Γυναίκες: Ομηροι της καραντίνας – Τι έδειξαν στοιχεία σε ημερίδα

Γυναίκες: Ομηροι της καραντίνας - Τι έδειξαν στοιχεία σε ημερίδα

Τα συναισθήματα φόβου, θυμού, αγωνίας για επιβίωση, μοναξιάς, κατάθλιψης, κόπωσης, παραμέλησης της προληπτικής υγείας κυριαρχούν στη ζωή των γυναικών την πανδημική περίοδο που διανύουμε. Ενα ποσοστό δε αυτών, που σήμερα εργάζονται εξ αποστάσεως, σύμφωνα με έρευνα, σκέφτεται να μην επιστρέψει στον εργασιακό του χώρο όταν λήξει η απαγορευτική περίοδος.  

Τα παραπάνω απαιτούν έναν συντονισμένο πλαίσιο κοινωνικής παρέμβασης που θα ανατρέψουν την πανδημία των ψυχολογικών καταστάσεων που η επιστημονική κοινότητα εκτιμά ότι θα ξεσπάσει μετά την πανδημία του κορονοϊού και τη μακρά περίοδο των απαγορεύσεων.

Τα ζητήματα αυτά τέθηκαν στο επίκεντρο της ενδιαφέρουσας ψηφιακής ημερίδας που συνδιοργάνωσαν η Πανελλαδική Οργάνωση Γυναικών Παναθηναϊκή – Παράρτημα Πάτρας και η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας με θέμα: «Δυναμώνουμε την Υγεία Γυναικών 55+ την εποχή της πανδημίας».

>Στη διάρκεια αυτής η τ. υπουργός Φάνη Πάλλη – Πετραλιά, επισήμανε ότι η γυναίκα δέχεται σοβαρά χτυπήματα την τελευταία δεκαετία αρχικά με την μνημονιακή πανδημία και σήμερα με του κορονοϊού. «Κατά την πανδημία τη μνημονιακή η Ελλάδα μπορεί να φτώχηνε αλλά δεν εξαθλιώθηκε και αυτό οφείλεται στη γυναίκα, οφείλεται στην ελληνική οικογένεια. Η γυναίκα, κατά την πρώτη πανδημία, κράτησε την οικογένεια, βρέθηκε πρώτη στην ανεργία, ήταν εκείνη που μαζί με τους ρόλους της συζύγου, μητέρας, εργαζόμενης κ.ά. χρειάστηκε να είναι και ψυχολόγος μαζί για να στηρίξει όλους τους άλλους γύρω της».  

Αναφερόμενη στην υγειονομική πανδημία, η κ. Πετραλιά ανέφερε: «Σε αυτό το δεύτερο πανδημικό κύμα οι γυναίκες δέχονται πολυμέτωπη ψυχική πίεση. Για παράδειγμα η τηλεργασία, που δεν είναι πανάκια, μήπως μας αποκοινωνικοποιήσει; Μήπως θα φέρει τη γυναίκα πάλι στο σπίτι; Υπάρχει μία έκθεση που λέει ότι πολλές γυναίκες αποφασίζουν μετά την πανδημία να μην ξαναγυρίσουν στην εργασία τους. Επίσης είναι ερώτημα εάν θα καταφέρουν να επιστρέψουν σε θέσεις ευθύνης. Διότι στον πάτο της πυραμίδας είναι παντού οι γυναίκες αλλά όσο ανεβαίνουμε την πυραμίδα οι γυναίκες λιγοστεύουν».

Καταλήγοντας ανέφερε ότι σε αυτή την πανδημική μάχη οι γυναίκες βρίσκονται στην πρώτη γραμμή με το 76% του νοσηλευτικού προσωπικού να είναι γυναίκες.     

>Η εξειδικευμένη νομικός στο δίκαιο της υγείας, γεροντολόγος Μαρία Ζαφειροπούλου αναφέρθηκε στο πολύ ενδιαφέρον θέμα των Ευρωπαϊκών Δράσεων των γυναικών. Ανέπτυξε τους παράγοντες που κάνουν μία γυναίκα ευάλωτη αλλά και τους παράγοντες που την κάνουν πιο δυνατή και ανθεκτική.

