Ημιμαραθώνιος «Φ. Τσιμιγκάτος»: Η μεγάλη στιγμή έφτασε…
Είναι χαρακτηριστικό ότι οι δηλώσεις συμμετοχής έχουν ξεπεράσει κάθε προσδοκία αγγίζοντας τις 2.500 σε όλες τις Κατηγορίες
Η μεγάλη στιγμή έφτασε… Ολα είναι έτοιμα για τη σπουδαία στιγμή του αθλητισμού, καθώς σήμερα θα διεξαχθεί ο Νυχτερινός Ημιμαραθώνιος «Φάνης Τσιμιγκάτος», ο οποίος εκτός από το αγωνιστικό μέρος, περιλαμβάνει και πολλές άλλες δράσεις.
Είναι χαρακτηριστικό ότι οι δηλώσεις συμμετοχής έχουν ξεπεράσει κάθε προσδοκία αγγίζοντας τις 2.500 σε όλες τις Κατηγορίες, ένας τεράστιος αριθμός για μια διοργάνωση που διεξάγεται για πρώτη φορά, αλλά φιλοδοξεί να γίνει θεσμός τα επόμενα χρόνια.
Στις 16.00 θα ξεκινήσει ο αγώνας δρόμου των 1.000 μ. για μαθητές δημοτικών σχολείων (γεννηθέντες τα έτη 2010 – 2012) και ΑΜεΑ. Στις 16.30 θα ξεκινήσει ο αγώνας δρόμου των 5.000 μ. για άτομα άνω των 12 ετών και στις 18.00 ο Ημιμαραθώνιος 21.097 μ. για άτομα άνω των 18 ετών. Στις 21.00 θα γίνουν οι απονομές των επάθλων στον Πολυχώρο Πολιτισμού Ιχθυόσκαλας.
ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΔΙΑΔΡΟΜΗΣ ΗΜΙΜΑΡΑΘΩΝΙΟΥ
Εκκίνηση στο Νότιο Πάρκο από την αψίδα που θα είναι στο μεγάλο parking νότια του Κολυμβητηρίου του ΝΟΠ – κατεύθυνση βόρεια εντός του Νοτίου Πάρκου – έξοδος από το Νότιο Πάρκο στο ύψος της οδού Παπαφλέσσα – κατεύθυνση νότια επί της Ακτής Δυμαίων – αναστροφή στο ύψος της Πειραϊκής Πατραϊκής – κατεύθυνση βόρεια επί της Ακτής Δυμαίων – είσοδος στο Νότιο Πάρκο στο ύψος της οδού Παπαφλέσσα – κατεύθυνση βόρεια παραλιακά – ιχθυόσκαλα – παλιό κτίριο Λιμενικού – παλιό λιμάνι – εμπορική ζώνη παλιού λιμανιού – έξοδος στην Ηρώων Πολυτεχνείου από την Πύλη 7 – Τερψιθέα – Έλος Αγυιάς – αναστροφή στην Πλαζ – κατεύθυνση νότια στην ίδια διαδρομή αντίστροφα μέχρι το Νότιο Πάρκο – έξοδος από το Νότιο Πάρκο πάλι στο ύψος της οδού Παπαφλέσσα– κατεύθυνση νότια επί της Ακτής Δυμαίων – αναστροφή πριν την Πειραϊκή Πατραϊκή – κατεύθυνση βόρεια – είσοδος στο Νότιο Πάρκο στο ύψος της οδού Παπαφλέσσα – Τερματισμός στο σημείο εκκίνησης.
ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΔΙΑΔΡΟΜΗΣ ΔΡΟΜΟΥ 5.000 Μ.
Ιδιο σημείο εκκίνησης με Ημιμαραθώνιο – κατεύθυνση βόρεια εντός του Νοτίου Πάρκου στην ίδια διαδρομή με τον Ημιμαραθώνιο μέχρι το παλιό λιμάνι προβλήτα οδού Αγίου Νικολάου – αναστροφή – κατεύθυνση νότια στην ίδια διαδρομή αντίστροφα – τερματισμός στο ίδιο σημείο με Ημιμαραθώνιο.
