Κ. Νικολούτσος στην «Π»: «Βλέπω δυσμενείς εξελίξεις στην Ηλεία
Για τις φρενήρεις αυξήσεις, την απειλή στη βιωσιμότητα επιχειρήσεων και τις συνέπειες από την κατάργηση των ΑΕΙ, μιλά στην «Π» – μεταξύ άλλων – ο πρόεδρος του Εμποροβιομηχανικού Επιμελητηρίου Ηλείας.
Οι καιροί είναι δύσκολοι και απαιτούνται περαιτέρω ενέργειες από την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, προκειμένου να αμβλυνθούν οι ανισότητες μεταξύ των νομών της. Τα νέα για τον επιχειρηματικό κόσμο δεν είναι καλά, όπως λέει στην «Π» ο πρόεδρος του Εμποροβιομηχανικού Επιμελητηρίου Ηλείας, αναγνωρίζοντας ως επιταχυντές των δυσμενών εξελίξεων τις ανατιμήσεις σε προϊόντα, την πανδημία και πλέον τον πόλεμο στην Ουκρανία.
– Οι ανατιμήσεις στην ενέργεια αποτελούν μείζονα απειλή για τις επιχειρήσεις και κάποιες βρίσκονται ήδη στα όρια κατάρρευσης. Υπάρχουν τρόποι άμυνας και προστασίας τους;
– «Τα μέτρα επιδότησης ενεργειακού κόστους των επιχειρήσεων κινούνται, αναμφίβολα, προς τη σωστή κατεύθυνση και θα προσφέρουν σημαντική βοήθεια. Αν, ωστόσο, η κρίση συνεχιστεί επ’ αόριστον, φοβάμαι πως δεν θα επαρκεί, για ν’ ανατρέψει τον χάρτη ανταγωνισμού και επιχειρηματικότητας. Απαιτείται η ενίσχυση του ενεργειακού δικτύου της χώρας, μέσω της ανάπτυξης Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας στη βιομηχανία. Κεντρικό ρόλο στην εθνική προσπάθεια θα πρέπει να έχει ο Εικονικός Ενεργειακός Συμψηφισμός. Ως Επιμελητήριο Ηλείας έχουμε εισηγηθεί την υλοποίηση προγράμματος ΕΣΠΑ».
– Η αναδιάρθρωση του Ακαδημαϊκού Χάρτη από Πανεπιστήμιο Πατρών, συμπαρασσύρει δύο, διαρκώς αναπτυσσόμενες, σχολές στην Ηλεία, που έκλεισαν εν μία νυκτί. Ο αποκλεισμός του νομού από την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση τι φέρνει – στην πράξη – για την κοινωνία και την οικονομία;
«Είναι πραγματικά οξύμωρο να ευαγγελιζόμαστε τη μετάβαση σε ένα αναπτυξιακό μοντέλο Οικονομίας της Γνώσης, που θα επενδύει στην Εκπαίδευση και στη σύνδεση της Επιχειρηματικότητας με την Ερευνα και την Καινοτομία και την ίδια στιγμή να ”εξορίζουμε” έναν ολόκληρο νομό από την πρόσβαση σε τέτοιες δομές.
Η Ηλειακή επιχειρηματικότητα δεν θα μπορέσει ποτέ να επιτύχει υψηλότερους δείκτες ανάπτυξης, εάν καταδικαστεί να δραστηριοποιείται σε ένα νομό που στερείται ακαδημαϊκού περιβάλλοντος!
Δεν θα υποστείλλουμε τη ”σημαία” των διεκδικήσεων. Δηλώνω, με τον πιο ξεκάθαρο και κατηγορηματικό τρόπο, πως η επίτευξη της ανταγωνιστικότητας και βιώσιμης ανάπτυξης μιας περιοχής με τους χαμηλότερους δείκτες πανελλαδικά, συνδέεται άρρηκτα με την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση!».
