Η διαγραφή Σαλμά έγινε το μήνυμα του Κυριάκου Μητσοτάκη προς πάσα κατεύθυνση

Ο βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας είχε συνυπογράψει με άλλους 10 γαλάζιους βουλευτές την επίκαιρη ερώτηση για τα κόκκινα δάνεια, ενώ άσκησε κριτική και στη Λίνα Μενδώνη. Ο Πρωθυπουργός εισηγήθηκε τη διαγραφή του από την ΚΟ της Νέας Δημοκρατίας.

Σαλμά

Ο χρόνος που έγινε γνωστή η είδηση της διαγραφής από την κοινοβουλευτική ομάδα της ΝΔ, του βουλευτή Αιτωλοακαρνανίας, Μάριου Σαλμά, σίγουρα φάνηκε περίεργος σε αρκετούς, καθώς ο πρωθυπουργός βρίσκεται ήδη στη Νέα Υόρκη για να συμμετέχει στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ με ένα πυκνό πρόγραμμα επαφών. Ωστόσο σίγουρα δεν έπεσε ως κεραυνός εν αιθρία, και αυτό γιατί η στάση του Μάριου Σαλμά το τελευταίο διάστημα είχε τεθεί στο «μικροσκόπιο» του Μεγάρου Μαξίμου με ανώτατα κυβερνητικά στελέχη να τονίζουν ότι «είχε συνεχή απρεπή συμπεριφορά» και έκανε «κακοπροαίρετη κριτική», προσθέτοντας ότι είχαν γίνει οι ανάλογες συστάσεις, καλώντας τον να τοποθετείται κοινοβουλευτικά.

Συγκεκριμένα, ο βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας είχε συνυπογράψει με άλλους 10 γαλάζιους βουλευτές την επίκαιρη ερώτηση για τα κόκκινα δάνεια, με τον υπουργό Οικονομικών, Κωστή Χατζηδάκη να απαντά και τον Μάριο Σαλμά να επανέρχεται μιλώντας σε τηλεοπτική εκπομπή επιμένοντας ότι το ζήτημα έχει λυθεί για τις τράπεζες, όχι όμως και για τους δανειολήπτες που μένουν απροστάτευτοι, προσθέτοντας δηκτικά: «πρέπει να έχεις δουλέψει στη ζωή σου για να καταλάβεις τον πολίτη».

Η κόντρα με τη Λίνα Μενδώνη
Στις καταγγελίες του περί «φωτογραφικών διαγωνισμών» για την εκμετάλλευση των κυλικείων σε μουσεία και αρχαιολογικούς χώρους επέμεινε ο Μάριος Σαλμάς, ο οποίος είχε καταθέσει σχετική ερώτηση στη βουλή, με την υπουργό Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη να του απαντά από βήματος του κοινοβουλίου στις 28 Ιουνίου μεταξύ άλλων: «σε κάποιες περιπτώσεις η κατάσταση που επικρατούσε ήταν υγειονομική βόμβα. Ο οργανισμός θέλει έναν ανάδοχο, που θα καταθέτει τα μισθώματα και δεν θα χρωστά εκατομμύρια. Ήδη υπάρχουν καταλογισμοί, 5 εκατομμυρίων για ανείσπρακτα μίσθια, Θέλουμε ανάδοχο που να μπορεί να πληρώνει και να κρατά υποδειγματικούς χώρους εστίασης». Σύμφωνα με πληροφορίες από το περιβάλλον του βουλευτή Αιτωλοακαρνανίας, ο ίδιος έχει καταθέσει νέα επίκαιρη ερώτηση στα τέλη Ιουλίου για το θέμα, με νεότερα στοιχεία. Από την πλευρά της κυβέρνησης τονίζεται ότι η κριτική είναι παραπάνω από καλοδεχούμενη στη ΝΔ, με τη διευκρίνιση ότι «η επαναλαμβανόμενη διατύπωση κατηγοριών για ζητήματα που έχουν απαντηθεί αναλυτικά από την αρμόδια Υπουργό στη Βουλή, είναι ευθέως αντίθετη με τις αρχές και τις αξίες της παράταξης και τον τρόπο λειτουργίας της κοινοβουλευτικής ομάδας μας».

Το ιδιαίτερα τεταμένο κλίμα αποτυπώνεται και από το γεγονός ότι από το Μέγαρο Μαξίμου υπογράμμιζαν πως «όταν κάποιος αντί να απευθύνεται στην αρμόδιο εισαγγελέα συνεχίζει να επαναλαμβάνει με τον ίδιο τρόπο αβάσιμες και αστήρικτες κατηγορίες χωρίς να παρουσιάζει κανένα απολύτως στοιχείο, τότε η συμπεριφορά αυτή εκτός από ανεπίτρεπτη είναι και ύποπτη». Αξίζει να προστεθεί ότι στο στόχαστρο Σαλμά έχει μπει και ο υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης για τις αυξήσεις στις τιμές των φαρμάκων.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Newsbeast, ο πρόεδρος της Επιτροπής Δεοντολογίας, Ιωάννης Τραγάκης, λίγη ώρα πριν ανακοινωθεί επίσημα ότι ο πρωθυπουργός του έστειλε επιστολή με το ερώτημα της διαγραφής του με βάση τα άρθρα 20-21 του κανονισμού λειτουργίας της ΚΟ της ΝΔ «για αντικοινοβουλευτική ή αντικομματική ή αντισυναδελφική συμπεριφορά που προκαλεί σοβαρή ζημία στο κόμμα ή σε άλλο βουλευτή» τηλεφώνησε στο Μάριο Σαλμά όπου και του είπε ότι παραπέμπεται για διαγραφή, με τον βουλευτή να ζητά το λόγο.

Για όσους γνωρίζουν καλά πώς λειτουργεί ο πρωθυπουργός, είναι ξεκάθαρο ότι ποτέ δεν λαμβάνει αποφάσεις εν θερμώ. Υπενθυμίζεται ότι μετά τις ευρωεκλογές στη συνεδρίαση της ΚΟ της ΝΔ, ο Μάριος Σαλμάς είχε τοποθετηθεί αιχμηρά κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι ασχολείται με τους λίγους και όχι με τους πολλούς, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να απαντά: «δεν δέχομαι υπόνοιες ότι είμαστε με τους λίγους, δεν πήραμε το 41% επειδή ήμασταν με τους λίγους».

Τη Δευτέρα στις 12.00 αναμένεται να συνεδριάσει η επιτροπή δεοντολογίας για να αποφανθεί επί της διαγραφής.