Ινδία: Ιστορική μέρα – Θα γίνει η πρώτη χώρα που θα προσεδαφιστεί κοντά στο νότιο πόλο της Σελήνης
Ο νότιος πόλος της Σελήνης είναι ιδιαίτερα υποσχόμενος για την αναζήτηση νερού.
Η Ινδία ελπίζει να γράψει ιστορία σήμερα, καθώς θα γίνει η πρώτη χώρα που θα προσεδαφιστεί κοντά στο νότιο πόλο της Σελήνης.
Εάν η αποστολή του Chandrayaan-3 είναι επιτυχής, η Ινδία θα είναι μόλις η τέταρτη χώρα που θα έχει επιτύχει ομαλή προσεδάφιση στη Σελήνη. Η προσπάθεια της Ινδίας έρχεται μόλις λίγες ημέρες μετά τη συντριβή του ρωσικού Luna-25 που προσπάθησε να προσγειωθεί στην ίδια περιοχή.
Ο νότιος πόλος της Σελήνης είναι ιδιαίτερα υποσχόμενος για την αναζήτηση νερού. Η επιφάνεια που παραμένει εκεί σε μόνιμη σκιά είναι τεράστια και οι επιστήμονες λένε ότι αυτό σημαίνει ότι υπάρχει πιθανότητα ύπαρξης νερού σε αυτές τις περιοχές.
Οι ΗΠΑ, η πρώην Σοβιετική Ένωση και η Κίνα έχουν επιτύχει μια ομαλή προσγείωση κοντά στον ισημερινό της Σελήνης – αλλά καμία δεν έχει οδηγήσει επιτυχημένες αποστολές στο νότιο πόλο της.
As Chandrayaan-3 nears moon’s south pole, CNN-News18’s @Aksharadm6 explains moon mission’s design#Chandrayaan3 #MoonMission #ISRO #Lander #Rover #VikramLander #Pragyan #Chandrayaan #Chandrayaan3Landing #MoonLandingWithNews18 pic.twitter.com/vIT5KeM2sg
— News18 (@CNNnews18) August 23, 2023
Η τρίτη διαστημική αποστολή της Ινδίας στην Σελήνη
Η προσπάθεια της Ινδίας να προσεδαφίσει την αποστολή Chandrayaan-2 κοντά στο νότιο πόλο το 2019 ήταν ανεπιτυχής. Sυνετρίβη στη σεληνιακή επιφάνεια. Έτσι, όλα τα βλέμματα είναι τώρα στραμμένα στην Chandrayaan-3, την τρίτη αποστολή της Ινδίας στην ελάχιστα εξερευνημένη Σελήνη.
Το διαστημικό σκάφος με έναν τροχιοδρόμο, ένα σκάφος προσεδάφισης και ένα ρόβερ απογειώθηκε στις 14 Ιουλίου από το διαστημικό κέντρο της Σριχαρίκοτα στη νότια Ινδία.
Το σκάφος προσεδάφισης -που ονομάζεται Vikram από τον ιδρυτή του Ινδικού Οργανισμού Διαστημικής Έρευνας (Isro) Vikram Sarabhai- μεταφέρει στην κοιλιά του το rover βάρους 26 κιλών που ονομάζεται Pragyaan, η σανσκριτική λέξη για τη σοφία.
Το σκάφος προσεδάφισης θα επιχειρήσει να προσγειωθεί σήμερα. Η κάθοδος έχει προγραμματιστεί να ξεκινήσει στις 17:45 ώρα Ινδίας από το σημερινό του ύψος των 25 χιλιομέτρων, ανακοίνωσε η Isro. Οι επιστήμονες λένε ότι θα προσπαθήσει να πταγματοποιήσει προσγείωση σε μια περιοχή που είναι «πολύ ανώμαλη, γεμάτη κρατήρες και ογκόλιθους».
Chandrayaan-3 Mission:
All set to initiate the Automatic Landing Sequence (ALS).
Awaiting the arrival of Lander Module (LM) at the designated point, around 17:44 Hrs. IST.Upon receiving the ALS command, the LM activates the throttleable engines for powered descent.
