίοι αν και γνωρίζουν πώς διοργανώνονται τα μαθητικά πάρτι και το σύστημα, που λειτουργεί μέσω των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, επιμένουν να μην βλέπουν την πραγματικότητα και να μιλούν για «χοροεσπερίδες» μέχρι να τους γίνει το τηλεφώνημα ότι το παιδί τους βρίσκεται στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών κάποιου νοσοκομείου λόγω μέθης.

Η επιστημονική κοινότητα κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για την ύπαρξη χαλαρού ελέγχου, εύκολης προσβασιμότητας, ψευδαίσθηση της μαγκιάς και το γεγονός ότι το αλκοόλ καταργεί τις αναστολές, μετά από την κατανάλωση συγκεκριμένης ποσότητας μπορεί να οδηγήσουν εύκολα στην κατάχρηση και να μας φέρουν στα σημερινά φαινόμενα.

«Στην Ελλάδα παραδοσιακά το αλκοόλ είναι εύκολα διαθέσιμο παντού» επισημαίνει ο καθηγητής ψυχιατρικής του ΕΚΠΑ Ιωάννης Λιάππας και προσθέτει: «Δεν χρειάζεται ένας ανήλικος να πάει στο κλαμπ για να πιει αλκοόλ, μπορεί να το αγοράσει από παντού, από το περίπτερο από το σουπερμάρκετ, όπου κανείς δεν θα τον ρωτήσει ακόμα κι αν φαίνεται παιδί στα 12 ή 15 έτη, για ποιον αγοράζει αυτό το προϊόν, καθώς θα υποθέσουν ότι το αγοράζει για τους ενηλίκους γονείς του».

Ο ίδιος αναφέρει ότι υπάρχει μεγάλη νοθεία στο αλκοόλ. «Υπάρχουν στην Αθήνα κρυφά αποστακτήρια που παράγουν μπόμπες ακόμη κι από κρεμμύδια. Η αιθυλική αλκοόλη, το καθαρό οινόπνευμα με το μπλε οινόπνευμα -όπως το ξέρουμε όλοι- το οποίο περιέχει μεθυλική αλκοόλη, δεν είναι πολύ μακριά στη σύστασή τους.

Μάλιστα είναι γνωστό ότι το μπλε οινόπνευμα εάν καταναλωθεί από το στόμα, κάνει τύφλωση πολύ συχνά. Δυστυχώς, τα ποτά μεταξύ άλλων νοθεύονται και με μεθυλική αλκοόλη για να γίνουν πιο δυνατά και να “φτιάξουν” τον χρήστη πιο γρήγορα».

Ε. ΠΙΕΡΡΗ: Μείζον πρόβλημα

Eυγενία Πιερρή

Η Ευγενία Πιερρή

Η Διευθυντρια Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Αχαΐας Ευγγενία Πιερρή δήλωσε στην «Πελοπόννησο» πως: «Είμαστε ψηλά στην κατάχρηση αλκοόλ ως περιοχή όπως έδειξε και η σχετική έρευνα μεταξύ των μαθητών μας. Μείζον πρόβλημα και θα μεγενθύνεται εάν δεν δώσουμε στα παιδιά αυτά που έχουν ανάγκη. Που σημαίνει αγάπη, υποστήριξη, φροντίδα, αποδοχή και γενικά ένα σταθερό και ασφαλές πλαίσιο. Επιπλέον κάθε παιδί έχει το δικό του συναισθηματικό κόσμο και τις δικές του ανάγκες που πρέπει να αναγνωρίζονται και να αντιμετωπίζονται αποτελεσματικά.

Η έλλειψη ορίων και η επικοινωνία από τους γονείς σε συνδυασμό με την έλλειψη θετικών προτύπων οδηγούν σε αυτές τις συμπεριφορές όπως η χρήση αλκοόλ. Για όλα αυτά ως Διεύθυνση Εκπαίδευσης σε συνεργασία με τις δομές πρόληψης (π.χ. Καλλίπολις) προσπαθούμε να ενημερώσουμε μαθητές και γονείς. Και τονίζω και γονείς, διότι πολλές φορές διοργανώνουν γονείς αυτά τα πάρτι. Δυστυχώς υπάρχουν γονείς που δεν γνωρίζουν την ύπαρξη ορίων και επομένως δεν μπορούν να τα βάλουν και στα παιδιά τους. Αυτή τη μάχη πρέπει να τη δώσουμε όλοι μαζί. Γονείς, εκπαιδευτικοί, ελεγκτικοί μηχανισμοί, κοινωνία».

