Γιορτή της Μητέρας σήμερα: Από την Υπαπαντή στην καθιέρωση της δεύτερης Κυριακής του Μαΐου

Πώς εξελίχθηκε ο εορτασμός στη χώρα μας και ποια είναι η ιστορική διαδρομή της Ημέρας της Μητέρας παγκοσμίως

Γιορτή

Η δεύτερη Κυριακή του Μαΐου, όπως κάθε χρόνο, είναι αφιερωμένη στη μητέρα. Φέτος, η Γιορτή της Μητέρας τιμάται σήμερα, Κυριακή 11 Μαΐου, στην Ελλάδα και σε πολλές ακόμη χώρες, υπενθυμίζοντας την ξεχωριστή θέση της μητρότητας στη ζωή κάθε κοινωνίας.

Από την Υπαπαντή στο δυτικό πρότυπο
Στην Ελλάδα, ο εορτασμός της μητέρας είχε αρχικά συνδεθεί με τη Θρησκευτική Εορτή της Υπαπαντής του Κυρίου, στις 2 Φεβρουαρίου. Εκείνη την ημέρα, σύμφωνα με την ορθόδοξη παράδοση, η Παναγία και ο Ιωσήφ πηγαίνουν τον 40 ημερών Ιησού στον Ναό για ευλογία – μια πράξη που συνεχίζεται και σήμερα από πολλές μητέρες, γνωστή ως σαραντισμός.

Ο συμβολισμός ήταν σαφής και ο πρώτος παράλληλος εορτασμός για τη μητέρα καθιερώθηκε το 1929. Όμως κατά τη δεκαετία του 1960, η παράδοση ατόνησε και η Ελλάδα ακολούθησε το δυτικό πρότυπο, υιοθετώντας τη δεύτερη Κυριακή του Μαΐου ως ημέρα αφιερωμένη στη μητέρα, όπως και οι ΗΠΑ και αρκετές ευρωπαϊκές χώρες.

Η προέλευση της σύγχρονης Γιορτής της Μητέρας
Η ιδέα για τον σύγχρονο εορτασμό ξεκίνησε στις Ηνωμένες Πολιτείες. Η Ανν Μαρία Ριβς Τζάρβις (Ann Maria Reeves Jarvis) οργάνωσε το 1865 τις πρώτες συναντήσεις με τίτλο Mothers Day Meetings, όπου μητέρες συζητούσαν για τις προκλήσεις της μητρότητας και αντάλλασσαν εμπειρίες.

Λίγα χρόνια αργότερα, το 1870, η Τζούλια Γουόρντ Χάου (Julia Ward Howe), ακτιβίστρια και υπέρμαχος της ειρήνης, διοργάνωσε μια φιλειρηνική συγκέντρωση μητέρων με το σύνθημα peace and motherhood, καλώντας τις γυναίκες να δράσουν για έναν κόσμο όπου τα παιδιά τους δεν θα στέλνονται στον πόλεμο.