Ινδία: Γκρεμίζονται παραγκουπόλεις ως μέτρο «καλλωπισμού» λίγο πριν την σύνοδο των G20 – BINTEO
Οι Αρχές προχώρησαν σε έργα «καλλωπισμού» 120 εκατομμυρίων δολαρίων για να ενισχυθεί η θέση της στην παγκόσμια σκηνή.
Η κυβέρνηση της Ινδίας έχει καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια για τον εξωραϊσμό της πρωτεύουσάς της, του Νέου Δελχί, ενόψει της συνόδου κορυφής των G20 το Σαββατοκύριακο.
Αφού μάζεψαν τους αδέσποτους σκύλους από τους δρόμους, οι Αρχές προχώρησαν σε έργα «καλλωπισμού» 120 εκατομμυρίων δολαρίων, που θα βοηθήσουν να αναδειχθεί η πολιτιστική ικανότητα της πολυπληθέστερης χώρας στον κόσμο και να ενισχυθεί η θέση της στην παγκόσμια σκηνή. Αλλά η επιχείρηση έχει ακόμη υψηλότερο κόστος για χιλιάδες κατοίκους παραγκουπόλεων στο Νέο Δελχί, όπως ο Νταρμέντερ Κουμάρ, η Κούσμπου Ντέβι και τα τρία παιδιά τους, που εκδιώχθηκαν διά της βίας και τα σπίτια και τα καταφύγιά τους κατεδαφίστηκαν.
Κάποιοι απ’ τους κατοίκους της παραγκούπολης Janta Camp προσέφυγαν στο Ανώτατο Δικαστήριο για να σταματήσουν την εκδίωξή τους από τα φτωχικά νοικοκυριά τους, αλλά μάταια. Και στη συνέχεια οι Αρχές του Νέου Δελχί έδωσαν διορία στους «καταπατητές», όπως τους αποκαλεί η κυβέρνηση, να αποχωρήσουν μέχρι τις 31 Μαΐου.
Τί υποστηρίζει η κυβέρνηση Μόντι
Αξιωματούχοι της κυβέρνησης Μόντι ισχυρίζονται ότι οι παράγκες χτίστηκαν παράνομα σε κρατική γη και η κατεδάφισή τους είναι «μια συνεχής δραστηριότητα». Τα σπιτάκια σε παραγκουπόλεις όπως το Janta Camp ξεφυτρώνουν εδώ και χρόνια σαν μανιτάρια. Υπολογίζεται ότι ένας μεγάλος αριθμός των 20 εκατομμυρίων κατοίκων του Νέου Δελχί ζουν σε παραγκουπόλεις.
Οι κατεδαφίσεις ξεκίνησαν πριν από τις τέσσερις μήνες, με τις μπουλντόζες να αναλαμβάνουν δράση ένα ζεστό πρωινό του Μαΐου μπροστά στα δακρυσμένα μάτια των κατοίκων, πυροδοτώντας την οργή τους.
«Η κυβέρνηση κατεδαφίζει σπίτια και απομακρύνει ευάλωτους ανθρώπους στο όνομα του εξωραϊσμού, αδιαφορώντας τι θα απογίνουν», δήλωσε ο Σουνίλ Κουμάρ Αλέντια του Κέντρου Ολιστικής Ανάπτυξης, που συνεργάζεται με τους άστεγους και έχει την έδρα του στο Νέο Δελχί. «Θα έπρεπε να τους ειδοποιήσουν εγκαίρως και να βρουν άλλα μέρη για τη μετεγκατάστασή τους», πρόσθεσε.
Δεκάδες επιχειρήσεις κατεδάφισης παραγκών στο Νέο Δελχί
Σχεδόν χίλια στρέμματα γης επανήλθαν υπό κρατικό έλεγχο στο Νέο Δελχί μετά από 49 επιχειρήσεις κατεδάφισης παραγκών στο διάστημα μεταξύ 1ης Απριλίου και 27ης Ιουλίου, όπως δήλωσε ο υφυπουργός Στέγασης της Ινδίας, Καουσάλ Κισόρε, στη Βουλή τον Ιούλιο.
«Κανένα σπίτι δεν κατεδαφίστηκε για τον εξωραϊσμό της πόλης για τη σύνοδο G20», υποστήριξε.
Σύμφωνα με το iefimerida, η κατεδάφιση των παραγκών στο Janta Camp σόκαρε τον Μοχάμεντ Σαμίμ, άλλον έναν κάτοικο της παραγκούπολης, που νόμιζε, όπως είπε, ότι με την παρουσία των «μεγάλων» στη σύνοδο κορυφής «κάτι θα αποκόμιζαν κι οι φτωχοί». Αλλά τώρα λέει: «Το αντίθετο συμβαίνει εδώ πέρα. Θα έλθουν οι “μεγάλοι”, θα καθίσουν στους τάφους μας και θα φάνε».
Ακολουθήστε μας για όλες τις ειδήσεις στο Bing News και το Google News