Κ. ΤΟΓΙΑΣ: Εντονη ανησυχία

Κωνσταντίνος Τόγιας

Ο Κωνσταντίνος Τόγιας

Ο  Υπεύθυνος Δημοσίων Σχέσεων Ομοσπονδίας Γονέων και Κηδεμόνων Δυτικής Ελλάδας Κωνσταντίνος Τόγιας δήλωσε: «Σίγουρα βλέπουμε με έντονη ανησυχία όλα αυτά τα περιστατικά. Ο ρόλος του γονιού είναι καθοριστικός. Θα πρέπει να είμαστε σε σταθερή και ειλικρινή επικοινωνία με τα παιδιά μας, ώστε να τα στηρίζουμε συνεχώς ψυχολογικά, όταν είναι υπό πίεση διότι παρασύρονται. Το παιδί θέλει να δείξει ότι είναι μέρος της ομάδας κι έχει μειωμένες άμυνες, ώστε να αντισταθεί σε μία πρόκληση των συμμαθητών του. Οι Σύλλογοι Γονέων προσπαθούν να στηρίξουν τους γονείς με τις διοργανώσεις ενημερωτικών συναντήσεων για το πώς να διαχειριζόμαστε αυτές τις καταστάσεις. Στα σχολεία θα πρέπει να λειτουργήσουν τα προγράμματα (say no) ”πες όχι”, τα οποία υπάρχουν εδώ και χρόνια σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες. Και φυσικά να γίνονται αυστηρότεροι έλεγχοι σε χώρους όπου διασκεδάζουν ανήλικοι, όπως και να υπάρξουν χώροι διασκέδασης ελεύθεροι από αλκοόλ. Φυσικά κανένας γονιός δεν αφήνει και δεν θέλει το παιδί του να καταναλώσει αλκοόλ. Δυστυχώς όμως είναι εύκολο να υποκύψει στην πίεση του παιδιού του και γενικότερα στην κοινωνική πίεση να πάει σε ένα πάρτι. Καθοριστική είναι η αυστηροποίηση των ελέγχων που γίνονται για την εφαρμογή του νόμου, ο οποίος είναι ξεκάθαρος σε σχέση με την ηλικία που μπαίνει κάποιος σε κλαμπ και καταναλώνει αλκοόλ».

Τ. ΓΙΑΤΡΑΣ: Οι γονείς γνωρίζουν

Τάσος Γιατράς

Ο Τάσος Γιατράς

Ο πρόεδρος του Συλλόγου Καταστημαρχών Εστίασης και Αναψυχής Αχαΐας (ΣΚΕΑΝΑ) Τάσος Γιατράς τόνισε: «Είναι ένα σοβαρότατο κοινωνικό και πολυπαραγοντικό πρόβλημα, το οποίο συνδέω και με τη βία που εκδηλώνεται γύρω μας από τους εφήβους. Η χορήγηση αλκοόλ σε ανήλικους είναι εγκληματική ενέργεια. Είναι μία παραβατική ενέργεια και έχει αυστηρές κυρώσεις. Είμαι ο τελευταίος άνθρωπος που θα υπερασπιστώ μία τέτοια στάση. Το πρόβλημα αυτό έχει δύο πτυχές. Η μία ακουμπά τον επαγγελματία που προσφέρει το αλκοόλ και η άλλη τους γονείς που γνωρίζουν ότι για παράδειγμα η παρέα του παιδιού τους έχει κάνει κράτηση για τραπέζι, αλλά του δίνουν τα χρήματα. Φαντάζομαι ότι λένε ότι το δικό τους παιδί δεν πίνει. Δυστυχώς είναι σε πλήρη γνώση. Μπορεί να πιστεύουν ότι το παιδί τους έχει μεγαλώσει πρόωρα και επομένως μπορεί να το κάνει αυτό. Μην κρυβόμαστε πίσω από το δάχτυλό μας έχουμε πάρει λάθος προσανατολισμό. Για τη δική μου οπτική και θεώρηση είναι ένα πρωτίστως κοινωνικό θέμα και πιστεύω ότι είναι απόλυτα συνδεδεμένο με τα περιστατικά βίας».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Πάτρα: Μεγάλη ποσότητα ναρκωτικών και όπλο…σε τρία σπίτια! δυο συλλήψεις ΦΩΤΟ

Αχαΐα: Σ’ εξέλιξη η φωτιά, «μάχη» να μην περάσει στο δάσος της Στροφυλιάς ΒΙΝΤΕΟ

Επιμελητήριο Αχαΐας – Παρέμβαση Λουλούδη για υπόθεση Ποταμίτη: «Αυτές οι πρακτικές σταματούν στις 10 Δεκεμβρίου»

Επιστρέφει στον Λευκό Οίκο ο Τραμπ: «Έρχεται η Χρυσή Εποχή των Ηνωμένων Πολιτειών», οι πρώτες δηλώσεις του

Αμερικανικές εκλογές 2024: Σε ιστορικό υψηλό η τιμή του bitcoin, σε άνοδο το δολάριο, στα τάρταρα το πετρέλαιο