Η ανάγνωση του άρθρου των Times

Το κύριο άρθρο της «Π»

Η ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ των Τάιμς του Λονδίνου να ταχθεί υπέρ της επιστροφής των «Ελγινείων» στην Ελλάδα είναι θεαματική, ιστορική, συγκινητική και πολλαπλώς ενδιαφέρουσα.
ΜΕ ΜΙΑ πρώτη ανάγνωση, πρόκειται για μια παρέμβαση που δικαιώνει ως προς το μέτρο και την ποιότητα τη διαχρονική στάση της ελληνικής πολιτείας και πρωτίστως το τάιμινγκ και το ύφος τη πολιτικής της σημερινής κυβέρνησης απέναντι στο θέμα.

ΔΕΥΤΕΡΟΝ, είναι μια στάση που απηχεί τη θέση που έχει εκφέρει μεγάλο τμήμα της βρετανικής και διεθνούς διανόησης στο ζήτημα. Περιποιεί τιμή για τη συγκεκριμένη εφημερίδα ότι επιλέγει να συνταχθεί με την ευθυκρισία και τη δικαιοσύνη, παρά με τη στενή έννοια του «εθνικού συμφέροντος».

ΕΙΝΑΙ μια διδαχή: Ενα δημοκρατικό έθνος οφείλει να θεωρεί εθνικό και κάθε τι που είναι δίκαιο. Οι οφειλές κάθε έθνους, κάθε εξουσίας και κάθε πολίτη προς τα ιδεώδη, τις αξίες, τον παγκόσμιο πολιτισμό, εφόσον εκπληρώνονται, συγκροτούν μια πανανθρώπινη ηθική και πνευματική περιουσία που οξυγονώνει και φωτίζει τις κοινωνίες και ενισχύει τους αρμούς της συνοχής των λαών.

ΕΙΝΑΙ η επιτομή της ανεξάρτητης, αντικειμενικής, αμερόληπτης λειτουργίας του τύπου, που δεν άγεται από κοντόφθαλμες αντιλήψεις, σοβινισμούς και λαϊκισμούς, αλλά υπερασπίζεται την ιστορική αποστολή του, ως πυλώνα και φωνή της συνείδησης ενός έθνους.

ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΗ εφημερίδα δεν σημαίνει όμηρος, απολογητής και φερέφωνο των εξουσιών. Αυτή είναι μια πτυχή που καλό θα ήταν να μελετήσουν όσοι έχουν άποψη για τους προσανατολισμούς που «πρέπει» να έχει ο υπεύθυνος τύπος, εθνικός και περιφερειακός.

ΚΑΙ ΒΕΒΑΙΑ η εφημερίδα δεν ξεχνά ότι αποστολή της είναι και η τόλμη να αφυπνίζεις συνειδήσεις και να ταράζεις τα νερά της κοινής γνώμης, σύροντας τον πολίτη σε μια άλλη οπτική, σε μια άλλη αντίληψη, σε μια μικρή επανάσταση.

ΚΑΘΕ χώρα και καθένας μας, χρειάζεται τις εφημερίδες, υπό τον όρο αυτές να επιβεβαιώνουν ότι τις χρειαζόμαστε.