ΠΟΙΟΣ ΗΤΑΝ Ο ΦΑΝΗΣ ΤΣΙΜΙΓΚΑΤΟΣ
Ο σπουδαίος μαραθωνοδρόμος Φάνης Τσιμιγκάτος έφυγε από τη ζωή στις 30 Απριλίου 2015. Χρόνια πολεμούσε τον καρκίνο. Χρόνια ξεγελούσε το χάρο και νικούσε το θάνατο. Υπέκυψε, όταν ο ίδιος έκρινε ότι δεν έπρεπε να συνεχίσει τον αγώνα του, γιατί έβλεπε ότι δεν θα έφτανε στον τερματισμό.
Είχε μάθει να αγωνίζεται και να τερματίζει. Για τον Φάνη στόχος ήταν η πρωτιά, νίκη ήταν ο τερματισμός. Ο Τσιμιγκάτος γεννήθηκε στις 14 Σεπτεμβρίου 1947. Ηταν γιος του Νικόλαου και της Ευθυμίας Τσιμιγκάτου. Οκταμελής η οικογένεια. Πέντε τα αδέλφιά του. Ξεκίνησε να παίζει ποδόσφαιρο, σε ηλικία 14 χρονών, στο Ζαβλάνι.
Στο στρατό, όταν υπηρετούσε στο Κιλκίς, συμμετείχε σε αγώνες δρόμου (μεγάλες αποστάσεις) και τερμάτισε πρώτος. Μετά το στρατό εντάχθηκε στην ομάδα στίβου της Παναχαϊκής. Ξεκίνησε μαραθώνιο το 1969, δούλεψε σκληρά, υπό αντίξοες συνθήκες, και από το 1974 άρχισαν οι επιτυχίες. Για πολλά χρόνια στην κορυφή. Πρωτιές σε Πανελλήνια Πρωταθλήματα, δεύτερος σε Βαλκανικούς Αγώνες, ρεκόρ μαραθωνίου, για αρκετά χρόνια, στην κλασική διαδρομή.
Από μικρό παιδί και στον αγώνα της ζωής. Στην αρχή σιδεράς, μετά στον ΟΤΕ. Αεικίνητος, δραστήριος, διεκδικητικός. Και στα χρόνια της ασθένειάς του έτρεχε για τον χώρο δίπλα από το πρώην κολυμβητήριο της Αγιάς. Είχε φυτέψει δέντρα, χαιρόταν που άκουγε ότι η περιοχή θα αξιοποιηθεί και θα δοθεί στην αθλούμενη νεολαία, αλλά και σε όσους μεγαλύτερους σε ηλικία έκαναν αθλητισμό.
Ο Φάνης Τσιμιγκάτος άνοιξε τον δρόμο στους Πατρινούς να κάνουν μαραθώνιο, ένα αγώνισμα εν πολλοίς «άγνωστο» στην Πάτρα. Αυτός το καθιέρωσε, αυτός έγινε το πρότυπο ώστε να αναδειχθούν μετά τεράστια ονόματα του αγωνίσματος, πρωταθλητές Ελλάδας και κάτοχοι ρεκόρ.
Ας μην ξεχνάμε πως το πανελλήνιο ρεκόρ τόσο στους άνδρες όσο και στις γυναίκες έχουν Πατρινοί, ενώ συνολικά 35 μετάλλια είναι ο απολογισμός των Πατρινών στα πανελλήνια πρωταθλήματα. Τα 33 από τον Τσιμιγκάτο και μετά, τα δύο πρώτα είχαν κατακτηθεί το 1910 από τον Βασίλη Πέττα (ασημένιο με τον Παναχαϊκό) και το 1928 από τον Αιγιώτη Γιώργο Ράμμο (ασημένιο με τον Αχιλλέα Αθηνών).
Ακολουθήστε μας για όλες τις ειδήσεις στο Bing News και το Google News