Καιρός: 40άρια και θυελλώδεις βοριάδες τις επόμενες ημέρες – Προειδοποιεί ο Μαρουσάκης

Ο μετεωρολόγος εφιστά «μεγάλη προσοχή καθώς θα ολοκληρώνει τη δράση του αυτό το ισχυρό θερμό κύμα»

Καιρός: 40άρια και θυελλώδεις βοριάδες τις επόμενες ημέρες - Προειδοποιεί ο Μαρουσάκης

Σε τροχιά ανόδου έχει μπει ο υδράργυρος με τη θερμοκρασία να σκαρφαλώνει στους 40 βαθμούς Κελσίου από την Κυριακή. Ο μετεωρολόγος Κλέαρχος Μαρουσάκης προβλέπει «αρκετά δύσκολες συνθήκες το τετραήμερο Κυριακή με Τετάρτη» με τον υδράργυρο να «σπάει» ακόμη και το φράγμα των 40 βαθμών Κελσίου.

Σε ανάρτησή του στο Facebook, ο μετεωρολόγος εφιστά «μεγάλη προσοχή καθώς θα ολοκληρώνει τη δράση του αυτό το ισχυρό θερμό κύμα» καθώς «η σύγκρουση της πολύ θερμής αέριας μάζας με την πιο ψυχρή που θα ακολουθήσει (Τετάρτη – Πέμπτη), θα ενισχύσει στα επίπεδα θυέλλης τους βοριάδες ανεβάζοντας σημαντικά τα επίπεδα κινδύνου πυρκαγιάς (πολύ πιθανόν ακραίος κίνδυνος τοπικά)».
Μετά τα 40άρια έρχονται θυελλώδεις βοριάδες και αυξάνεται ο κίνδυνος πυρκαγιάς, προειδοποιεί ο Μαρουσάκης

Καιρός: 40άρια και θυελλώδεις βοριάδες τις επόμενες ημέρες - Προειδοποιεί ο Μαρουσάκης
Έκτακτο δελτίο από την ΕΜΥ
Η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία, στο έκτακτο δελτίο που εξέδωσε προειδοποιεί:

Την Κυριακή (06-07-25) υψηλές θερμοκρασίες θα επικρατήσουν σε όλα τα ηπειρωτικά και το Ιόνιο. Οι μέγιστες τιμές θα φτάσουν:

α) στη Μακεδονία, τη Θεσσαλία, την Ήπειρο και τη δυτική Στερεά τους 38 με 39 και πιθανώς τοπικά τους 40 βαθμούς Κελσίου.

β) στην ανατολική Στερεά και την Πελοπόννησο τους 37 με 39 βαθμούς Κελσίου.

γ) στα νησιά του Ιονίου τους 35 με 36 βαθμούς Κελσίου.

Τη Δευτέρα (07-07-25) πολύ υψηλές θερμοκρασίες θα σημειωθούν στα νησιά του Ιονίου και σε όλα τα ηπειρωτικά ενώ θα σημειώσει άνοδο η θερμοκρασία και στην ανατολική νησιωτική χώρα. Οι μέγιστες τιμές θα φτάσουν:

α) στην ηπειρωτική Ελλάδα τους 39 με 40 και κατά τόπους τους 41 βαθμούς Κελσίου.

β) στα νησιά του Ιονίου, τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα τους 36 με 38 βαθμούς Κελσίου.

Την Τρίτη (08-07-25) και την Τετάρτη (09-07-25) αναμένεται μικρή πτώση των υψηλών θερμοκρασιών σε Ιόνιο και δυτικά ηπειρωτικά και μικρή άνοδος (περίπου κατά 1 με 2 βαθμούς) στα ανατολικά ηπειρωτικά και το Αιγαίο. Εκτιμάται πως οι μέγιστες τιμές θα φτάσουν στα ηπειρωτικά κατά τόπους τους 41 με 42 βαθμούς Κελσίου.

Η αναλυτική πρόγνωση της ΕΜΥ για την Κυριακή
ΑΤΤΙΚΗ

Καιρός: Αίθριος.
Ανεμοι: Βόρειοι βορειοανατολικοί 3 με 5 και στα ανατολικά τις πρωινές ώρες έως 6 μποφόρ. Από το απόγευμα μεταβλητοί 3 με 4 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 25 έως 37 με 38 βαθμούς Κελσίου. Στα ανατολικά 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Καιρός: Γενικά αίθριος με λίγες πρόσκαιρες νεφώσεις τις μεσημβρινές – απογευματινές ώρες στα γύρω ορεινά.
Ανεμοι: Μεταβλητοί 3 με 4 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 22 έως 36 βαθμούς Κελσίου.

