Η ίδρυση του Πανεπιστημίου Πατρών
Πενήντα χρόνια από την ίδρυση του Πανεπιστημίου είναι ικανός χρόνος, μισός αιώνας. Η επέτειος προσφέρεται για απολογισμούς και για σχεδιασμούς και αυτό ακριβώς επιχειρεί σήμερα το σχετικό αφιέρωμα της «Πελοποννήσου». Στελέχη και ιθύνοντες της πανεπιστημιακής κοινότητας άρθρο γραφούν σήμερα στην «Π», επιχειρώντας ποικίλες προσεγγίσεις στα πενηντάχρονα του Πανεπιστημίου.
Θεσμικοί εκπρόσωποι
Τα πενηντάχρονα του Πανεπιστημίου αφορούν πρωτίστως τους ανθρώπους του Πανεπιστημίου, αλλά θα ήταν λάθος να περιοριστούμε μόνο σ’ αυτούς.
Γι’ αυτόν ακριβώς τον λόγο η “Π” απευθύνθηκε σε θεσμικούς εκπροσώπους σημαντικών φορέων της Πάτρας και τους ζήτησε να διατυπώσουν τις δικές τους απόψεις για τη σχέση Πανεπιστημίου και Πάτρας, πώς αυτές έχουν σήμερα και πώς πρέπει να πορευτούν στο μέλλον.
Το σπουδαιότερο γεγονός
Αν πάλι αναρωτηθούμε ποιο είναι το σπουδαιότερο γεγονός που συνέβη τις τελευταίες δεκαετίες στην Πάτρα, δεν θα δυσκολευτούμε να απαντήσουμε. Είναι η ίδρυση του Πανεπιστημίου.
Είναι το Πανεπιστήμιο που έδωσε ζωή και χαρακτήρα στην πόλη, που την έφερε σε επαφή με σύγχρονα ρεύματα και που την ξέκοψε από τον αποπνικτικό χαρακτήρα της τυπικής ελληνικής, επαρχιακής πόλης. Αρκεί να σκεφτούμε σήμερα την Πάτρα χωρίς το Πανεπιστήμιο και θα κατανοήσουμε πλήρως τον ρόλο του.
Η ακαδημαϊκή κοινότητα
Τα τελευταία χρόνια τα δεδομένα και οι άνθρωποι στη χώρα μας, αλλά και στο Πανεπιστήμιο που αποτελεί μέρος του κοινωνικού ιστού, έχουν αλλάξει. Παράλληλα με την όποια «πρόοδο» και «εξέλιξη» που καταγράφουν οι δείκτες ευημερίας, υπάρχει κρίση θεσμών, αξιών και ανθρώπινων σχέσεων.
Ωστόσο, η ακαδημαϊκή κοινότητα και οι πολίτες, ελπίζουμε και θα θέλαμε να δούμε το Πανεπιστήμιο να παίζει ένα ουσιαστικό ρόλο με προτάσεις στη δημιουργία νέων προτύπων, να συμβάλλει στην επίλυση των κοινωνικοοικονομικών προβλημάτων μέσα στη σημερινή, διεθνώς ανταγωνιστική πραγματικότητα, ξεπερνώντας τις όποιες αντιξοότητες.
Μοχλός ανάπτυξης
Το Πανεπιστήμιό μας, το τρίτο σε μέγεθος της χώρας, αποτελεί βασικό οικονομικό πόλο, μοχλό ανάπτυξης, καθώς και πολιτιστικό κέντρο. Διαθέτει αξιόλογο επιστημονικό δυναμικό, είναι ένα σημαντικό κέντρο αριστείας για τη χώρα μας, σύμφωνα με τις επιδόσεις σε εθνικό και διεθνές επίπεδο, καθώς και τις εξωτερικές
αξιολογήσεις των Τμημάτων του. Διαθέτει δε μια Πανεπιστημιούπολη με μοναδικά χαρακτηριστικά φυσικού κάλλους.
Για τους λόγους αυτούς οφείλει να λειτουργεί παραδειγματικά, σύμφωνα με δεδομένα που βασίζονται στην αξιοκρατία, στην ακαδημαϊκό-ιηια, με σεβασμό στους θεσμούς και τους νόμους, αλλά και με οικολογική συνείδηση.
