Για τον καταυλισμό των Ρομά στον Ριγανόκαμπο της Πάτρας
Του Βασίλη Χριστόπουλου, Συγγραφέας.
Μέσα σε μια «ύποπτη» σιγή, οι οικογένειες που διαμένουν εκεί έχουν αρχίσει να παραλαμβάνουν τις διοικητικές (και εισαγγελικές;) αποφάσεις, με ασφυκτικές προθεσμίες προκειμένου να εγκαταλείψουν τις παράγκες τους.Ταυτόχρονα στον χώρο του καταυλισμού γίνονται διαφόρων ειδών εργασίες. Σύμφωνα με πληροφορίες, μπουλντόζες έχουν ήδη κατεδαφίσει δυο ακατοίκητες(;) παράγκες.
Γενικά αυτές τις μέρες υπάρχει μεγάλη κινητικότητα στον Δήμο με συσκέψεις και διαβουλεύσεις.Σύμβουλοι παρατάξεων της αντιπολίτευσης ζητούν να συζητηθεί το Τοπικό Σχέδιο Δράσης του Δήμου για την κοινωνική ένταξη, την μετεγκατάσταση κ.λπ. των Ρομά του Ριγανόκαμπου.
Η Συντονιστική Επιτροπή των περιοίκων πιέζει τους αρμόδιους φορείς (Δήμο, υπουργεία, κρατικούς μηχανισμούς) για την εκκένωση του καταυλισμού. Είναι θετικό βέβαια πως στις ανακοινώσεις της η Επιτροπή τονίζει πως «διεκδικούν με αξιώσεις τη μετεγκατάσταση – στέγαση των ανθρώπων που ζουν στον καταυλισμό».
Ολοι κατανοούμε πως η περιοχή (ιδιοκτησία του Πανεπιστημίου Πατρών και της Εταιρείας Ακινήτων Δημοσίου -ΕΤΑΔ) αποτελεί τον παλιό σκουπιδότοπο, και πρέπει το συντομότερο δυνατόν να αναπλαστεί για τη διαμόρφωση του Ανατολικού Πάρκου της πόλης.
Ομως πριν από οποιαδήποτε εργασία, πρέπει να δοθούν διαβεβαιώσεις και απαντήσεις στα πολλά ερωτήματα που έχουν εγερθεί:
Το Τοπικό Σχέδιο Δράσης του Δήμου για την κοινωνική ένταξη, μετεγκατάσταση κ.λπ. των Ρομά δεν θα αποτελέσει το πρόσχημα για τη βίαιη κατεδάφιση των 25-30 περίπου παραγκών που αποτελούν την μοναδική κατοικία 150 περίπου Ρομά.
Πριν αποφασιστεί κάτι τέτοιο πρέπει να έχει διασφαλιστεί πως όσοι ξεσπιτωθούν θα μετεγκατασταθούν, και δεν θα μείνουν στονδρόμο.
Πρέπει δηλαδή να έχουν διασφαλιστεί τα αντίστοιχα σπίτια ή έστω οι προκάτ κατοικίες container που μπορούν να τοποθετηθούν σε οικόπεδα ιδιοκτησίας του Δήμου. Οικόπεδα οικοδομήσιμα ή για Κ/Χ – Κ/Φ χρήση, από αυτά που ο Δήμος έχει ήδη στην κατοχή του.
(Αποκτήθηκαν με το Ν. 1337/83 με τον οποίο έγιναν οι τελευταίες επεκτάσεις του σχεδίου πόλης).
Το κίνημα κοινωνικής αλληλεγγύης, η πλειοψηφία της τοπικής κοινωνίας μας, ο συλλογικός ανθρωπισμός της πόλης, δεν μπορούν να ανεχθούν πολυμελείς οικογένειες να τριγυρνούν άστεγες στους δρόμους και στις πλατείες ψάχνοντας για κάποιο εγκαταλειμμένο ερείπιο.
Φαντάζομαι πως ούτε η δημοτική αρχή, ούτε ο ίδιος ο δήμαρχός μας προσωπικά, θα ήθελαν κάτι τέτοιο.
Ούτε οι νέοι υποψήφιοι, διεκδικητές της δημαρχίας, όπως οι κ.κ. Β. Αϊβαλής, Π. Ψωμάς, Κ. Σβόλης κ.λπ.
Ούτε βέβαια και οι υποψήφιοι βουλευτές των κομμάτων του δημοκρατικού τόξου.
Κανείς και καμία δεν πρέπει να υποκύψει στις πιέσεις των βιαστικών της Συντονιστικής Επιτροπής και σ’ αυτό πρέπει όλοι και όλες να δεσμευτούν δημόσια.
Ακολουθήστε μας για όλες τις ειδήσεις στο Bing News και το Google News