H Αντωνία Καραλή επανασχεδιάζει το Παλαιό Αρσάκειο της Πάτρας!
Η αισθητική, στη συγκεκριμένη περίπτωση, δικαιώνεται. Αλλωστε, αυτό που ήθελε η Αντωνία μέσα από τον επανασχεδιασμό του Παλαιού Αρσάκειου της Πάτρας είναι η αρχιτεκτονική μελέτη της να επηρεάσει τον χώρο, τον τρόπο αλλά και τον χρόνο που ζούμε.
Τα έργα των νέων αρχιτεκτόνων στοχεύουν στην πολιτιστική εξέλιξη μέσω της συνδιαλλαγής μεταξύ των τεχνών, του design, του οικολογικού σχεδιασμού και των κατασκευαστικών τεχνολογιών. Η αρχιτέκτονας Αντωνία Καραλή «μιλάει» στους ανθρώπους μέσα από τα συναισθήματα που τους δημιουργεί όταν αντικρίζουν τα έργα της. Κινητοποιεί τις αισθήσεις για να κριθεί αυτόματα μέσα από μια φράση. «Μ’ αρέσει» ή «δεν μ’ αρέσει».
Η αισθητική, στη συγκεκριμένη περίπτωση, δικαιώνεται. Αλλωστε, αυτό που ήθελε η Αντωνία μέσα από τον επανασχεδιασμό του Παλαιού Αρσάκειου της Πάτρας είναι η αρχιτεκτονική μελέτη της να επηρεάσει τον χώρο, τον τρόπο αλλά και τον χρόνο που ζούμε. Απόφοιτη του Πανεπιστημίου Πατρών μοιράζεται μαζί μας τις εμπειρίες και εκφράζει το όραμά της ανοιχτά, προς κάθε άνθρωπο.
– Πρόκειται για τη διπλωματική εργασία που παρουσίασα στη Σχολή Αρχιτεκτόνων εδώ στην Πάτρα. Είχαμε στο μυαλό μας (μαζί με τη Χρυστάλλα Προξένου) να κάνουμε επανάχρηση του χώρου. Το Παλαιό Αρσάκειο κατά το παρελθόν είχε κοινωνικο-πολιτικές χρήσεις και με αυτό κριτήριο αποφασίσαμε να το κάνουμε φοιτητικές εστίες – στούντιο με κάποιες δημόσιες λειτουργίες.
– Ο σχεδιασμός έχει γίνει με προσοχή και σεβασμό ως προς τον παρόν κτίριο. Ο σχεδιασμός ξεκίνησε από την Κορίνθου και Γκότση. Η πλευρά αυτή έχει δημόσιες λειτουργίες όπως για παράδειγμα ένα mini market, ένα καφέ, βιβλιοθήκη, playroom ξενόγλωσσες αίθουσες διδασκαλίας κ.λπ. H απέναντι πλευρά (Παρθενακού και Κορίνθου) χρησιμοποιείται ως στέγαση των φοιτητών. Οι δυο χώροι που προϋπήρχαν δηλαδή το γυμναστήριο και το θέατρο ανακαινίζονται και διατηρούν τη χρήση τους. Τέλος σχεδιάσαμε ένα μεγάλο μεταλλικό κτίριο ως επιπλέον χώρο, στην είσοδο του Αρσάκειου επί της Μαζώνου ο οποίος χρησιμοποιείται ως εξτρά χώρος για τα δωμάτια. Το ενδιαφέρον σε αυτό είναι ότι τοποθετείται μια ελαφριά μεταλλική κατασκευή σκίασης στην πρόσοψη καθώς αφού μελετήθηκε είδαμε ότι τις περισσότερες ώρες της ημέρας φωτίζεται σε αυτό το σημείο. Αυτή η εικόνα δημιουργεί ένα παιχνίδι στην πρόσοψη που αποτελείται από συρόμενα πλέγματα (δυο ανά διαμέρισμα σαν μεταλλικές σίτες) τα οποία είναι αυτόνομα από οποιανδήποτε φοιτητή που μπορεί να τις χρησιμοποιεί όποτε θέλει δίνοντας μια διαφορετική εικόνα της πρόσοψης (συνεχώς).
– Με τις παρεμβάσεις μας θέλαμε η εικόνα του νέου κτιρίου να κάνει σαφές ότι δημιουργείται στο σημείο ένα νέο αστικό κέντρο. Μια περιοχή στην οποία ζουν πάρα πολύ φοιτητές. Το Παλαιό Αρσάκειο έχει χρησιμοποιηθεί σαν ιδιωτικό σχολείο, ως δημόσιες υπηρεσίες και σαν νοσοκομείο ενώ φιλοξενούσε κοινωνικές και πολιτικές εκδηλώσεις από το 2019 όπου και εγκαταλείφθηκε. Στην Πάτρα θα πρέπει να βρεθούν δημιουργικοί τρόποι και να ανοίξει διάλογος με τους φορείς και τους υπόλοιπους επαγγελματικούς κλάδους. Εχουμε όμορφα κτίρια που δεν φροντίζονται δεν συντηρούνται και δεν επαναχρησιμοποιούνται. Τα βλέπεις και είναι σαν σκιές σαν απομεινάρια μιας άλλης εποχής.
Ακολουθήστε μας για όλες τις ειδήσεις στο Bing News και το Google News