Η «Π» ανέβηκε στο θρυλικό πλοίο των Βίκινγκς «Saga Farmann»: «Σαλπάρουμε για τη Βαλχάλα!»
Μιλούν τα μέλη του πληρώματος του θρυλικού σκάφους των Βίκινγκς: «Ζείτε στην πιο όμορφη χώρα της Μεσογείου. Οι Ελληνες είναι φανταστικοί άνθρωποι!»
Οι Βίκινγκς του Μεσαίωνα ήταν λάτρεις της θάλασσας και της περιπέτειας. Το ίδιο ακριβώς είναι και οι απόγονοί τους, οι οποίοι αγκυροβόλησαν στο λιμάνι της Πάτρας με το «Saga Farmann», το σκάφος-ρέπλικα του θρυλικού «Klåstad», το οποίο χρονολογείται από τα χρόνια που οι Βαράγγοι του Βορρά κατέβαιναν προς τις θερμές θάλασσες, αναζητώντας νέες κατακτήσεις.
Η «Πελοπόννησος» είχε την τύχη να επιβιβαστεί στο «Saga Farmann» και να ταξιδέψει πίσω στον χρόνο μαζί με τα μέλη του πληρώματος. Είχαμε την ευκαιρία να τα πούμε με τους Ρόι Χοβ, Αρνε Βάντσεθ και Στιγκ Λόουμπι, οι οποίοι όχι μας ξενάγησαν με απίστευτα φιλόξενο τρόπο στο θρυλικό πλεούμενο, αλλά και μοιράστηκαν μαζί μας τη φιλοσοφία τους για τη ζωή και τα όνειρά τους. «Γιατί κάνετε αυτό το ταξίδι;», ήταν η πρώτη ερώτηση που τους κάναμε. Η απάντηση δεν ήταν δύσκολη, δεν ήθελε πολύ σκέψη. «Γιατί πολύ απλά μας αρέσει η περιπέτεια!» μάς είπε ο Στιγκ Λόμπι, το παρουσιαστικό του οποίου μοιάζει πολύ με Βίκινγκ.
Ο ίδιος μας αποκάλυψε ότι εργαζόταν παλιότερα στην εστίαση στην Κω και από τότε είχε αγαπήσει την Ελλάδα και τις θάλασσές της. «Μπορεί να μην το καταλαβαίνετε, αλλά στην Ελλάδα έχετε καλύτερη ποιότητα ζωής από τον Βορρά» πρόσθεσε ο νορβηγός ταξιδιώτης. «Εμείς δουλεύουμε και αγοράζουμε αυτοκίνητα, εσείς όμως ξέρετε να ζείτε καλύτερα και να απολαμβάνετε της ζωή σας. Πηγαίνετε εκδρομές, τρώτε σε ταβέρνες με τους φίλους και τις οικογένειές σας, περνάτε πιο όμορφα γιατί η ζωή είναι μικρή και πρέπει να φύγουμε με όσο το δυνατόν καλύτερες αναμνήσεις». Το μέλος του πληρώματος αποκάλυψε επίσης ότι αυτές δεν είναι οι πρώτες του περιπέτειες στις θάλασσες, καθώς πριν από μια 3ετία είχε ταξιδέψει με παλιό νορβηγικό ιστιοφόρο από την Ινδονησία στον Αγιο Μαυρίκιο. «Εκείνες οι θάλασσες ήταν εντελώς διαφορετικές» μάς αποκάλυψε με νόημα.
Το πλήρωμα του «Saga Farmann» αποτελείται από 6 μέλη, τέσσερις Νορβηγούς, έναν Αυστραλό κι έναν Σκώτο, οι οποίοι φρόντιζαν να λύσουν κάθε απορία των περίεργων Πατρινών που θέλησαν να μάθουν πράγματα για το σκάφος και τα θρυλικά «ντρακάρ» των Βίκινγκς, τον φόβο και τον τρόμο των παραθαλάσσιων πόλεων κατά τον Μεσαίωνα.
