Η «Π» θυμάται: Σαν σήμερα η Οικουμενική Κυβέρνηση.. και σαν αύριο; Πολιτικοί παράγοντες αναλύουν

Μήπως πλησιάζει η ώρα για μια νέα Οικουμενική; 33 χρόνια μετά την «εξωπραγματική» συγκυβέρνηση ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, Συνασπισμού, τον Νοέμβρη του 1989, το ερώτημα επανέρχεται βασανιστικά.

Οικουμενική Από αριστερά, Ξενοφών Ζολώτας, Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, Χαρίλαος Φλωράκης, Ανδρέας Παπανδρέου.

Ηταν σαν σήμερα, πριν από 33 χρόνια ακριβώς. 22 Νοεμβρίου του 1989, εν μέσω μιας φουρτουνιασμένης πολιτικής περιόδου, τρεις πολιτικοί άνδρες, ορκισμένοι εχθροί, ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, ο Ανδρέας Παπανδρέου και ο Χαρίλαος Φλωράκης «ομονοούν», με βαριά καρδιά, και σχηματίζουν την πρώτη οικουμενική κυβέρνηση στην ιστορία της Ελλάδας.

Δύο μήνες πριν, τον Σεπτέμβριο του 1989, η συγκυβέρνηση Ν∆ – Συνασπισµού αποφάσισε να παραπέμψει στο Ειδικό Δικαστήριο, για το σκάνδαλο Κοσκωτά, τον Ανδρέα Παπανδρέου. Καταλαβαίνετε πόσο δηλητηριασμένο ήταν το κλίμα… Κι όμως, τα τρία κόµµατα κατάφεραν να συνεννοηθούν, έστω εξ ανάγκης, και να σχηµατίσουν οικουµενική κυβέρνηση, στην οποία συµµετείχαν και τα τρία.

Η αλήθεια είναι ότι σε τίποτα δεν συνεργάστηκαν, με την καρδιά τους, τα τρία κόμματα. Δεν τους ένωνε τίποτα. Τους χώριζαν πάρα πολλά… Η συνεργασία κράτησε σχεδόν 3 μήνες…

Στις 8 Απριλίου έγιναν οι εκλογές.

Η σημερινή πολιτική κατάσταση θυμίζει, με άλλο ύφος βεβαίως, πολύ εκείνο το σκηνικό. Μητσοτάκης-Τσίπρας «θανάσιμοι» εχθροί και κάπου στη μέση ο Ανδρουλάκης!

Υπάρχουν πολλοί που προβλέπουν από τώρα πως είτε οι εκλογές γίνουν Μάρτιο είτε Μάιο, πάμε ολοταχώς για αδιέξοδο.

Μήπως ήρθε, λοιπόν, η ώρα να ξαναζήσουμε τον Νοέμβρη του ’89, με μια φρέσκια, αλλά πιο δημιουργική, συγκυβέρνηση ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ;

Μήπως, έστω για ένα χρονικό διάστημα, αυτή θα ήταν η πιο κατάλληλη λύση για ν’ αποφευχθούν απανωτές εκλογικές αναμετρήσεις που θα τσάκιζαν τη χώρα πολιτικά;

Β. Μπεκίρης: «Το πρόβλημα είναι ο κ. Τσίπρας…»

Ο Βασίλης Μπεκίρης είχε εκλεγεί βουλευτής Αχαΐας µε τη ΝΔ στις εκλογές τον Ιούνιο του ’89, δεν εξελέγη τον Νοέµβριο του ’89 και ξαναβγήκε στις εκλογές τον Απρίλιο του ’90.

