H Πάτρα κερδίζει το αθλητικό στοίχημα, τζίρος δεκάδων χιλιάδων ευρώ
Αν κάποιος πριν από 4-5 χρόνια μου έλεγε ότι η Πάτρα θα έχει φτάσει σε ένα σημείο να κερδίζει χιλιάδες ευρώ μέσα σε λίγους μήνες από τον αθλητικό τουρισμό, θα τον έλεγα τουλάχιστον υπερβολικό.
Και όμως οι αθλητικές διοργανώσεις που έχουν γίνει στην πόλη μας και την ευρύτερη περιοχή τους τελευταίους μήνες, δείχνουν ότι η Πάτρα κερδίζει το αθλητικό «στοίχημα» και έχει βάλει το όνομα της πλέον στον «χάρτη» με τις πόλεις που φιλοξενούν άριστα σημαντικές διοργανώσεις.
Με «όχημα» το οδικό δίκτυο που την έχει φέρει κοντά στην πρωτεύουσα, την πλούσια αθλητική της ιστορία, αλλά και τις πολύ καλές αθλητικές εγκαταστάσεις που διαθέτει, έχει καταφέρει να πάρει αρκετές διοργανώσεις που έχουν φέρει κόσμο, αλλά και χρήματα στην πόλη.
Φαίνεται ότι η «προίκα» που απέκτησε από την επιτυχημένη διεξαγωγή των 2ων Παράκτιων Μεσογειακών Αγώνων (2019) αρχίζει και αποδίδει καρπούς και αυτό δεν φρέναρε ούτε από τον «πάγο» που έβαλε η πανδημία στον αθλητισμό.
Είναι πραγματικά πολλές οι διοργανώσεις που έχουν γίνει στην Αχαϊκή πρωτεύουσα και αν ξεκινήσουμε να τις απαριθμήσουμε, σίγουρα θα ξεχάσουμε κάποια όμως αυτή την φορά θα σταθώ στα οικονομικά μεγέθη.
Από τις διοργανώσεις που έχουν γίνει από τον Σεπτέμβριο, έχουν πέσει στην Πάτρα πολλές δεκάδες χιλιάδες ευρώ και σύμφωνα με τις εκτιμήσεις ανθρώπων της αγοράς λέγεται ότι περίπου ένα εκατομμύριο ευρώ έχουν δαπανηθεί με τελευταία τονωτική «ένεση» τον 1ο Διεθνή Ημιμαραθώνιο Πάτρας που έγινε πρόσφατα.
Θα ήταν όντως μία καλή ιδέα να γίνει μία έρευνα από ένα Πανεπιστήμιο ώστε να διαπιστωθεί με ακρίβεια πόσα είναι τα άμεσα, αλλά και τα έμμεσα κέρδη της πόλης από τον αθλητισμό.
Δεν στέκομαι στα κέρδη που είδε η κοινωνία φέρνοντας εκκολαπτόμενους αθλητές στα γήπεδα και κρατώντας τα μακριά από τις πλατείες και οτιδήποτε άλλο. Ούτε θα σχολιάσω ιδιαίτερα ότι μικρά παιδιά βλέποντας από κοντά αθλητές υψηλού επίπεδου –όπως έγινε στο final4 κυπέλλου πόλο σε άνδρες Γυναίκες ή στον Διεθνή Ημιμαμαθώνιο- με αποτέλεσμα να κερδίζουν ερεθίσματα για να ασχοληθούν με το εκάστοτε άθλημα.
Όμως επιτρέψτε μου, και αυτά κέρδη είναι για την νέα γενιά της πόλης. Πλέον, το επόμενο ερώτημα για την πόλη δεν είναι να κερδίσει το «στοίχημα», αλλά να σταθεροποιηθεί και να είναι κάθε χρόνο ανάμεσα στις πόλεις που θα φιλοξενεί σπουδαία αθλητικά γεγονότα και θα συνεχίσει να προσφέρει έσοδα σε πολλούς τομείς.
Ενας τρόπος υπάρχει και αυτός είναι η αγαστή συνεργασία μεταξύ των φορέων, της πολιτείας και των ομοσπονδιών που παίρνουν τις αποφάσεις.
Δεν λέμε ότι δεν υπάρχει, όμως με καλή θέληση από όλες τις πλευρές και σωστή συντήρηση των αθλητικών εγκαταστάσεων, μπορούμε να δούμε ακόμα καλύτερα πράγματα για την Πάτρα.
ΥΓ.: Δεν θέλω ακόμα να μπω στην διαδικασία να σκεφτώ ποια μεγάλη διοργάνωση θα κερδίσει η Πάτρα εφόσον γίνει η ανακαίνιση στο ιστορικό κολυμβητήριο της Αγυιάς.
Ακολουθήστε μας για όλες τις ειδήσεις στο Bing News και το Google News