Παρουσιάζοντας μία σειρά από καλές πρακτικές που υιοθετούνται και αναπτύσσονται σε διάφορες χώρες έδειξε πώς μπορούν να οργανωθούν δομές και δράσεις που «προάγουν την απασχολησιμότητα και την υγεία των γυναικών και εξασφαλίζουν τη διατήρηση και την ανάπτυξη νέων δεξιοτεχνιών». Μία πρόσφορη διαδρομή που εξασφαλίζει τα παραπάνω είναι αυτή του εθελοντισμού.  

>Η ψυχολόγος Νοσοκομείου «Αγιος Ανδρέας» Αικατερίνη Κουτρούκη, αφού ανέλυσε την ψυχική κατάσταση των γυναικών την περίοδο αυτή στάθηκε ιδιαίτερα στο θέμα της τηλεργασίας επισημαίνοντας ότι «οι γυναίκες πρέπει να ισορροπήσουν την επαγγελματική και την οικογενειακή ζωή. Η τηλεργασία αυξάνει τις περιπτώσεις σεξουαλικής παρενόχλησης, λόγω της αίσθησης της χαλαρότητας που προκύπτει από τις πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης. Επιπλέον, η τηλεργασία μειώνει την πρόσβαση στα ανώτερα στελέχη και τις πιθανότητας ανάθεσης απαιτητικών εργασιών, άρα και την προαγωγή.  

Η γυναικολόγος Μυρτώ Σωτηροπούλου μίλησε για την ενίσχυση της υγείας των γυναικών στην ώριμη ηλικία και κυρίως από τη στιγμή που μπαίνει στην περίοδο της εμμηνόπαυσης. «Η μετάβαση σε μία περίοδο μη – ορμόνες κατάσταση είναι δύσκολη. Ενα σοβαρό θέμα που τη χαρακτηρίζει είναι η κατάθλιψη. Λυπάμαι που βλέπω σε αυτή την περίοδο γυναίκες σε κατάσταση πανικού. Η εμμηνόπαυση δεν είναι αρρώστια».

Η ίδια σημείωσε ότι έχει αυξηθεί ο μέσος όρος ζωής, και επομένως η γυναίκα μετά την εμμηνόπαυση έχει μπροστά της πολλά δημιουργικά χρόνια, αρκεί να αξιοποιήσει όλα τα περιθώρια ώστε τα χρόνια αυτά να είναι καλά. «Σήμερα έχουμε τρόπους να βοηθήσουμε τη γυναίκα», τόνισε η κ. Σωτηροπούλου κάνοντας λόγο για μεθόδους αντιγήρανσης αλλά διευκρινίζοντας παράλληλα ότι η «αντιγήρανση δεν είναι μόνον οι κρέμες και τα λίφτινγκ. Βελτιώνουμε τον εγκέφαλό μας ακόμα και στα 70 έτη. Μέθοδοι αντιγήρανσης είναι η καλή διατροφή, η κοινωνικότητα, η εξάσκηση του εγκεφάλου (κέντημα, διάβασμα, χορός) και η καλοσύνη που δρα ευεργετικά στον εγκέφαλο».   

Κατά την έναρξη της εκδήλωσης ο αντιπεριφερειάρχης Αχαΐας, Χαράλαμπος Μπονάνος τόνισε το πολύπλευρο έργο που παράγει η οργάνωση. Ιδιαίτερα εστίασε στο Τμήμα της Πάτρας πρόεδρος του οποίου είναι η δραστήρια επιχειρηματίας Λέτα Βέργη η οποία συντόνισε την ημερίδα.

Τέλος χαιρετισμό απεύθυνε η Πρόεδρος της Κεντρικής Διοίκησης της Πανελλαδικής Οργάνωσης Γυναικών «Παναθηναϊκή» Μαρία Γιαννίρη.

Όλες οι ειδήσεις άμεσα μέσα από το Google News. Κάντε κλικ εδώ και κάντε εγγραφή

Άμεση ενημέρωση με όλες τις ειδήσεις τώρα και μέσω WhatsApp - Δες εδω


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