Οικουμενική

Η άποψή του για το θέµα: «Θα ήταν, έστω και προσωρινά για ένα χρονικό διάστημα, μια καλή λύση. Μια λύση που θα βοηθούσε να λυθούν κάποια από τα μεγάλα προβλήματα. Δυστυχώς, όμως, δεν το βλέπω πιθανό να συμβεί τώρα, και αιτία είναι ο κ. Τσίπρας. Πολύ φοβάμαι πως κανείς δεν μπορεί να συνεννοηθεί με τον κ. Τσίπρα. Αλλά για να ‘μαι ειλικρινής, δεν βλέπω διάθεση συνεννόησης ούτε από τον κ. Ανδρουλάκη. Κι αυτό παρά το γεγονός ότι υπάρχει η καλή πρόθεση και διάθεση από την πλευρά της ΝΔ. Ο κ. Μητσοτάκης πάντα επεδίωκε και συνεχίζει να επιδιώκει συνεργασίες και συνεννοήσεις. Και να ξέρετε, κάθε συνεργασία είναι καλή και εποικοδομητική και αποδίδει καρπούς, όπως άλλωστε συνέβη κι άλλες φορές στην ελληνική πολιτική ιστορία…».

Δ. Κατσικόπουλος: «Επιβεβλημένη μια τέτοια λύση»!

Ο Δηµήτρης Κατσικόπουλος είχε εκλεγεί τον Νοέµβριο του 1989 πρώτη φορά βουλευτής Αχαΐας µε το ΠΑΣΟΚ (και επανεξελέγη και τον Απρίλιο του ’90). Θα είναι ξανά υποψήφιος µε το ΠΑΣΟΚ στις επόµενες εκλογές, σε λίγους µήνες.

Οικουμενική

Να τι λέει για το θέµα: «Η οικουμενική κυβέρνηση σχηματίστηκε τότε επειδή ο Μητσοτάκης δεν μπορούσε να σχηματίσει αυτοδύναμη κυβέρνηση.
Και αναγκαστικά πήγαμε σε οικουμενική, ως μεταβατική κυβέρνηση. Τώρα οι συνθήκες είναι διαφορετικές. Εκτιμώ ότι για να αποφύγουμε τον Γολγοθά των απανωτών εκλογικών αναμετρήσεων, η μόνη λύση είναι μία οικουμενική κυβέρνηση. Πιστεύω ότι τα δύο μεγαλύτερα πολιτικά κόμματα δεν συμβάλουν, ως τώρα τουλάχιστον, προς αυτή την κατεύθυνση. Το μόνο που τους απασχολεί είναι πώς θα εγκλωβίσουν το ΠΑΣΟΚ να το φέρουν με το μέρος τους. Για μένα, πρέπει να συγκροτηθεί μια κυβέρνηση και με τα τρία κόμματα μέσα, για να βγει η χώρα από το αδιέξοδο. Μόνο έτσι μπορεί να δοθεί κοινά αποδεκτή λύση στα δυσβάσταχτα προβλήματα του λαού. Μια παρατεταμένη προεκλογική περίοδο θα στοιχίσει πολύ ακριβά στην Ελλάδα…».

Ν. Νικολόπουλος: «Με τον Καραμανλή αντί για τον Ζολώτα»!

Ο Νίκος Νικολόπουλος εξελέγη για πρώτη φορά βουλευτής Αχαΐας µε τη ΝΔ τον Νοέµβριο του ’89. Εζησε από κοντά εκείνη την εποχή.

Οικουμενική

Σήµερα, έχοντας αποχωρήσει επεισοδιακά από το χώρο, απαντά στο ερώτηµα µε τον δικό του τρόπο:
«Τα πολιτικά μου βιώματα επιβεβαιώνουν τον κανόνα: στην πολιτική ποτέ μην λες ποτέ!!!
Εγιναν υπουργοί της μητσοτακικής ΝΔ ο γενικός γραμματέας της ΚΝΕ, ο εκκολαπτόμενος για πρόεδρος το σημιτικού ΠΑΣΟΚ, κ.ό.κ. Οι γνωστοί υβριστές της Παναγίας είναι Μαξιμοπαίδες και σφουγγοκωλάριοι και πόσα ακόμα παράταιρα…
Σαν σήμερα, νεαρός βουλευτής, έζησα από πρώτο χέρι πώς οι του ΠΑΣΟΚ από τα εδώλια του ειδικού δικαστηρίου βρέθηκαν στα υπουργικά έδρανα και πώς οι ορθόδοξοι του ΚΚΕ αντί «πινακίου ντολμαδακίου» ξαρματώθηκαν και φόρεσαν υπουργικά κουστούμια. Στις εκλογές που έρχονται το πιθανότερο είναι να έχουμε μια επανάληψη. Στη θέση του Ζολώτα να είναι ο Κώστας Καραμανλής και η κυβέρνηση ειδικού σκοπού να είναι τρικομματική και μακράς διαρκείας.
Τότε θα επιστρέψουν και οι «κύριοι του αμπελώνος», κατά την Αγία Γραφή, και οι μουσαφίρηδες και καταληψίες θα έχουν φύγει «κακήν κακώς».

