Η μη μεταδοτική δερματική νόσος που αυξάνει κατά 46% τον κίνδυνο διαβήτη

Η ψωριασική νόσος είναι μία επώδυνη, σοβαρή, μη μεταδοτική ασθένεια που επηρεάζει πολλαπλά σημεία του σώματος και εκδηλώνεται κυρίως στο δέρμα και τις αρθρώσεις και προκαλείται από δυσλειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος

μεταδοτική

«Πρόσβαση για όλους» είναι το φετινό μήνυμα της Παγκόσμιας Ημέρας Ψωρίασης. Πρωταρχικός στόχος της φετινής Παγκόσμιας Ημέρας είναι να διασφαλιστεί ότι όσοι πάσχουν από ψωριασική νόσο έχουν οικονομικά προσιτή πρόσβαση στη σωστή θεραπεία την κατάλληλη στιγμή. Όλοι όσοι ζουν με ψωριασική νόσο αξίζουν πρόσβαση σε ποιοτική περίθαλψη ανεξάρτητα από το εισόδημά τους ή τη γεωγραφική τους θέση.

Η ψωριασική νόσος είναι μία επώδυνη, σοβαρή, μη μεταδοτική ασθένεια που επηρεάζει πολλαπλά σημεία του σώματος και εκδηλώνεται κυρίως στο δέρμα και τις αρθρώσεις και προκαλείται από δυσλειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος. Συσχετίζεται επίσης συχνά με συνοδά νοσήματα, τα πιο κοινά είναι η παχυσαρκία, η υπέρταση, η δυσλιπιδαιμία, ο διαβήτης, οι καρδιαγγειακές παθήσεις και η φλεγμονώδης νόσος του εντέρου. Για παράδειγμα, τα άτομα με σοβαρή ψωρίαση αντιμετωπίζουν 46% υψηλότερο κίνδυνο να αναπτύξουν διαβήτη τύπου 2 και 58% πιθανότερο να έχουν μείζον καρδιακό επεισόδιο.

Ωστόσο, η πρόσβαση στην περίθαλψη παραμένει κατακερματισμένη και δύσκολη. Τα εμπόδια περιλαμβάνουν τη δυσκολία πρόσβασης στην περίθαλψη σε πρωτοβάθμιο επίπεδο, το υψηλό κόστος των θεραπειών και την έλλειψη συντονισμού στα συστήματα υγειονομικής περίθαλψης για τη διαχείριση των συννοσηροτήτων μη μεταδοτικών ασθενειών. Μέχρι σήμερα, οι περισσότεροι άνθρωποι που ζουν με ψωριασική νόσο παγκοσμίως εξακολουθούν να διαχειρίζονται τη νόσο τους κυρίως μέσω δαπανών από την τσέπη τους. Μελέτες έχουν δείξει ότι η ψωριασική νόσος αντιπροσωπεύει μια τεράστια κοινωνικοοικονομική επιβάρυνση τόσο για τα άτομα που ζουν με τη νόσο όσο και για το σύστημα υγειονομικής περίθαλψης. Το κόστος της ψωριασικής νόσου στις Ηνωμένες Πολιτείες υπολογίστηκε σε 11,5 δισεκατομμύρια δολάρια το 2008, με το κόστος από την τσέπη του ασθενούς να αντιπροσωπεύει το 55% του συνολικού άμεσου κόστους της νόσου.

«Τα συστήματα υγείας πρέπει να αγκαλιάσουν καινοτομίες στη διάγνωση, τη θεραπεία και τη διαχείριση των μη μεταδιδόμενων νόσων όπως η ψωριασική νόσος, που απαιτούν μακροχρόνια φροντίδα, πρόσβαση και συμμόρφωση στη θεραπεία, ψυχοκοινωνική υποστήριξη και συντονισμό από παρόχους φροντίδας σε όλους τους κλάδους. Η εκπλήρωση παγκόσμιων δεσμεύσεων για την επίτευξη καθολικής υγειονομικής κάλυψης θα βελτίωνε ουσιαστικά την παγκόσμια υγεία και ιδιαίτερα τη ζωή των ανθρώπων που ζουν με χρόνιες παθήσεις όπως η ψωριασική νόσος.» τόνισε ο κος Κώστας Λούμος, Πρόεδρος του Σωματείου « ΚΑΛΥΨΩ», το Σωματείο Υποστήριξης Ψωριασικών Ασθενών.

Η Παγκόσμια Υγειονομική Κάλυψη είναι το κλειδί για τη μείωση του φόρτου της ψωριασικής νόσου διασφαλίζοντας ότι οι πληθυσμοί έχουν πρόσβαση σε οικονομικά προσιτή βασική υγειονομική περίθαλψη, φάρμακα και θεραπεία και ότι τα άτομα μπορούν να διαγνωστούν γρήγορα και με ακρίβεια και να λαμβάνουν έγκαιρη και κατάλληλη θεραπεία, επισημαίνει η και Καίτη Αντωνοπούλου, Γενική Γραμματέας του Σωματείου.

Οι δράσεις του «ΚΑΛΥΨΩ» για την παγκόσμια ημέρα συμπεριλαμβάνουν τη φωταγώγηση κεντρικών χώρων σε διάφορες πόλεις της Ελλάδας, όπως το πέτρινο ρολόι στο Πασαλιμάνι-Πειραιά, το συντριβάνι στη πλατεία Ομονοίας, το γλυπτό «Ομπρέλες» του Γιώργου Ζογγολόπουλου στη Νέα Παραλία Θεσσαλονίκης και το Θέατρο Απόλλων στην Πάτρα.