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, ΘΡΑΚΗ

Καιρός: Γενικά αίθριος με λίγες τοπικές νεφώσεις τις μεσημβρινές – απογευματινές ώρες, οπότε θα εκδηλωθούν πρόσκαιροι όμβροι στα ορεινά της Μακεδονίας.
Ανεμοι: Μεταβλητοί 3 με 4 και στα ανατολικά από ανατολικές διευθύνσεις 4 με 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 22 έως 38 και τοπικά στην κεντρική Μακεδονία έως 39 πιθανώς τοπικά έως 40 βαθμούς Κελσίου. Στη δυτική Μακεδονία η ελάχιστη θα είναι 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

ΝΗΣΙΑ ΙΟΝΙΟΥ, ΗΠΕΙΡΟΣ, ΔΥΤΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΔΥΤΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ

Καιρός: Γενικά αίθριος. Τις μεσημβρινές – απογευματινές ώρες θα αναπτυχθούν λίγες τοπικές νεφώσεις στα ηπειρωτικά ορεινά και θα εκδηλωθούν πρόσκαιροι όμβροι στα ορεινά της Ηπείρου.
Ανεμοι: Μεταβλητοί ασθενείς και πρόσκαιρα τις μεσημβρινές -απογευματινές ώρες στα παράκτια δυτικοί βορειοδυτικοί 3 με 4 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 24 έως 36, στα ηπειρωτικά 38 με 39 πιθανώς τοπικά έως 40 βαθμούς Κελσίου. Στο εσωτερικό της Ηπείρου η ελάχιστη θα είναι 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΕΥΒΟΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ

Καιρός: Αίθριος.
Ανεμοι: Βόρειοι βορειοανατολικοί 3 με 5 και στα ανατολικά τις πρωινές ώρες έως 6 μποφόρ. Από το απόγευμα μεταβλητοί 3 με 4 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 25 έως 38 με 39 βαθμούς Κελσίου.

ΚΥΚΛΑΔΕΣ, ΚΡΗΤΗ

Καιρός: Αίθριος.
Ανεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 3 με 5 και τις πρωινές ώρες τοπικά στις βόρειες Κυκλάδες έως 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 24 έως 30 με 31 και στην Κρήτη τοπικά έως 34 με 35 βαθμούς Κελσίου.

ΝΗΣΙΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ – ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ

Καιρός: Αίθριος.
Ανεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 3 με 5 πρόσκαιρα τοπικά στα βόρεια έως 6 μποφόρ τις πρωινές ώρες.
Θερμοκρασία: Από 23 έως 35 και στα Δωδεκάνησα τοπικά έως 36 βαθμούς Κελσίου.

ΘΕΣΣΑΛΙΑ

Καιρός: Γενικά αίθριος.
Ανεμοι: Μεταβλητοί ασθενείς και στις Σποράδες πρόσκαιρα βόρειοι βορειοανατολικοί 3 με 4 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 23 έως 38 με 39 πιθανώς τοπικά έως 40 βαθμούς και στις Σποράδες έως 31 με 32 βαθμούς Κελσίου.

Πρόγνωση για τη Δευτέρα
Γενικά αίθριος καιρός. Πρόσκαιρες νεφώσεις στα ηπειρωτικά ορεινά τις μεσημβρινές – απογευματινές ώρες, με πιθανότητα εκδήλωσης τοπικών όμβρων στα ορεινά της Μακεδονίας και της Θεσσαλίας.
Οι άνεμοι στα δυτικά θα πνέουν από δυτικές διευθύνσεις 3 με 4 και βαθμιαία στα νότια έως 5 μποφόρ. Στα ανατολικά θα πνέουν βόρειοι βορειοδυτικοί και βαθμιαία δυτικοί βορειοδυτικοί 3 με 4 και στο Αιγαίο τοπικά 5 μποφόρ.

Η θερμοκρασία θα διατηρηθεί σε υψηλά επίπεδα στα νησιά του Ιονίου και σε όλα τα ηπειρωτικά, ενώ θα σημειώσει άνοδο και στην ανατολική νησιωτική χώρα. Οι μέγιστες τιμές θα φτάσουν:

α) στην ηπειρωτική Ελλάδα τους 39 με 40 και κατά τόπους τους 41 βαθμούς Κελσίου.

β) στα νησιά του Ιονίου, τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα τους 36 με 38 βαθμούς Κελσίου.

Ο καιρός την Τρίτη 8 Ιουλίου
Γενικά αίθριος καιρός. Πρόσκαιρες νεφώσεις στα κεντρικά και βόρεια ορεινά τις μεσημβρινές – απογευματινές ώρες.
Οι άνεμοι θα πνέουν δυτικοί βορειοδυτικοί 3 με 5 και στα νότια πελάγη τοπικά 6 μποφόρ, ενώ τις πρωινές ώρες στα βόρεια θα είναι μεταβλητοί 3 με 4 μποφόρ.

Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή περαιτέρω άνοδο στα ανατολικά και θα κυμανθεί σε υψηλά επίπεδα. Εκτιμάται πως θα φτάσει κατά τόπους στα ηπειρωτικά τους 41 με 42 βαθμούς Κελσίου.

Ο καιρός την Τετάρτη 9 Ιουλίου
Γενικά αίθριος καιρός. Τοπικές νεφώσεις τις μεσημβρινές – απογευματινές ώρες στα βόρεια και στα ορεινά της κεντρικής χώρας, με πιθανότητα τοπικών όμβρων στην ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη.

Οι άνεμοι θα πνέουν δυτικοί βορειοδυτικοί 3 με 5 και στα νότια πελάγη τοπικά 6 μποφόρ. Από το απόγευμα στα δυτικά και από το βράδυ στα βόρεια θα πνέουν βόρειοι βορειοδυτικοί και θα φτάσουν τοπικά τα 6 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή πτώση στα δυτικά, στην υπόλοιπη όμως χώρα θα διατηρηθεί σε υψηλά επίπεδα.

Πρόγνωση για την Πέμπτη 10 Ιουλίου
Στα βορειοανατολικά νεφώσεις κατά τόπους αυξημένες με τοπικές βροχές και μεμονωμένες καταιγίδες στη Μακεδονία και τη Θράκη και βελτίωση από αργά το βράδυ. Στην υπόλοιπη χώρα γενικά αίθριος καιρός με λίγες νεφώσεις που τις μεσημβρινές – απογευματινές ώρες στα ηπειρωτικά θα αυξηθούν, οπότε θα σημειωθούν τοπικές βροχές και πρόσκαιροι όμβροι στα ορεινά.

Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 4 με 6 και στα πελάγη τοπικά 7 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα σημειώσει πτώση κυρίως στα βόρεια και τα κεντρικά, ενώ στα νοτιοανατολικά θα παραμείνει σε υψηλα επίπεδα.

Συστάσεις της Πολιτικής Προστασίας προς τους πολίτες λόγω των υψηλών θερμοκρασιών
Συστάσεις προς τους πολίτες απευθύνει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας προκειμένου να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, μεριμνώντας για τη λήψη μέτρων αυτοπροστασίας από κινδύνους που προέρχονται από την επικράτηση υψηλών θερμοκρασιών.

Στις περιοχές όπου προβλέπεται η επικράτηση υψηλών θερμοκρασιών, η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας εφιστά την προσοχή στα άτομα που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, ώστε να αποφευχθούν προβλήματα υγείας, όπως θερμική εξάντληση και θερμοπληξία, που μπορεί να προκληθούν εξαιτίας των υψηλών θερμοκρασιών που θα επικρατήσουν.

Η ΓΓΠΠ έχει ενημερώσει τις αρμόδιες υπηρεσιακά εμπλεκόμενες κρατικές υπηρεσίες, καθώς και τις περιφέρειες και τους δήμους της χώρας, ώστε να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα πολιτικής προστασίας, προκειμένου να αντιμετωπίσουν άμεσα τις επιπτώσεις από την επικράτηση υψηλών θερμοκρασιών.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τις οδηγίες αυτοπροστασίας από τις υψηλές θερμοκρασίες, συνιστάται στους πολίτες:

• Να παραμένουν σε χώρους δροσερούς και σκιερούς μακριά από συνωστισμό, να χρησιμοποιούν κλιματιστικά μηχανήματα ή ανεμιστήρες και να αποφεύγουν τη βαριά σωματική εργασία σε χώρους με υψηλή θερμοκρασία, άπνοια και μεγάλη υγρασία.

• Να αποφεύγουν την ηλιοθεραπεία, όπως και το βάδισμα ή το τρέξιμο κάτω από τον ήλιο και να φορούν καπέλο και γυαλιά ηλίου και ρούχα ανοιχτόχρωμα από ύφασμα που επιτρέπει στο δέρμα να αερίζεται και διευκολύνει την εξάτμιση του ιδρώτα, αποφεύγοντας τα συνθετικά υφάσματα.

• Να καταναλώνουν ελαφρά γεύματα με φρούτα και λαχανικά, περιορίζοντας τα λιπαρά και την ποσότητα του φαγητού.

• Να πίνουν άφθονο νερό και χυμούς φρούτων, αποφεύγοντας τα οινοπνευματώδη.

Ιδιαίτερη μέριμνα συνιστάται για τα μωρά και τα μικρά παιδιά, καθώς και τους ηλικιωμένους και τους πάσχοντες από χρόνια νοσήματα για την προστασία τους από τις υψηλές θερμοκρασίες.