– Τουρισμός, Αγροτικός τομέας και Πολιτισμός αποτελούν τη βαριά βιομηχανία της Ηλείας, αφού υπερτερεί. Παρ’ όλα αυτά, ο δείκτης ευημερίας είναι χαμηλός και η ανεργία υψηλή. Πως εξηγείται η «εξίσωση»;
«Η επένδυση στο ανθρώπινο κεφάλαιο μπορεί να συμβάλει ουσιαστικά στην ανάκαμψη της αγοράς εργασίας. Δυστυχώς, όμως, ξαναλέω, πως η απομάκρυνση δομών Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης από την Ηλεία κινείται αντίθετα προς αυτή την κατεύθυνση.
Η ανυπαρξία Χωροταξικού Σχεδιασμού ανάπτυξης αποτελεί, επίσης, σοβαρό ανασταλτικό παράγοντα στις αναπτυξιακές προοπτικές της Ηλείας. Στη βάση συγκριτικών πλεονεκτημάτων είναι αναγκαίες οι επιτρεπτές χρήσεις ζωνών, λόγω αναχρονιστικού χαρακτήρα, που εξ΄αυτού έχουν ακυρωθεί προοπτικές σοβαρών επενδύσεων, με προοπτικές πλούτου και νέων θέσεων εργασίας.
– Η πανδημία σχεδόν ελαχιστοποίησε την επιχειρηματική δραστηριότητα και τώρα ο πόλεμος στην Ουκρανία κλονίζει την οικονομική αλυσίδα. Θα υπάρξει ντόμινο αρνητικών εξελίξεων και καταρρεύσεις επιχειρήσεων;
«Στο σύγχρονο παγκοσμιοποιημένο περιβάλλον, με υψηλή αλληλεξάρτηση και διασύνδεση αγορών, ο Πρωτογενής Τομέας της Ηλείας δεν θα μπορούσε να μείνει ανεπηρέαστος. Πολλές επιχειρήσεις παραγωγής και εμπορίας φρούτων και φράουλας, με έντονη εξαγωγική παρουσία στην Ρωσική και Ουκρανική αγορά, απειλούνται με απώλεια πόρων. Αν συνυπολογίσουμε τη δύσκολη διενέργεια εμπορικών δοσοληψιών, το δυσβάσταχτο ενεργειακό κόστος, την έκρηξη τιμών σε λιπάσματα και σιτηρά, αλλά και τις αναταράξεις στον Τουρισμό, καταλαβαίνετε πως το μέλλον προμηνύεται δυσοίωνο για την Ηλειακή επιχειρηματικότητα».
– Η έλλειψη βασικών υποδομών, όπως αυτοκινητόδρομου, πόσο επηρεάζει την ανάπτυξη, τον επιχειρηματικό κόσμο;
«Η υλοποίηση του αυτοκινητόδρομου ”Πάτρα – Πύργος” αποτελεί αναντίρρητα μια πολύ θετική εξέλιξη. Το Επιμελητήριο Ηλείας υποστήριξε, σταθερά και αταλάντευτα, το έργο ως ενιαίο και ήταν πάντα αντίθετο στην κατάτμηση. Παραμένει, ωστόσο, η ανάγκη υλοποίησης και της Ευρείας Παράκαμψης Πύργου, που θα συνδέει το έργο με την Αρχαία Ολυμπία. Ακόμη, η ολοκλήρωση του άξονα Πελοποννήσου ”Αστρος – Τρίπολη – Βυτίνα- Αρχαία Ολυμπία – Πύργος” μπορεί να επιτελέσει κομβικό ρόλο στην ανάπτυξη της Ηλείας, με άμεση συνεισφορά και στον Αγροδιατροφικό Τομέα, αναδεικνύοντας την πλούσια Γαστριμαργική και Οινική ταυτότητα. Τα οφέλη ενός ολοκληρωμένου οδικού δικτύου τα καρπώνονται ήδη Αχαΐα, Μεσσηνία, Αρκαδία, με τον τουρισμό σαββατοκύριακου.