Επιπλέον, όλη η πανεπιστημιακή κοινότητα συνεισφέρει τα μέγιστα στη οικονομική ζωή της πόλης μας.
Στόχος μας είναι η αμοιβαία συνέργεια με τον ιστό της πόλης, σε πολιτιστικό επίπεδο, καινοτομία και επιχειρηματικότητα. Οι όποιες αναστολές θα αρθούν με κοινή ευθύνη, ώστε Πανεπιστήμιο και Πόλη να δώσουν το στίγμα της αλληλοεπίδρασης και ανάπτυξης.
Ενα πανεπιστήμιο ανοιχτό στην αγορά
Σε μια εποχή Βαθιάς οικονομικής και κοινωνικής κρίσης για την πατρίδα μας, όπου επιχειρήσεις κλείνουν και η ανεργία έχει φτάσει σε πρωτοφανή επίπεδα, είναι περισσότερο από ποτέ αναγκαίο να προωθούμε την ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας ανάμεσα στους νέους και τις νέες μας.
Και αυτό, γιατί η κρίση που βιώνουμε δεν είναι μια τυπική ύφεση. Βιώνουμε κάτι βαθύτερο, τη διαρθρωτική κατάρρευση μιας οικονομίας που επί χρόνια υποβάθμιζε και συρρίκνωνε τον παραγωγικό ιστό της χώρας.
Στην αναγκαία, λοιπόν, μεταστροφή της οικονομίας και στην εδραίωση ενός νέου μοντέλου ανάπτυξης, που θα ξεφεύγει από τον ασφυκτικό εναγκαλισμό του με το κράτος, χρειαζόμαστε ανθρώπους με νέες επιχειρηματικές ιδέες, κατάλληλα εξοπλισμένους για να επιχειρούν σε ένα ανοιχτό ευρωπαϊκό και διεθνές οικονομικό περιβάλλον και που, τελικά, θα κρίνονται ως προς την επιτυχία τους, από την αποδοχή των όσων δημιουργούν και παράγουν από τον τελικό χρήστη, την αγορά.
Η σύνδεση προϋποθέτει αλλαγή κατεύθυνσης
Το Πανεπιστήμιο δεν είναι ουδέτερο, όπως και ο Δήμος. Το εκπαιδευτικό σύστημα αναπαράγει την κυρίαρχη αστική ιδεολογία και το Πανεπιστήμιο αξιοποιείται βασικά για την καπιταλιστική ανάπτυξη.
Η προσφορά του Πανεπιστημίου της πόλης μας είναι σημαντική, γιατί έχει κατακτήσει υψηλό επίπεδο σπουδών και έρευνας. Η καλλιέργεια της Παιδείας και του πνεύματος, η ανάπτυξη της επιστημονικής γνώσης, της έρευνας και τεχνολογίας, που επιτεύχθηκε με σημαντική προσπάθεια του ΔΕΠ, των ερευνητών και όλης της πανεπιστημιακής κοινότητας θα μπορούσε να αξιοποιηθεί σε όφελος του λαού και της νεολαίας. Ομως οι κατευθύνσεις της ΕΕ και η πολιτική των κυβερνήσεων με τις αναδιαρθρώσεις στην Εκπαίδευση και τις χρηματοδοτήσεις στην Ερευνα ευνοεί την ανταγωνιστικότητα και την κερδοφορία αντί να ικανοποιεί τις λαϊκές ανάγκες.
Η σύνδεση με την πόλη έχει μείνει στο επίπεδο κάποιων προγραμματικών συμβάσεων επ’ αμοιβή. Για τη δημοτική αρχή σύνδεση σημαίνει μεταξύ άλλων αλλαγή κατεύθυνσης στην Ερευνα και την Εκπαίδευση, στήριξη στον αγώνα των φοιτητών και γενικότερα των λαϊκών στρωμάτων που παλεύουν ενάντια στην αντιεκπαιδευτική πολιτική των κυβερνήσεων και της Ευρωπαϊκής Ενωσης στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση.
- Από τις “Επιλογές” της “Π” στις 29 Νοεμβρίου 2014
Ακολουθήστε μας για όλες τις ειδήσεις στο Bing News και το Google News