Ν. Τσούκαλης: «Είμαστε ακόμα εκτός πραγματικότητας»

Ο Νίκος Τσούκαλης, πρώην βουλευτής Αχαΐας µε την ΔΗΜΑΡ (Δηµοκρατική Αριστερά), και στέλεχος της Αριστεράς, µοιάζει απόλυτα σύµφωνος µε συναινετικές λύσεις, αλλά δεν δείχνει αισιόδοξος.

Οικουμενική

«Από καιρού, οι διακοµµατικές διαβουλεύσεις και συνεργασίες συνιστούν βασικό δοµικό στοιχείο του τρόπου λήψης των αποφάσεων και διακυβέρνησης στην Ευρώπη. Η κουλτούρα αυτή διαµορφώθηκε µέσα από πολιτικοκοινωνικές διεργασίες δηµόσιου πολιτικού λόγου που αντιµετωπίζει τους άλλους ως αντιπάλους και όχι ως εχθρούς, µακριά από λαϊκισµούς και διαστρέβλωση των δεδοµένων, που επιτρέπει στους κοινωνικούς εταίρους να µετέχουν, ενηµερωµένοι και διαφανώς, στις διεργασίες και στα κέντρα λήψης των αποφάσεων, που συµφωνούν επί προγραµµατικών θέσεων και συγκροτούν µηχανισµούς ελέγχου και λογοδοσίας ενώπιων των εντολέων. Οι ελληνικές εκδοχές του προαναφερόµενου ευρωπαϊκού παραδείγµατος, πόρρω απέχει από τις εγχώριες, όπως π.χ. της Κυβέρνησης Ζολώτα (1989) και Σαµαρά (2012) γιατί απλούστατα απουσίαζαν οι όροι που θα τις καθιστούσαν βιώσιµες και προωθητικές. Οµως, απλώς και µόνο η συγκρότησή τους και οι συνθήκες που τις επέβαλαν συνέβαλαν στην ένταξη της ιδέας στη πολωµένη και διχασµένη ελληνική κοινωνία. Κοντολογίς, ακόµα συνούνται οι συνέπειες του εµφυλίου πολέµου που αποτρέπουν την αντίληψη του δηµοσίου έναντι του κοµµατικού συµφέροντος. Εχουµε πολύ και επώδυνο δρόµο µέχρις ότου να εντάξουµε τη χώρα µας στην ευρωπαϊκή πολιτική και κοινωνική πραγµατικότητα».

Aνδ. Παναγιωτόπουλος: «Επιβάλλεται η συνεργασία»

Ο υποψήφιος βουλευτής Αχαΐας µε τον ΣΥΡΙΖΑ και πρώην δήµαρχος Δύµης Ανδρέας Παναγιωτόπουλος καταθέτει στην «Π» την άποψή του για το θέµα

Οικουμενική«Η απλή αναλογική ούτως ή άλλως επιβάλλει κυβερνήσεις συνεργασίας. Πρέπει όμως να κάνουμε την διαπίστωση ότι οι ισχυρές μονοκομματικές κυβερνήσεις δεν οδήγησαν τη χώρα σε μια προοδευτική λύση και μια διέξοδο προς όφελος του λαού. Επιβάλλεται νομίζω να υπάρξει συνεργασία των κομμάτων σε ένα προγραμματικό πλαίσιο που θα απαντά στα κρίσιμα ζητήματα και θα δίνει λύσεις που θα ανταποκρίνονται στην ευδαιμονία της κοινωνίας. Αντίθετα η πανίσχυρη μονοκομματική κυβέρνηση της ΝΔ αύξησε τα αδιέξοδα και την ψαλίδα πλουσίων και φτωχών και περιόρισε τα δημοκρατικά δικαιώματα»!