«Καμπανάκι» Τσιόδρα: Αχαιοί, αυξήστε τον εμβολιασμό
«Το εμβόλιο αυτό θα είναι ένα εμβόλιο ρουτίνας στο μέλλον». Αυτό τόνισε ο Σωτήρης Τσιόδρας, προσκεκλημένος ομιλητής στην εναρκτήρια τελετή του 1ου συνεδρίου της Παθολογικής Κλινικής του ΠΓΝΠ για τις «Νεότερες εξελίξεις στην Εσωτερική Παθολογία» το οποίο ξεκίνησε χθες και θα ολοκληρωθεί αύριο στο Συνεδριακό Κέντρο του Πανεπιστημίου Πατρών .
Ενθαρρυντικά τα μηνύματα για την πορεία του κορονοϊού που εξέπεμψε χθες ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας, μιλώντας στο συνέδριο της Παθολογικής Κλινικής του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Πατρών.
Ωστόσο υπογράμμισε ότι το εμβόλιο παραμένει το ισχυρό μας όπλο και γι’ αυτό επισήμανε ότι η Αχαΐα που καταγράφει ποσοστά εμβολιασμού κάτω του 50%, επιβάλλεται να τα αυξήσει.
Ο κ. Τσιόδρας ήταν προσκεκλημένος ομιλητής στην εναρκτήρια τελετή του 1ου συνεδρίου της Παθολογικής Κλινικής του ΠΓΝΠ για τις «Νεότερες εξελίξεις στην Εσωτερική Παθολογία» που ξεκίνησε χες και θα ολοκληρωθεί αύριο στο Συνεδριακό Κέντρο του Πανεπιστημίου Πατρών.
Αναλύοντας ο καθηγητής την πορεία της πανδημίας υπογράμμισε ότι «υπάρχει μεγάλη ετερογένεια στα δεδομένα της κάθε χώρας και γι’ αυτό δεν πρέπει να επηρεαζόμαστε από το τι συμβαίνει σε άλλες χώρες» και πρόσθεσε: «Χρειαζόμαστε ποιοτική επιτήρηση με αναλυτική καταγραφή στις ηλικιακές κατανομές. Και το λέω αυτό διότι αρχίσαμε για παράδειγμα να εμβολιάζουμε τους ηλικιωμένους αλλά το καλοκαίρι είχαμε περισσότερα κρούσματα σε νέους και σε παιδιά. Μέσα σε τρεις εβδομάδες κοκκίνισε η χώρα μας το καλοκαίρι κυρίως από την κινητικότητα που καταγράψαμε στους νέους».
Ο κ. Τσιόδρας επισήμανε ότι η χώρα μας με τα μαζικά τεστ που εφαρμόζει είναι από τις χώρες που ελέγχουν σε πολύ μεγάλο βαθμό την πορεία της νόσου. Μιλώντας για τα σελφ τεστ που έχουν παρεξηγηθεί από πολλούς σε σχέση με την αξιοπιστία τους σημείωσε ότι οι μελέτες έχουν δείξει ότι «παρά τα μειονεκτήματά τους έχουν σώσει ζωές πολλές ζωές και έχουν βοηθήσει στην μείωση της εξάπλωσης της νόσου».
Η ΠΟΡΕΙΑ ΤΗΣ ΝΟΣΟΥ
Σχετικά με την πορεία της νόσου στην περιοχή μας ανέφερε ότι «η Δυτική Ελλάδα, όπως και τα Ιόνια νησιά, έχουν μία σταδιακή μείωση της νόσησης. Είμαστε σε επαυξημένη επαγρύπνηση αλλά φέτος δεν είμαστε όπως ήμασταν πέρυσι τέτοια εποχή. Οι δείκτες είναι πολύ καλύτεροι».
Μιλώντας για την απόκριση στα μη φαρμακευτικά μέτρα (μάσκες, αποστάσεις κ.ά.) υπογράμμισε ότι «οι καμπύλες δείχνουν ότι αποδίδουν σε μέγιστο βαθμό. Οταν όμως η κοινωνική κόπωση μας οδηγούσε στη χαλαρότητα της εφαρμογής τους αμέσως υπήρχε ανοδική τάση και οι διαφορές ήταν δραματικές».