The… pic.twitter.com/x59DskcKUV— ISRO (@isro) August 23, 2023
Μόλις ξεκινήσει η κάθοδος, η ταχύτητα της προσεδάφισης θα μειωθεί σταδιακά από 1,68 χιλιόμετρα ανά δευτερόλεπτο σε σχεδόν μηδενική μέχρι να φτάσει στα 800 μέτρα, δήλωσε στο πρακτορείο ειδήσεων ANI ο Nilesh M Desai της Isro.
Εάν η περιοχή κριθεί ακατάλληλη, το σκάφος προσεδάφισης θα κινηθεί λίγο προς τα αριστερά ή προς τα δεξιά για να βρει ένα πιο κατάλληλο σημείο προσεδάφισης. Αν όλα αποτύχουν, θα ενεργοποιηθεί η λειτουργία έκτακτης ανάγκης που θα βοηθήσει στην ασφαλή προσγείωση, δήλωσε ο Desai.
Μόλις προσγειωθεί και η σκόνη κατακαθίσει, το εξάτροχο ρόβερ θα βγει από την κοιλιά του και θα περιπλανηθεί γύρω από τους βράχους και τους κρατήρες στην επιφάνεια της Σελήνης, συλλέγοντας κρίσιμα δεδομένα και εικόνες που θα αποσταλούν στο σκάφος προσεδάφισης, το οποίο θα τα διαβιβάσει στο τροχιακό σκάφος για να τα στείλει στη Γη.
Οι ρόδες του οχήματος έχουν το λογότυπο και το έμβλημα της Isro ανάγλυφα πάνω τους, ώστε να αφήνουν αποτυπώματα στο σεληνιακό έδαφος κατά τη διάρκεια του σεληνιακού περιπάτου, δήλωσε αξιωματούχος στο BBC.
Σχέδια για ζωντανή τηλεοπτική μετάδοση της προσεδάφισης
Η Isro έχει ανακοινώσει σχέδια για μια ζωντανή τηλεοπτική μετάδοση της προσεδάφισης και εκατομμύρια άνθρωποι, αναμένεται να συντονιστούν.
Τις τελευταίες ημέρες, η κάμερα του σκάφους προσεδάφισης Vikram χαρτογράφησε εκτενώς τη σεληνιακή επιφάνεια προσπαθώντας να εντοπίσει ένα ασφαλές σημείο προσεδάφισης.
Στην ενημέρωσή της την Τρίτη, η Isro ανέφερε ότι η αποστολή «είναι εντός χρονοδιαγράμματος, τα συστήματα υποβάλλονται σε τακτικούς ελέγχους και η ομαλή πορεία συνεχίζεται».
Chandrayaan-3 Mission:
The mission is on schedule.
Systems are undergoing regular checks.
Smooth sailing is continuing.The Mission Operations Complex (MOX) is buzzed with energy & excitement!
The live telecast of the landing operations at MOX/ISTRAC begins at 17:20 Hrs. IST… pic.twitter.com/Ucfg9HAvrY
— ISRO (@isro) August 22, 2023
Το σκάφος προσεδάφισης και το ρόβερ μεταφέρουν πέντε επιστημονικά όργανα που θα βοηθήσουν στην ανακάλυψη «των φυσικών χαρακτηριστικών της επιφάνειας της Σελήνης, της ατμόσφαιρας κοντά στην επιφάνεια και της τεκτονικής δραστηριότητας για τη μελέτη του τι συμβαίνει κάτω από την επιφάνεια».
Η Ινδία δεν είναι η μόνη χώρα που έχει στραμμένο το βλέμμα της στη Σελήνη – το παγκόσμιο ενδιαφέρον γι’ αυτήν αυξάνεται, με πολλές άλλες αποστολές να κατευθύνονται στη σεληνιακή επιφάνεια στο εγγύς μέλλον. Και οι επιστήμονες λένε ότι υπάρχουν ακόμη πολλά που πρέπει να κατανοήσουμε για τη Σελήνη, η οποία συχνά περιγράφεται ως πύλη προς το βαθύ διάστημα.
Σύμφωνα με το iefimerida, μια επιτυχημένη αποστολή του Chandrayaan-3, λένε, θα μας φέρει ένα βήμα πιο κοντά σε αυτή την αναζήτηση, καταλήγει το ρεπορτάζ του BBC.
Ακολουθήστε μας για όλες τις ειδήσεις στο Bing News και το Google News