Ιταλία: Έγκριση μεταρρύθμισης για απευθείας εκλογή του πρωθυπουργού από τον λαό ΒΙΝΤΕΟ

Στους δρόμους η αντιπολίτευση κατά της μεταρρύθμισης της Μελόνι.

Τζόρτζια Μελόνι (AP Photo/Darko Vojinovic)

Η Γερουσία της Ιταλίας έδωσε το πράσινο φως στην αμφιλεγόμενη συνταγματική μεταρρύθμιση της κυβέρνησης της Τζόρτζια Μελόνι.

Η μεταρρύθμιση που προωθεί η Μελόνι ξεπέρασε έτσι το πρώτο εμπόδιο, εκείνο στη Γερουσία με 109 ψήφους υπέρ, 77 κατά και μία αποχή με το κυβερνητικό στρατόπεδο να ξεσπά σε πανηγυρισμούς και γερουσιαστές της αντιπολίτευσης να σηκώνουν \ σε ένδειξη διαμαρτυρίας αντίτυπα του ιταλικού Συντάγματος.

«Είναι το πρώτο βήμα προς την ενίσχυση της δημοκρατίας, που θα προσδώσει σταθερότητα στους θεσμούς μας, θα βάλει τέλος στα παιχνίδια εξουσίας και θα επιστρέψει στους πολίτες το δικαίωμα να επιλέγουν ποιος θα τους κυβερνά», σχολίασε η πρωθυπουργός Μελόνι.

Στους δρόμους η αντιπολίτευση κατά της μεταρρύθμισης της Μελόνι

Το βράδυ τα τρία μεγαλύτερα κόμματα της αντιπολίτευσης διαδήλωσαν για πρώτη φορά μαζί κατά της συνταγματικής μεταρρύθμισης που προωθεί η Μελόνι. Περίπου 2.000 άνθρωποι κατέβηκαν στους δρόμους της Ρώμης φωνάζοντας μεταξύ άλλων ότι με τη μεταρρύθμιση αποδυναμώνεται το κοινοβούλιο και περιορίζεται η ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης. «Για την υπεράσπιση της εθνικής ενότητας», ήταν ένα από τα συνθήματα των διαδηλωτών.

Παρόντες στη διαδήλωση ήταν η επικεφαλής του κεντροαριστερού σοσιαλδημοκρατικού Δημοκρατικού Κόμματος (PD) Έλι Σλάιν, ο ηγέτης του λαϊκιστικού Κινήματος 5 Αστέρια, Τζουζέπε Κόντε και οι πρόεδροι της συμμαχίας αριστερών – Πρασίνων VS, Νικόλα Φρατογιάνι και Άντζελο Μπονέλι. «Δεν θα επιτρέψουμε στην κυβέρνηση Μελόνι να αλλάξει το Σύνταγμα», δήλωσε η Σλάιν.

Απευθείας εκλογή του Ιταλού πρωθυπουργού από τον λαό

Η συνταγματική μεταρρύθμιση της Μελόνι προβλέπει ότι στο μέλλον δεν θα αναθέτει ο πρόεδρος της ιταλικής Δημοκρατίας τον σχηματισμό κυβέρνηση στον πρωθυπουργό, αλλά ο τελευταίος θα εκλέγεται απευθείας από τον λαό με πενταετή θητεία.

Παράλληλα το πρώτο κόμμα στις εκλογές θα πριμοδοτείται με μπόνους πλειοψηφίας 55%, ώστε να εξασφαλίζει άνετη πλειοψηφία τόσο στη Βουλή όσο και στη Γερουσία, έστω κι αν δεν έχει πετύχει την απόλυτη πλειοψηφία στις κάλπες.

Το νομοσχέδιο δεν εξασφάλισε στη Γερουσία την απαιτούμενη πλειοψηφία δύο τρίτων για να αποφευχθεί ένα δημοψήφισμα. Θα τεθεί τώρα προς ψήφιση στη Βουλή, όπου ούτε εκεί αναμένεται να εξασφαλίσει τέτοια πλειοψηφία.

Το 2016 ο τότε πρωθυπουργός της Ιταλίας Ματέο Ρέντσι ηττήθηκε σε δημοψήφισμα για συνταγματική μεταρρύθμιση και υποχρεώθηκε να παραιτηθεί.

Σύμφωνα με το iefimerida, η δεξιά κυβέρνηση της Μελόνι λέει ότι με τη μεταρρύθμιση θέλει να βάλει τέλος στην αστάθεια των ιταλικών κυβερνήσεων. Από τα τέλη του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου 70 κυβερνήσεις σχηματίστηκαν στην Ιταλία και αποδείχθηκαν οι περισσότερες βραχύβιες.

Μολονότι οι περισσότεροι στη Ρώμη συμφωνούν στην ανάγκη μεταρρύθμισης του πολιτικού συστήματος, η αντιπολίτευση επικρίνει σφόδρα την κίνηση της Μελόνι, φοβούμενη αποδυνάμωση του κοινοβουλίου και του Προέδρου της Δημοκρατίας. Η επικεφαλής του PD, Σλάιν είπε ότι με τη μεταρρύθμιση αυτή θα ανατραπεί η δομή εξουσίας στην Ιταλία και θα συγκεντρωθεί στα χέρια ενός ατόμου.

 

Διαβάστε επίσης:

Στην Εισαγγελία η πρώην σύζυγος του Απόστολου Λύτρα

Αχαΐα: Ωρες τρόμου για ζευγάρι, τους λήστεψαν και βίασαν τη γυναίκα!

«Χούντα της ομοφυλοφιλικής κοινότητας» – Η απάντηση Κούγια στον Κασσελάκη και «σε έναν βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ που δεν θυμάμαι το όνομά του»

Μητσοτάκης: «Συνεχίζουμε για ακόμα ένα εξάμηνο τις παρεμβάσεις στην αγορά»

«Εκρηκτικό» το σκηνικό του καιρού σήμερα Τετάρτη 19/6, πόσο θα φτάσει η θερμοκρασία, η πρόγνωση για την Πάτρα και το τριήμερο