Ανταπόκριση Κατάρ: Ο Γκας Καραγιάννης από Πάτρα μιλά στην «Π» για Μουντιάλ και Καϊλή

Ο Πατρινός Γκας Καραγιάννης που εργάζεται για τη διοργάνωση, μιλάει από τη Ντόχα για τις υποδομές, την υπόθεση Καϊλή, τους νεκρούς, το ασύλληπτο ρεκόρ των 340 δισ. δολαρίων που έχει δαπανηθεί

 

Καραγιάννης

«Τα οφέλη για τη χώρα εδώ είναι πάρα πολλά. Φυσικά δεν θα γίνει απόσβεση άμεσα, αλλά μακροχρόνια. Εχει δαπανηθεί το αστρονομικό ποσό των 340 δις δολάρια που είναι ασύλληπτο, ανάλογο δεν έχει δαπανηθεί ποτέ για αθλητική διοργάνωση. Ομως κατασκευάστηκαν τρομερές υποδομές. Μετρό, πολύ καθαρό, γρήγορο και αξιόπιστο, δρόμοι, αεροδρόμιο, καινούργια γήπεδα. Μάλιστα ήδη έχει καταρτιστεί πλάνο για την αξιοποίηση τους μετά τους αγώνες ανάλογα με τις ανάγκες της χώρας».

Αυτά τόνισε μιλώντας στην «Π» για το Μουντιάλ στο Κατάρ ο Πατρινός Γκας Καραγιάννης, που εργάζεται για τις ανάγκες της διοργάνωσης ως Crowd Management.
Ακόμη ο κ. Καραγιάννης υπογράμμισε: «Το βλέπουν σαν επένδυση και όχι σαν έξοδο και το έχουν καταλάβει ότι προχώρησαν πράγματα που θα έκαναν από το 2030 και μετά μέσα σε αυτά τα 12 χρόνια που ανέλαβαν την διοργάνωση. Θα επωφεληθούν πολύ από τον τουρισμό και ότι η χώρα βρίσκεται πλέον στο επίκεντρο. Ολος ο πλανήτης έμαθε τι εστί Κατάρ. Ολοι, από κάθε γωνιά του πλανήτη, έχουν να λένε για την απίστευτα καλή οργάνωση που έχουν στο θέμα μεταφοράς στα γήπεδα. Τέτοιο πλάνο δεν υπήρχε πουθενά στο παρελθόν και πιθανότατα θα το αντιγράψουν και στο επόμενο Μουντιάλ. Μιλάμε για πάνω από 1 εκ. επισκέπτες και όλοι έφτασαν στην ώρα τους σε κάθε αγώνα».

-Είναι φανερό στη χώρα ότι φιλοξενείται μία τόσο μεγάλη διοργάνωση;
«Ολοι εδώ κινούνται σε ρυθμούς Μουντιάλ. Δεν λείπει κυριολεκτικά τίποτα από άλλες διοργανώσεις που έχουν γίνει σε άλλες χώρες. Ισα-ίσα έχουν και παραπάνω πράγματα για τους φιλάθλους για να απασχοληθούν. Υπάρχει τόσο πολύ branding σε όλη την πόλη, που δεν μπορείς να περπατήσεις κάπου χωρίς το δεις μπροστά σου.

Το ίδιο στα γήπεδα που υπήρχαν αγώνες. Εχω δουλέψει σε πάρα πολλές μεγάλες διοργανώσεις και δεν είχα δει ποτέ τόσο πολύ σήμανση όπως εδώ στα γήπεδα. Είναι πάρα πολύ όμορφο να βλέπεις πολύ χρώμα παντού γιατί μετά καταλαβαίνεις ότι βρίσκεσαι σε μία τόσο πολύ μεγάλη διοργάνωση με όλα τα φώτα της δημοσιότητας πάνω στην χώρα. Από κτίρια μέχρι στους δρόμους παντού βλέπεις κάτι που συνδέεται με το Μουντιάλ».

-Στην Ελλάδα γίνεται χαμός με την υπόθεση Καϊλή, στο Κατάρ απασχολεί τα ΜΜΕ;
«Καθόλου-δεν βγάζουν αυτά τα θέματα στα ΜΜΕ. Να φανταστείς ότι δεν το έχω ακούσει εγώ, αλλά έχω ενημερωθεί από τα sites στην Ελλάδα. Τα ΜΜΕ εδώ ασχολούνται με το Μουντιάλ από το πρωί μέχρι και το βράδυ. Τα άκρως πολιτικά θέματα τα χειρίζονται ανάλογα».

-Μεγάλοι διεθνείς ειδησεογραφικοί Οργανισμοί συνεχώς αναφέρονται σε πολλούς νεκρούς κατά τη διάρκεια των έργων προκειμένου να κατασκευαστούν τα γήπεδα και όλες οι άλλες αθλητικές και μη εγκαταστάσεις, που ήταν απαραίτητες για το Μουντιάλ. Στο Κατάρ πώς αντιμετωπίζονται αυτά τα δημοσιεύματα;
«Κοίταξε παντού υπάρχει αυτό σαν θέμα, όπως υπήρχε σε κάθε χώρα όταν οι διοργανώσεις συνοδεύονται από χαμένες ανθρώπινες ζωές. Από την άλλη έχουν αλλάξει πάρα πολλά πράγματα σε σχέση με παλαιότερα χρόνια. Πλέον υπάρχει κατώτατος μισθός και πολλά επιπλέον οφέλη για τους εργάτες.

Είναι μεγάλο επίτευγμα αυτό για την χώρα. Εχω ξαναδουλέψει στην χώρα τόσο το 2005, όσο και το 2015 και έχω διαπιστώσει ότι υπάρχει μεγάλη βελτιωση στο θέμα των εργατικών δικαιωμάτων».

-Μετά το Μουντιάλ οι αξιωματούχοι στη χώρα σκέφτονται να διεκδικήσουν και άλλες τέτοιου επιπέδου διοργανώσεις;
«Επόμενο είναι – έχουν πλέον τις υποδομές και έχουν το χρήμα. Γιατί να μην τα διεκδικήσουν. Ηδη διάβασα θα βάλουν υποψηφιότητα για Ολυμπιακούς. Αυτό που έγινε φέτος να είναι όλα τα γήπεδα σε μια πόλη είναι το κάτι άλλο. Εβλεπα φίλαθλοι να πηγαίνουν συνολικά σε τέσσερις αγώνες την ημέρα. Ζουν πραγματικά για το Μουντιάλ».

-Ο απλός κόσμος εκεί τι άποψη έχει για τη διοργάνωση;
«Πάρα πολύ θετική και έχει εντυπωσιαστεί με τις ανέσεις. Μιλάμε για καινούργια γήπεδα, καθαριότητα, άνετα να πηγαίνεις στους αγώνες – στα προκριματικά παιχνίδια πολύ φθηνά εισιτήρια – δωρεάν μετάβαση από το Μετρό μόνο με την επίδειξη του εισιτηρίου, 20.000 εθελοντές και πάρα πολλά άλλα. Είναι πραγματικά μία γιορτή του ποδοσφαίρου».

-Εσένα τι γεύση σου έχει αφήσει;
«Ως εμπειρία θα μου μείνει αξέχαστη. Πάντα ήθελα να δουλέψω για τη FIFA και το Μουντιάλ και πλέον το έχω ζήσει. Το γήπεδο, που ήμουν υπεύθυνος, το 974 ήταν το πρώτο οικολογικό σε όλο το πλανήτη».