Η αυτοδιοίκηση, τα κόμματα και η κοινωνία

ΟΙ ΒΟΥΛΕΥΤΙΚΕΣ εκλογές ήταν ένας παράγοντας μετάθεσης για την ενασχόληση των κομμάτων με τις αυτοδιοικητικές εκλογές. Αλλά, μπορεί, σε κάποιο βαθμό, να αποτέλεσαν και καλή δικαιολογία στις περιπτώσεις ανυδρίας, αμηχανίας και διλημμάτων. Από όλα έχει ο μπαχτσές, ως γνωστόν, ιδιαίτερα εάν πρόκειται για τον Δήμο Πατρέων. Ανάλογες δυσκολίες, βέβαια, αντιμετωπίζουν και στην περιφέρεια Δ. Ελλάδας τα κόμματα που ζητούν αξιόμαχο αντίπαλο στον σημερινό περιφερειάρχη και την παράταξή του. Δεν νομίζουμε ότι έφταιξαν οι εκλογές που δεν έχουμε ακούσει νέα για τον αντίπαλο αυτόν.

ΥΠΑΡΧΟΥΝ δεδομένες υποψηφιότητες και αρκετή κινητικότητα, αναγνωριστική ή προπαρασκευαστική. Υπάρχουν και φιλοδοξίες. Στα ερωτηματικά που διέπουν τις ζυμώσεις προστίθεται η επίδραση των βουλευτικών εκλογών και του αποτελέσματός τους στο πνεύμα με το οποίο θα διεξαχθούν οι εκλογές για την αυτοδιοίκηση. Θα είναι πρώιμες και άγουρες οι συνθήκες για να αναζητηθούν ρεβάνς, πρωτίστως ως προς τον ΣΥΡΙΖΑ, που έχει άλλες μείζονες εκκρεμότητες να διευθετήσει.

ΔΙΑΜΟΡΦΩΝΟΝΤΑΙ προϋποθέσεις για να πάμε στις κάλπες με αυτοδιοικητικά, πρωτίστως, κριτήρια. Εξετάζουμε εάν μας καλύπτουν οι εκλεγμένοι άρχοντες με τις επιδόσεις και τις κατευθύνσεις τους και ανανεώνουμε τη θητεία τους ή τους αντικαθιστούμε.

ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ να ξεφύγουμε λίγο από τη μεσσιανική κουλτούρα των «ηχηρών υποψηφιοτήτων» η οποία είναι από μόνη της παράγων αμηχανίας στο μέτρο που οι προδιαγραφές της δεν ικανοποιούνται εύκολα στις μέρες μας, και να δούμε το ευρύτερο ζήτημα των πραγματικών αναγκών της κοινωνίας. Και να δράσουμε με μεγαλύτερη ενεργητικότητα: Αυτή είναι που δίνει ισχύ στα αυτοδιοικητικά ρεύματα και προσδίδει δυναμική στους επικεφαλής.

ΑΣΦΑΛΩΣ και τα πρόσωπα έχουν σημασία. Αλλά, καιρός είναι να δούμε όλοι μαζί τα ζητήματα και τη γνώμη μας γι’ αυτά.