Η παγκόσμια ζήτηση για πυρομαχικά γεννά ευκαιρίες για την Αχαΐα: Ινδοί έρχονται στην ΕΒΟ Αιγίου

Συγκρατημένη αισιοδοξία από τους εργαζόμενους

Η παγκόσμια ζήτηση για πυρομαχικά γεννά ευκαιρίες για την Αχαΐα: Ινδοί έρχονται στην ΕΒΟ Αιγίου Το σχέδιο προβλέπει μετεγκατάσταση του οβιδουργείου Υμηττού της ΠΥΡΚΑΛ στην Αιγιάλεια

Με απόφαση του διοικητικού συμβουλίου των Ελληνικών Αμυντικών Συστημάτων (ΕΑΣ), που αποκάλυψε χθες η εφημερίδα «Πελοπόννησος», ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, Χριστόφορος Εμμανουήλ Μπουτσικάκης, εξουσιοδοτείται να προχωρήσει σε αναζήτηση στρατηγικού επενδυτή διεθνούς εμβέλειας, για τη δημιουργία κοινής εταιρείας (joint venture) με στόχο την παραγωγή καλύκων μεγάλου διαμετρήματος και κορμών βλημάτων πυροβολικού 155 mm.

Ο πόλεμος στην Ουκρανία και η παγκόσμια αποσταθεροποίηση, έχει δημιουργήσει τεράστιες ανάγκες για την παραγωγή αμυντικού υλικού και παράλληλα ευκαιρίες ώστε ένας από τους παραγωγικούς πυλώνες της Αχαΐας -η ΕΒΟ Αιγίου- να ξαναζωντανέψει.

Η απόφαση των ΕΑΣ προβλέπει την κατασκευή νέων υποδομών και τον εκσυγχρονισμό των μηχανών του οβιδουργείου Υμηττού, της μοναδικής παραγωγικής πηγής πυρομαχικών της χώρας και μεταφορά της στο Αίγιο.

Η εξεύρεση επενδυτή θα οδηγήσει σε νέα κοινοπραξία που θα ανήκει κατά 51% στα ΕΑΣ και 49% στον επενδυτή, με αντικείμενο την παραγωγή πυρομαχικών μεγάλου διαμετρήματος – προϊόν που παρουσιάζει ραγδαία διεθνή ζήτηση. Το εργοστάσιο Αιγίου θα επικεντρωθεί στην παραγωγή μεταλλικών μερών, ενώ τα ΕΑΣ διατηρούν τη δυνατότητα ανάπτυξης οπλικών συστημάτων.

Ο στρατηγικός επενδυτής, σύμφωνα με πληροφορίες, είναι μια από τις μεγαλύτερες βιομηχανίες παραγωγής πυρομαχικών με έδρα την Ινδία. Τα στοιχεία της εταιρείας παραμένουν εμπιστευτικά προς το παρόν. Η εξέλιξη προφανώς αντιμετωπίζεται με συγκρατημένη αισιοδοξία από τους λίγους εναπομείναντες εργαζόμενους της ΕΒΟ Αιγίου.

Γιώργος Σαζακλής

Ο πρόεδρος του σωματείου προσωπικού Γιώργος Σαζακλής δήλωσε τα εξής στην «Πελοπόννησο»: «Είναι μια διερεύνηση επενδυτή στο πλαίσιο του συνολικού σχεδίου ανάπτυξη των ΕΑΑ. Για το Αίγιο η απόφαση αυτή αν υλοποιηθεί θα αποτελεί κάτι το καινούργιο και μια καινοτομία. Δεν είχαμε ποτέ στο παρελθόν παραγωγική διαδικασία για οβίδες και με βάση αυτή την απόφαση, αλλά και από όσα μας έχει μεταφέρει το σωματείο των εργαζομένων των ΕΑΣ στον Υμηττό, επιβεβαιώνονται τα σχέδια μεταφοράς του οβιδουργείου στο Αίγιο, λόγω μετεγκατάστασης της εκεί μονάδας παραγωγής. Στο Αίγιο σκοπεύουν να μεταφέρουν τα μηχανήματα και μέσω αυτής της επένδυσης να διατηρηθεί η τεχνογνωσία. Ολα αυτά βέβαια είναι προς το παρόν επιδερμικά. Εμείς στο Αίγιο χρειαζόμαστε νέες εγκαταστάσεις, με βάση την μελέτη που έχει γίνει για το βασικό εργοστάσιο».

Ο κ. Σαζακλής τόνισε πως η απόφαση του ΔΣ αφορά σε αυτό το στάδιο τη διερεύνηση του επενδυτικού ενδιαφέροντος σε διεθνές επίπεδο, κάτι που γινόταν και τα προηγούμενα χρόνια, όπου το εργοστάσιο του Αιγίου είχε επισκεψιμότητα διεθνών οίκων με σκοπό συμπράξεις και συνεργασίες.

Σήμερα στο εργοστάσιο απασχολούνται μόλις 55, συμμετέχοντας στην παραγωγή τμημάτων του πυραυλικού συστήματος IRIS-T. Παράλληλα, οι εργαζόμενοι παρακολουθούν με απογοήτευση τη στάση του υπουργείου Αμυνας απέναντι στο αίτημα για παραγωγή του υποπολυβόλου minimi 7,65 mm που δεν προχωρά.

Ωστόσο, το μεγάλο ενδιαφέρον που υπάρχει πλέον στην Ευρώπη για την παραγωγή πυρομαχικών πυροβολικού, λόγω του πολέμου στην Ουκρανία, έχει δημιουργήσει αυτές τις νέες προοπτικές. Ο κ. Σαζακλής τόνισε ότι τα ΕΑΣ έχουν τις δυνατότητες να κάνουν μια επανεκκίνηση με δικές τους δυνάμεις και μαζί να ωφεληθεί και το εργοστάσιο του Αιγίου.

«Εμείς έχουμε ως προμετωπίδα τη διασφάλιση των θέσεων εργασίας, τη διατήρηση του δημόσιου χαρακτήρα του εργοστασίου με μόνιμες προσλήψεις που θα κρατήσουν ζωντανή την τεχνογνωσία που έχει η ΕΒΟ Αιγίου και σε συνδυασμό με την διατήρηση των εργασιακών κεκτημένων δικαιωμάτων» είπε.

Σαν επίλογο, ο κ. Σαζακλής τόνισε πως είναι ακόμα πρώιμο κάθε συμπέρασμα, καθώς οι εργαζόμενοι κατά καιρούς έχουν ακούσει πολλές υποσχέσεις που δεν τηρήθηκαν. Ωστόσο ευχήθηκε η νέα προσπάθεια να ευδοκιμήσει, γιατί τα ΕΑΣ είναι η πιο μεγάλη αμυντική βιομηχανία του κράτους που πρέπει να διατηρηθεί.