Η Νιγηρία, μια μητέρα και ο πρόγονος
Το κύριο άρθρο της «Π»
ΔΙΑΒΑΖΟΥΜΕ σε μια έρευνα ότι η Ελλάδα είναι η δεύτερη χώρα στον κόσμο της οποίας οι πολίτες ενημερώνονται αποκλειστικά μέσω κοινωνικών δικτύων. Η πρώτη είναι η Νιγηρία. Μια πολύ μεγάλη μάζα πολιτών πιστεύει ότι με ψευτοπασαλείμματα, παιχνιδίσματα, υποκειμενισμούς, φανατισμούς και αφερέγγυα πληροφόρηση μπορείς να έχεις μια εικόνα τι συμβαίνει γύρω μας. Και μια ταπεινή μητέρα, σύζυγος οικοδόμου, αποφασίζει να δώσει στον εαυτό της την ευκαιρία να καλύψει το γνωστικό της έλλειμμα, στην ουσία όμως να ικανοποιήσει το προσωπικό της απωθημένο, κάνοντας πανεπιστημιακές σπουδές, σε «απαγορευτική» ηλικία. Μια διαφορετική στάση ζωής, ενσάρκωση του σωκρατικού «εν οίδα, ότι ουδέν οίδα», στη χώρα που ευχαρίστως θα ξαναέδινε κώνιο στον Σωκράτη, αλλά κατά τα άλλα τον τιμά και καμαρώνει ως πρόγονό μας.
ΤΟ ΜΥΣΤΙΚΟ ΤΗΣ ΑΝΑΚΑΜΨΗΣ
ΑΝΑΚΑΜΠΤΕΙ η σοσιαλδημοκρατία όπως διαπιστώνει ο εκ των υποψηφίων αρχηγών ΚΙΝΑΛ Ν. Ανδρουλάκης, επικαλούμενος το νωπό εκλογικό αποτέλεσμα στη Γερμανία; Η πειστικότερη προσέγγιση αποφαίνεται ότι ανακάμπτει η εμπιστοσύνη των κοινωνιών στους λεγόμενους συστημικούς πολιτικούς οργανισμούς, γιατί ο λαϊκισμός δεν απέφερε αποτελέσματα απέναντι στις μείζονες δοκιμασίες. Αντίθετα, ο πραγματισμός και ο ορθολογισμός έδωσαν απαντήσεις, επιτρέποντας στην κοινωνία να σταθεί όρθια και να βλέπει προοπτική.
ΕΙΔΙΚΑ η ελληνική σοσιαλδημοκρατία, ωστόσο, θα πρέπει να ξεφύγει από τα νεφελώματα, τις αμφισημίες και τις ασφαλείς γενικότητες, προκειμένου να φανειί συγκεκριμένα χρήσιμη στην κοινωνία, και όχι σαν απλό παρακολούθημα των ισχυρότερων εταίρων του πολιτικού βίου. Προς το παρόν, δύσκολα κερδίζει από τη φθορά της ΝΔ, γιατί η κυβέρνηση Μητσοτάκη έχει ενέργεια και καθαρή σκέψη. Ας προσανατολιστεί σε κέρδη από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ, που αδυνατεί να βρει βηματισμό, γιατί δυσκολεύεται να αποφασίσει ποιά είναι εν τέλει η ταυτότητά του και σε ποια εποχή ζει.
Ακολουθήστε μας για όλες τις ειδήσεις στο Bing News και το Google News