ΕΜΒΟΛΙΟ
Παρουσιάζοντας όλα τα δεδομένα μέχρι σήμερα που αφορούν στην αποτελεσματικότητα του εμβολίου ο καθηγητής υπογράμμισε ότι ο ανεμβολίαστος έχει 22 φορές μεγαλύτερη πιθανότητα να μολυνθεί από τον ιό. Τα εμβόλια προστατεύουν από τη σοβαρή νόσηση και τον θάνατο από τη μετάλλαξη Δέλτα. Είναι τεράστια η προστασία του εμβολίου. Εχει εμβολιαστεί ένα μεγάλο ποσοστό του πληθυσμού στη χώρα μας, αλλά το 20% των πολιτών άνω των 65 ετών δεν είναι εμβολιασμένοι. Αν δούμε δε τις περιφέρειες η Ευρυτανία έχει τα χαμηλότερα ποσοστά όπως και αρκετές περιοχές στη Βόρεια Ελλάδα. Η Αχαΐα είναι κάτω από 50% κι αυτό το ποσοστό πρέπει να αυξηθεί αυτό ποσοστό ώστε να αυξηθεί το τείχος προστασίας» και έκλεισε το σκέλος αυτό της ομιλίας τους τονίζοντας ότι στο μέλλον «το εμβόλιο αυτό θα είναι ένα εμβόλιο ρουτίνας».
Σχετικά με τη λειτουργία των σχολείων ανέφερε ότι για τα παιδιά χρειάζεται επαγρύπνηση, σωστός προγραμματισμός, σωστός έλεγχος και προστασία. Η εφαρμογή των μέτρων πρόληψης μειώνει σε πολύ μεγάλο ποσοστό τη διασπορά της νόσου.
ΑΠΟΔΟΧΗ ΤΗΣ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑΣ
Μία επίσης σημαντική επισήμανση που έκανε ο καθηγητής αφορά στην αποδοχή της συμπεριφοράς που ‘’δουλεύει’’. «Πρέπει να είμαστε έτοιμοι να αποδεχτούμε ποια συμπεριφορά ‘’δουλεύει’’ σε μία χώρα και τι είναι αναποτελεσματικό. Παράδειγμα το Βέλγιο εφαρμόζει διαφορετικά μέτρα σε κάθε περιοχή προσαρμοσμένα στη δεκτικότητα των πολιτών».
Καταλήγοντας υπογράμμισε ότι υπάρχουν αισιόδοξες προοπτικές και αυτές προέρχονται από τα φαρμακευτικά σκευάσματα που θα αντιμετωπίζουν τη νόσο σε επίπεδο πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας. Τα αποτελέσματα για κάποια από αυτά αναμένονται τις επόμενες εβδομάδες. Επανέλαβε ότι «ελπίζω να μην δούμε άλλες μεταλλάξεις και σε αυτό παίζει ρόλο η καλή εμβολιαστική κάλυψη και η αυστηρή τήρηση των μέτρων πρόληψης και προστασίας. Η πανδημική περίοδος μπορεί να κρατήσει χρόνια».
Η κλινική με το εξαιρετικό έργο
Σε ό,τι αφορά το συνέδριο ο διευθυντής της Πανεπιστημιακής Παθολογικής Κλινικής, Μάρκος Μαραγκός, καθηγητής Παθολογίας Λοιμώξεων αντιπρύτανης Πανεπιστημίου Πατρών «Η επιστημονική εκδήλωση πραγματοποιείται για πρώτη φορά με γνώμονα την ανάδειξη του εξαιρετικού και συνεχώς εξελισσόμενου επιστημονικού και ερευνητικού επιπέδου του ιατρικού δυναμικού της Παθολογικής Κλινικής τόσο σε τοπικό όσο και σε ευρύτερο περιφερειακό επίπεδο».
Οπως χαρακτηριστικά ανέφερε, ο κ. Μαραγκός η Παθολογική Κλινική του ΠΓΝΠ παράγει ένα πολύ σημαντικό έργο καλύπτοντας τους ασθενείς της ευρύτερης περιφέρειας. Ενδεικτικά ανέφερε ότι το 2019 η κλινική νοσήλευσε 12.500 ασθενείς, αποκλειστικά παθολογικούς και το 10.000 το 2020.
Παράλληλη η Παθολογική Κλινική επιτελεί πολύ σημαντικό εκπαιδευτικό έργο. «Χθες είχαμε 60 φοιτητές στην κλινική για εκπαίδευση. Αναλογιστείτε πόσοι φοιτητές έχουν εκπαιδευτεί. Ολο αυτό το έργο που επιτελείται στην κλινική και από όλα τα τμήματά της, θέλουμε να το παρουσιάζουμε και να το αναδεικνύουμε. Κάνουμε λοιπόν την αρχή με αυτό το πρώτο μας συνέδριο και θα προσπαθήσουμε να έχει μία λαμπρή συνέχεια».
Ακολουθήστε μας για όλες τις ειδήσεις στο Bing News και το Google News