Ο Ρόι Χοβ, από τη βιομηχανική πόλη του Κόνγκσμπεργκ, ξετύλιξε το κουβάρι της ιστορίας του πρωτότυπου σκάφους (το «Klåstad» βυθίστηκε το 1893 κι ανασκάφηκε το 1970, ενώ χρονολογείται από το έτος 998μ.Χ.!), ενώ ο Αρνε Βάντσεθ, από το Νάερσνες, ένα προάστειο του Οσλο, έπλεξε το εγκώμιο της Ελλάδας. «Ζείτε στην πιο όμορφη χώρα της Μεσογείου. Οι Ελληνες είναι φανταστικοί άνθρωποι, πολύ φιλόξενοι» μάς είπε χαρακτηριστικά.
Για να ξαναγυρίσουμε στον Στιγκ Λόμπι, από την ποδοσφαιρική πόλη του Λίλεστρομ, ο οποίος άρχισε τη δική του… ανάκριση για το αν η Πάτρα διαθέτει ομάδα στην πρώτη κατηγορία (του περιγράψαμε όλο το στόρι με την Παναχαϊκή…), αλλά και το αν προτιμάμε να μας αποκαλεί «Γραικούς ή Ελληνες». «Ηταν πάντα η απορία μου τι σας αρέσει περισσότερο» ομολόγησε με χαμόγελο, για να του απαντήσουμε ότι όπως και να μας πει, το ίδιο κάνει (αν και – κακά τα ψέματα – άπαντες προτιμάμε σαφώς τη δεύτερη επιλογή). Οι απορίες, όμως, περιελάμβαναν και θέματα γεωγραφίας (τους διευκρινίσαμε τη διαφορά Κυκλάδων και Δωδεκανήσων), λαογραφίας και παραδόσεων (ερωτηθήκαμε αν το περίφημο γαλάζιο μάτι που… ξεματιάζει είναι ελληνικής προέλευσης), αλλά και ιστορίας, καθώς θέλησαν να μάθουν περισσότερα πράγματα για τη Βαράγγεια Φρουρά των Βυζαντινών Αυτοκρατόρων για την οποία γνώριζαν βέβαια κάποια στοιχεία (αποκαλούν την Κωνσταντινούπολη ακόμη και σήμερα ως «Μίκλαγκαρντ»).
«Ανυπομονούμε να φτάσουμε στην Ιθάκη του Οδυσσέα και στη συνέχεια στην Κέρκυρα» μάς είπαν οι νορβηγοί θαλασσοπόροι, οι οποίοι αφού πέρασαν την Κόρινθο έκαναν στάση για δύο βράδια στην Πάτρα και σήμερα κιόλας θα αριβάρουν για τα Ιόνια νησιά. Οπως γράψαμε και χθες το φορτηγό πλοίο με κουπιά έχει μήκος περίπου 20 μέτρα και η ανακατασκευή του ολοκληρώθηκε από εθελοντές, οι οποίοι εργάστηκαν ατελείωτες ώρες για να δημιουργήσουν στην ουσία ένα… πλωτό μουσείο που κατέβηκε στον Νότο μέσω Ρήνου, Δούναβη και Κωνσταντινούπολης!
Η αποστολή του «Saga Farmann» στην Πάτρα εξετελέσθη, καθώς οι Πατρινοί έγιναν έστω και για λίγο μάρτυρες της ιστορικής κληρονομιάς των Βίκινγκς και των θαυμαστών επιτεύγματών τους στη ναυτιλία. «Οπως οι πρόγονοί μας, σαλπάρουμε για τη μεγάλη περιπέτεια, για τη Βαλχάλα!» ήταν το μήνυμα που μάς έστειλαν από τον Μόλο της Αγίου Νικολάου!
Ακολουθήστε μας για όλες τις ειδήσεις στο Bing News και το Google News