Γιώργος Μπέσκος: «Συνιστά εκφυλισμό της λειτουργίας της Δικαιοσύνης»!

Ο Γιώργος Μπέσκος εξηγεί αποκλειστικά στην «ΠτΔ» γιατί ο Δικηγορικός Σύλλογος Αιγίου «προσέφυγε» στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο κατά της απόφασης για καθιέρωση τηλεματικών δικαστηρίων!

Γιώργος

Τον κώδωνα του κινδύνου κρούει, και μάλιστα με δύναμη, ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αιγίου Γιώργος Μπέσκος, με αφορμή την κυοφορούμενη, όπως εκτιμά, πλήρη ανατροπή της παγιωμένης εδώ και «αιώνες» δικαστικής διαδικασίας, έτσι όπως την γνωρίζουμε, και την αντικατάστασή της από… εξ αποστάσεως δίκες!

Ο Γιώργος Μπέσκος, σε αποκλειστική συνέντευξή του στην «Π τ Δ», εξηγεί τις ανησυχίες του για τη «νέα τάξη πραγμάτων» και δηλώνει αποφασισμένος, μέσω του Συλλόγου, να φτάσει στα άκρα την υπόθεση, αφού ήδη ο Δικηγορικός Σύλλογος Αιγίου, πρώτος στην Ελλάδα, έστειλε αίτημα-αναφορά στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και ζητά ματαίωση του μέτρου, μιλώντας ευθέως για προσπάθεια χειραγώγησης της δικαιοσύνης!!!

Η αρχική ανάρτηση του κ. Μπέσκου, που μας έδωσε την αφορμή για να εμβαθύνουμε στο θέμα, ήταν η εξής: «Η κυβέρνηση προχωράει, μέσω επιτροπών που κάνουν πορίσματα με κελεύσματα της παγκόσμιας τράπεζας, σε μια δικαιοσύνη που όμοια της δεν υπάρχει.

Καταργούν τα δικαστήρια με παρουσία διαδίκων, πρώτα τα διοικητικά και ύστερα, είναι προφανές, τα υπόλοιπα.
Μετατρέπουν, σύμφωνα με πόρισμα επιτροπής, σχεδόν όλα τα διοικητικά πρωτοδικεία της χώρας σε δικαστήρια τηλεματικής. Δικαστήρια χωρίς φυσική παρουσία διαδίκων, δικηγόρων. Θα δικάζουν δηλαδή μέσω δικτύων υπολογιστών. Τα ίδια μεθοδεύουν σε πολιτικά και ποινικά δικαστήρια. Ξεχάστε τη δικαιοσύνη που ξέραμε.

Δεν θέλουν δικηγόρους, δικαστές, μάρτυρες σε ακροατήρια. Θέλουν δικαστήρια τηλεματικής. Εχουν κάνει τη χώρα μας πειραματόζωο. Ο ΔΣ Αιγίου έχει έγκαιρα κάνει καταγγελία για αυτές τις γελοίες μεθοδεύσεις στην επιτροπή αναφορών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου που θα εισάγει την αίτηση μας για συζήτηση».

Και η συνέντευξη του κ. Μπέσκου στην «ΠτΔ»:

-Γιατί θεωρείτε ότι αυτό που πάνε να περάσουν θα αλλοιώσει και θα διαστρεβλώσει το χαρακτήρα της Δικαιοσύνης;

Θεμέλιος λίθος της δικαιοσύνης είναι η αρχή της δημοσιότητας όπου εξασφαλίζει παρουσία διαδίκων δικηγόρων δικαστών στα ακροατήρια και αποτελεί εχέγγυο αντικειμενικής δικαστικής κρίσης. Με δικαστήρια τηλεματικής αίρεται η παρουσία των ανωτέρω στα δικαστήρια και καταλύεται η αρχή δημοσιότητας που θεμελιώνει το άρθρο 6 της ΕΣΔΑ.

-Ποιες θα είναι οι πρακτικές συνέπειες μιας τέτοιας αλλαγής. Θα τις διαπιστώνουμε φανερά;

Θα υπάρχουν αμφιβολίες για τον τρόπο αντικειμενικής δικαστικής κρίσης αλλά για τις διαδικασίες που προηγούνται της εκδόσεως της δικαστικής απόφασης. Η παρουσία των διαδίκων ζωντανά με βάση την αρχή της δημοσιότητας αποτελεί ουσιαστικά έλεγχο για τη διαφάνεια και αμεροληψία της στάσης του δικαστικού σχηματισμού κατά την ώρα της δίκης

-Είναι ποτέ δυνατόν να διεξαχθεί ποινική ή και πολιτική δίκη εξ αποστάσεως;

Είναι δεδομένο ότι θα επεκταθεί αυτή η απίστευτη διαδικασία σε πολιτικές και ποινικές δικές με τρόπο που πραγματικά εκφυλίζει την λειτουργία της δικαιοσύνης. Φυσικά και δεν είναι δυνατό, αλλά με αυτούς και τα αδύνατα γίνονται δυνατά αφού δεν υπολογίζουν τίποτα.