Ζητάμε, επίσης, να προχωρήσει η αναβάθμιση της γραμμής του τρένου ”Πάτρα – Πύργος”, για να τερματιστεί ο αποκλεισμός της Ηλείας από το σιδηροδρομικό δίκτυο και να αποκτήσει γρηγορότερη πρόσβαση στα εφοδιαστικά δίκτυα. Αλλιώς, θα παραμείνει αποκομμένη και…από τα logistics.
Κρίσιμος πόλος τουριστικής ανάπτυξης είναι και ο άξονας ”Πύργος – Ανδρίτσαινα – Επικούρειος Απόλλων”, που θα καλύψει την αυξημένη ζήτηση εταιρειών κρουαζιέρας για νέους εναλλακτικούς, οικοτουριστικούς προορισμούς από το λιμάνι Κατακόλου, συμβάλλοντας στην άνθηση του εμπορίου».
– Διαχρονικά εκφράζεται η πεποίθηση πως η Ηλεία δεν περιλαμβάνεται στους εκάστοτε κυβερνητικούς αναπτυξιακούς σχεδιασμούς. Τι πρέπει να γίνει, ώστε να «ξεκολλήσει» από τις τελευταίες θέσεις ανάπτυξης;
«Χρειαζόμαστε εθνικό αναπτυξιακό μοντέλο αυτάρκειας, βασισμένο στον Πρωτογενή τομέα, την Καινοτομία και την παραγωγή προϊόντων εντάσεως τεχνολογίας. Ο ρόλος της Ηλείας, με σημαντική συνεισφορά στο ΑΕΠ, μπορεί να ‘ναι καθοριστικός. Κατατάσσεται, μεταξύ των πρώτων, με την υψηλότερη συμμετοχή στο γεωργικό εισόδημα και μπορεί να αποτελέσει το σημαντικότερο Κέντρο Θερμοκηπιακών Καλλιεργειών της χώρας. Αναπτυξιακές προοπτικές μπορούν να ανακύψουν και από την κατάρτιση σύγχρονου – πρωτοποριακού σχεδίου δράσης εκμετάλλευσης εγκαταλελειμμένων ακινήτων».
«Η Ηλεία στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, δίνει στρεβλή εικόνα στις αγορές του εξωτερικού»
– Εκφράζεται η άποψη ότι, η Ηλεία είναι «ριγμένη» μέσα στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας. Υπάρχει έλλειψη ισορροπημένης περιφερειακής συνείδησης ή ο νομός εξοβελίζεται από συγκεντρωτική αντίληψη;
– «Είναι γεγονός πως ο διοικητικός διαχωρισμός της Πελοποννήσου, απόρροια της επικράτησης σχεδιασμών του παρελθόντος, με βάση την εκλογιμότητα και κυρίως η διοικητική ενσωμάτωση της Ηλείας στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, δίνει μια στρεβλή εικόνα στις αγορές του εξωτερικού, ως προς την γεωγραφική ταυτότητα των επιχειρήσεων του νομού μας, καθότι δεν διαφαίνεται η σύνδεση της περιοχής με την Πελοπόννησο. Οι ενδοπεριφερειακές ανισότητες, εντός Δυτικής Ελλάδας, εντοπίζονται στους τομείς της απασχόλησης και του εισοδήματος. Και τα τρία Επιμελητήρια της ΔΕ έχουν αναπτύξει σοβαρές δράσεις συνεργασίας. Απαιτούνται, ωστόσο, περαιτέρω ενέργειες, προκειμένου να αμβλυνθούν οι ανισότητες μεταξύ Αχαΐας – Ηλείας – Αιτωλοακαρνανίας. Στο πλαίσιο αυτό, πρέπει να δοθεί προτεραιότητα στον σχεδιασμό και την υλοποίηση διαπεριφερειακών έργων, όπως ο οδικός άξονας ”Πύργος – Καλό Νερό – Τσακώνα” και η κατασκευή του εγκάρσιου ”Πλατυγιάλι – Αγρίνιο – Καρπενήσι – Λαμία”».
Ακολουθήστε μας για όλες τις ειδήσεις στο Bing News και το Google News