Κακοκαιρία: Θα γίνει κι εδώ …«της Αθήνας»; – Στελέχη της Πολιτικής Προστασίας Αχαΐας απαντούν στην «Π»
Εάν συμβεί στην Αχαΐα ένα ακραίο καιρικό φαινόμενο όπως αυτό στην Αθήνα, θα πάρουμε ίδιο, καλύτερο ή χειρότερο βαθμό;
Με αφορμή τα όσα δραματικά και τραγελαφικά συνέβησαν στην Αττική στην αρχή της περασμένης εβδομάδας, με την πυκνή χιονόπτωση που προκάλεσε γενικό χάος, κάναμε σε 4 «δικά μας» στελέχη, της Πολιτικής Προστασίας, ένα απλό ερώτημα:
Εάν συμβεί στην περιοχή σας ένα ακραίο καιρικό φαινόμενο όπως αυτό στην Αθήνα, υπάρχει υποδομή (σε προσωπικό και μηχανήματα) και γνώση για να αντιμετωπιστεί ή μήπως οι ελλείψεις είναι κραυγαλέες, οπότε θα συνέβαινε κι εδώ κάτι ανάλογο;
Είμαστε έτοιμοι να αντιμετωπίζουμε, προληπτικά, τέτοιες ακραίες καταστάσεις ή τελικά είμαστε στο έλεος του θεού;
Ευσταθία Γιαννιά (τ. περιφερειακή συντονίστρια Πολιτικής Προστασίας Δυτικής Ελλάδας, με εξειδίκευση στη διαχείριση κρίσιμων περιστατικών):
«Οταν υπάρχει ενιαίος συντονισμός…»
Στην Πολιτική Προστασία, το πρόβλημα στη διαχείριση κάθε είδους καταστροφών ή ακραίων καιρικών φαινομένων δεν εντοπίζεται στην έλλειψη σχεδιασμού, δυναμικού και μέσων, αν και η φύση συχνά είναι απρόβλεπτη.
Η πρόσφατη κακοκαιρία ανέδειξε με επώδυνο τρόπο την πολυφωνία και την αλληλοκάλυψη αρμοδιοτήτων, παρά τον επιμέρους σχεδιασμό και τις εξαιρετικά φιλότιμες προσπάθειες των εμπλεκόμενων φορέων.
Από την εμπειρία μου στη διαχείριση κρίσεων, το πρόβλημα εντοπίζεται στην έλλειψη εκτίμησης του κινδύνου και ενιαίου Συντονισμού, που διασφαλίζεται από την ύπαρξη ενός επιχειρησιακού κέντρου στη διάρκεια της κρίσης και την παρουσία εξειδικευμένου στο αντικείμενο Συντονιστή (Coordinator), ο οποίος δίνει λύσεις στα ζητήματα αρμοδιοτήτων και συντονισμού.
Στη Δυτική Ελλάδα, στους έντεκα μήνες της θητείας μου, το εφαρμόσαμε στην πράξη και παρά τις αλλεπάλληλες κρίσεις που κληθήκαμε να διαχειριστούμε, τα πολλά προβλήματα που αντιμετωπίσαμε, προσπαθήσαμε με τη συνεργασία και τη διαλειτουργικότητα, να αισθάνονται οι συμπολίτες μας την οργανωμένη πολιτεία στο πλευρό τους.
Είμαι σίγουρη ότι ο νέος Ν. 4662/7.2.2020 που αποτελεί τον ”Εθνικό Μηχανισμό Διαχείρισης Κρίσεων και Αντιμετώπισης Κινδύνων” μόλις ενεργοποιηθεί πλήρως, θα αναμορφώσει την Πολιτική Προστασία».
Μιχάλης Αναστασίου (αντιδήμαρχος Πολιτικής Προστασίας Δήμου Πατρέων):
«Εχθρικό το κράτος απέναντι στον λαό…»
«Τις τελευταίες μέρες, γίναμε όλοι μάρτυρες των επιπτώσεων της ιδιωτικοποίησης των οδικών αξόνων, της εμπορευματοποίησης των δημοτικών υπηρεσιών, οι οποίες προηγουμένως αποψιλώθηκαν από όλες τις κυβερνήσεις. Με αφορμή τα γεγονότα της Αττικής, είδαμε με τον πιο παραστατικό τρόπο πόσο εχθρικό είναι τελικά το αστικό κράτος απέναντι στο λαό, ένα κράτος ικανότατο και σβέλτο όταν είναι να δώσει «ζεστό» χρήμα στους επιχειρηματίες, αργοκίνητο όταν είναι να προστατεύσει τη ζωή και την περιουσία του λαού μας.
Τα παραπάνω, εμείς ως δημοτική αρχή τα καταγγέλλουμε καθημερινά. Μια σειρά έργα που αφορούν την προστασία του λαού, δεν είναι επιλέξιμα, γιατί δε φέρνουν κέρδη. Αυτή είναι η αιτία που μετά από φυσικές καταστροφές, ζούμε «αφύσικες» καταστάσεις.