-Ποιοι ευνοούνται από μια τέτοια αλλαγή; Ποιοι θα είναι οι κερδισμένοι της υπόθεσης;

Από αυτή την αλλαγή ευνοούνται μεγάλες δικηγορικές εταιρείες με έδρα την Αθήνα κυρίως. Αλλά και όσοι χρηματοδοτηθούν για αυτά τα έργα με βάση τον σχεδιασμό της παγκόσμιας τράπεζας, που, αν είναι δυνατόν, κάποιοι έθεσαν ως προϋποθέσεις της χρηματοδότησης αυτές τις αστείες τομές που όμοιές τους δεν υπάρχουν σε άλλο κράτος της ΕΕ με αυτή την υφή.

-Ποιος θεωρείτε πως είναι ο υποκινητής αυτής της αλλαγής;

Υποκινητές της αλλαγής αυτής είναι ο υπουργός Δικαιοσύνης, η κυβέρνηση και όσοι όμιλοι – οργανώσεις χρηματοδοτούνται για τις υπηρεσίες τους για αυτές τις απίστευτες πρωτοβουλίες.

-Οι άλλοι Δικηγορικοί Σύλλογοι έχουν αντιδράσει;

Εχουν ενημερωθεί για τις πρωτοβουλίες μας. Συμφωνούν όλοι… Ακόμα περιμένω αντιδράσεις τους. Ενα μεγάλο ζήτημα είναι ότι το Δικηγορικό σώμα συνδικαλιστικά δεν έχει άμεσα αντανακλαστικά, δεν πιέζει με φόρτιση και, για να το πω λαϊκά, δε σπάει αυγά η ηγεσία του. Δεν είναι τυχαίο που κανένα οικονομικό ζήτημα που αφορά δικηγόρους δεν έχει επιλυθεί. Εμείς, αν και μικρός Σύλλογος, προσπαθούμε συνεχώς με παρεμβάσεις μας να ανατρέψουμε καταστάσεις τόσο για συναδέλφους αλλά και για την κοινωνία αλλά είμαστε απελπιστικά μόνοι. Αλλά οφείλουμε να το κάνουμε και θα το συνεχίσουμε με μεγαλύτερη ένταση. Οταν πιστεύεις σε κάτι, έχεις δίκιο, επιμένεις και εμμένεις σε αυτό, δικαιώνεσαι.

ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ ΚΑΤΑ ΤΟΥ Γ. ΣΤΟΥΡΝΑΡΑ ΚΑΙ ΤΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ! 

Και υπάρχει και δεύτερη πρωτοβουλία του Δικηγορικού Συλλόγου Αιγίου, για ένα ακόμα σοβαρό θέμα. Πρωτοβουλία με επίσημο έγγραφο στον Αρειο Πάγο και στο πρωθυπουργικό γραφείο, με την οποία ο Σύλλογος καταγγέλλει ευθέως για ωμή παρέμβαση τον διοικητή της Τράπεζας Γιάννη Στουρνάρα και την Τράπεζα της Ελλάδος σε καίριο θέμα δικαιοσύνης που αφορά ένα μεγάλο κομμάτι της Κοινωνίας!

Το κείμενο της αναφοράς:

«Σύμφωνα με την χρηματοπιστωτική έκθεση της Τράπεζας της Ελλάδος, για τον μήνα Νοέμβριο 2022, (σελίδα 91 αυτής) προεξοφλείται η άρση, εντός των επομένων μηνών, των περιορισμών οι οποίοι τίθενται στα funds από την υπ’ αριθμ. 822/2022 απόφαση του Αρείου Πάγου. Η εν λόγω αναφορά, σε συνδυασμό με την παραπομπή τού εν λόγω θέματος στην Ολομέλεια του Ανώτατου Δικαστηρίου, αποτελεί ευθεία προσβολή της διάκρισης των εξουσιών, της ανεξαρτησίας της Δικαιοσύνης και του Συντάγματος καθώς με την ανακοίνωση αυτή προκαταλαμβάνεται η όποια απόφασή σας και εκθέτει ανεπανόρθωτα το κύρος της ίδιας της Δικαιοσύνης.

Οι αποφάσεις των ελληνικών δικαστηρίων οφείλουν να εκδίδονται στο όνομα του Ελληνικού Λαού, όπως προβλέπει το Σύνταγμα και όχι στο όνομα της Τράπεζας της Ελλάδος, η οποία κατ’ αυτόν τον τρόπο παρεμβαίνει χωρίς συνταγματική εξουσιοδότηση, εν είδει εισηγητή, για ένα τόσο σοβαρό ζήτημα για την ελληνική κοινωνία, το οποίο ο Αρειος Πάγος έλυσε με αυστηρά νομικά κριτήρια.

Καταγγέλλουμε την ωμή παρέμβαση της Τράπεζας της Ελλάδος στο παραπάνω ζήτημα, η οποία συνιστά πρόκληση για την ανεπηρέαστη λειτουργία της Δικαιοσύνης».