Η δημοτική αρχή της Πάτρας, από την πρώτη στιγμή, έχει ως προτεραιότητα την προστασία της ζωής και της λαϊκής περιουσίας, του φυσικού πλούτου της περιοχής μας και με βάση αυτό έχει πάρει όλα τα αναγκαία μέτρα, παρά τις ελλείψεις, για την αντιμετώπιση έκτακτων φαινομένων. Αλλωστε, το έχουμε αποδείξει μέχρι τώρα, μαζί και με τους υπαλλήλους του Δήμου μας, που είναι στην πρώτη γραμμή. Αυτό όμως δεν αναιρεί την κρατική ευθύνη, την ευθύνη όλων των κυβερνήσεων».
Νίκος Καραΐσκος (αντιδήμαρχος Πολιτικής Προστασίας Δήμου Αιγιαλείας):
«Εδώ υπάρχει εμπειρία και τεχνογνωσία…»
«Ακόμα και σε περίπτωση πολύ ακραίου φαινομένου, ο μηχανισμός μας είναι έτοιμος. Και το λέω μετά λόγου γνώσεως.
Υπάρχουν, όμως, παράγοντες που παίζουν πολύ καθοριστικό ρόλο.
-Αν ο πολίτης, την ώρα πχ που ξεκινάει μια ισχυρή χιονόπτωση μπει στο δρόμο χωρίς αλυσίδες, θα μπλοκάρει την κίνηση, δεν θα μπορεί να περάσει το εκχιονιστικό και για ένα μόλις ΙΧ θα κινδυνεύσει να τιναχτεί στον αέρα όλη η προσπάθεια.
-Ο Συντονισμός των Υπηρεσιών που εμπλέκονται. Εδώ, εμείς έχουμε άριστη συνεργασία με Περιφέρεια, Πυροσβεστική, ΕΛΑΣ. Μεγάλη υπόθεση να γνωρίζεις την ανθρωπογεωγραφία και να μπορείς να λειτουργείς αποτελεσματικά και άμεσα.
-Πολύ σημαντικό το κομμάτι της έγκαιρης πρόληψης και ενημέρωσης. Επιβάλλεται να γίνονται τακτικά ασκήσεις και στο προσωπικό δήμων και Περιφέρειας. Ομως, πρέπει να είναι και ο πολίτης ενημερωμένος και υπεύθυνος…
Προσέξτε, πάντως: Είναι τελείως διαφορετική η αντιμετώπιση ενός ακραίου φαινομένου, όπως το πρόσφατο, στην Αθήνα σε σχέση με τη δική μας περιοχή. Η Αθήνα είναι πολύ πυκνοδομημένη περιοχή και οι Υπηρεσίες της είναι άπειρες σε θέματα χιονοπτώσεων. Εμείς εδώ είμαστε πολύ πιο έμπειροι. Εχουμε τεχνογνωσία γιατί ζούμε πολύ συχνά τέτοια φαινόμενα. Ή στη Δυτική Μακεδονία πχ. Εχετε ακούσει τέτοια περιστατικά εκεί; Οχι, γιατί έχουν τεχνογνωσία, ξέρουν από πριν, όσο ακραίο κι αν είναι το φαινόμενο, πώς ν’ αντιδράσουν».
Αλέξης Λεχουρίτης (προϊστάμενος Αυτοτελούς Γραφείου Πολιτικής Προστασίας Καλαβρύτων):
«Ελεγχος επί τόπου με εντολές πεδίου μάχης»
«Οταν ενημερωνόμαστε για έκτακτα καιρικά φαινόμενα, συνέρχεται έκτακτα το Συντονιστικό Οργανο της Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Καλαβρύτων (εκπρόσωποι από την τοπική ΕΛΑΣ, Πυροσβεστική, ΕΚΑΒ, Νοσοκομείο, Δασαρχείο, Φορεάς Χελμού, ΔΕΗ, ΟΤΕ, Χιονοδρομικό, Εθελοντές).
Για να φρεσκαριστούν οι γνώσεις των αρμοδίων πάνω στην υφισταμένη σχεδίαση.
Για να επισημανθούν τα δύσκολα σημεία κάθε περιοχής για τη θεομηνία.
Για να ελεγχτούν τα ασύρματα δίκτυα επικοινωνιών των εμπλεκόμενων φορέων, τα εκχιονιστικά μέσα – οχήματα και ο λοιπός μηχανολογικός εξοπλισμός, για να δεσμευτούν ιδιωτικά μηχανήματα (γκρέιντερ, μπουλντόζες, τρακτέρ), για να εξασφαλιστούν τα δρομολόγια των μαζικών μέσων συγκοινωνίας, για να εξασφαλιστούν προσβάσεις στα νοσοκομεία Καλαβρύτων – Αιγίου.
Το κυρίαρχο σε τέτοιες επιχειρήσεις είναι ο έλεγχος επί τόπου των επιχειρήσεων και με εντολές «πεδίου μάχης» όπου και όταν απαιτείται.
Εχουμε ως Δήμος Καλαβρύτων και Χιονοδρομικό κέντρο Χελμού – Πάνος Πόλκας τον κατάλληλο εξοπλισμό. Βέβαια σημαντικότερο όλων των πιο πάνω, είναι η συνεργασία των πολιτών με τις αρχές.
Οταν υπάρξει για παράδειγμα απαγόρευση κυκλοφορίας ή υποχρεωτική χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων, αυτό πρέπει να γίνεται με καθολική αποδοχή απ’ όλους μας».
Ακολουθήστε μας για όλες τις ειδήσεις στο Bing News και το Google News