Καλοκαίρι 2023: «Ασήκωτο» το βάρος των διακοπών – Προβληματίζονται οι Πατρινοί για το κόστος, τι λένε στην «Π» ξενοδόχοι-πράκτορες

Τα έξοδα μετάβασης σε νησιά και παράκτιους προορισμούς καθώς και τα έξοδα διαμονής έχουν εκτιναχθεί φέτος στα ύψη, με αποτέλεσμα πολλοί να προβληματίζονται για τις καλοκαιρινές διακοπές.

καλοκαίρι
Φέτος το καλοκαίρι, το κόστος των διακοπών στην Ελλάδα βρίσκεται στα ύψη, με αποτέλεσμα να μην είναι λίγοι αυτοί, οι οποίοι έχουν αρχίσει να προβληματίζονται για το budget που θα χρειαστεί να δαπανήσουν.

Η Σοφία και ο Γιώργος είναι ένα ζευγάρι 23 και 25 χρονών, που η ακρίβεια ανέτρεψε τα σχέδια που είχαν για τις καλοκαιρινές διακοπές τους. «Θέλαμε να πάμε στις Κυκλάδες και συγκεκριμένα στη Νάξο, αλλά με έναν πρόχειρο υπολογισμό συνειδητοποιήσαμε ότι για 5 ημέρες χρειαζόμαστε ο καθένας 500 ευρώ μόνο για τη διαμονή μας σε κατάλυμα και για τα ακτοπλοϊκά μας εισιτήρια. Αυτό για εμάς είναι πολύ δύσκολο, αν σκεφτούμε και τα έξοδα που θα χρειαστεί να κάνουμε στο νησί», δήλωσαν.

Ανέφεραν ότι ακόμη βρίσκονται σε αναζήτηση μιας πιο οικονομικής επιλογής, ενώ δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο να πάνε τελικά διακοπές με παρέα, προκειμένου να μοιραστούν τα έξοδα.

Το κόστος μετάβασης σε νησιά ή σε άλλους παράκτιους προορισμούς, αλλά και τα έξοδα διαμονής, ανησυχούν τους Ελληνες πολίτες, και ιδιαιτέρως τα νέα παιδιά, τα οποία αναζητούν συνεχώς τις οικονομικότερες επιλογές για να μπορέσουν να ανταπεξέλθουν.

Διαμονή και διατροφή

Η αυξημένη ζήτηση από το εξωτερικό για διακοπές στην Ελλάδα, σε συνδυασμό με τις μεγάλες ανατιμήσεις που προηγήθηκαν το 2022 και το ΄23, οδηγεί σε μεγάλες αυξήσεις στο κόστος διαμονής στα ξενοδοχεία, τα οποία απευθύνονται πλέον σε ταξιδιώτες από υψηλότερα εισοδηματικά κλιμάκια.

Είναι χαρακτηριστικό πως σε ορισμένες περιπτώσεις σε δημοφιλείς προορισμούς με ιδιαίτερα περιορισμένο δυναμικό φιλοξενίας υψηλού επιπέδου, οι τιμές εμφανίζονται αυξημένες και μάλιστα, σε συνέχεια των αυξήσεων που καταγράφηκαν κατά τη διάρκεια του 2022.

Σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο της Ενωσης Ξενοδόχων Αχαΐας Χρήστο Κανελλή, το κόστος της διαμονής στα ξενοδοχεία έχει αυξηθεί κατά μέσο όρο, σε ποσοστό 10-15% σε σχέση με το καλοκαίρι του 2022. Βέβαια υπάρχουν και οι εξαιρέσεις όπου οι ανατιμήσει είναι ακόμα μεγαλύτερες, αλλά εντοπίζονται σε πολύ δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς, σε συνάρτηση βέβαια και με το μεγάλο ενδιαφέρον που υπάρχει.

Στην Αχαΐα, ο κ. Κανελλής τόνισε ότι η κίνηση για αυτό το καλοκαίρι είναι ακόμα σε μέτρια επίπεδα και είναι ίδια με το καλοκαίρι του 2022. Ο άστατος καιρός και οι εκλογές φαίνεται ότι έχουν επιδράσει στον εσωτερικό τουρισμό.

Ούτε στο κατάστρωμα 

Τα εισιτήρια και τα ναύλα συνεχώς αυξάνουν. Σε μια περίοδο όπου που η ακρίβεια εξανεμίζει το εισόδημα, οι ακτοπλοϊκές εταιρείες βάζουν ξανά φωτιά στα εισιτήρια και τα ναύλα των γραμμών του Αιγίου και του Ιονίου.

Ενώ μεταξύ, το διάστημα 2010 – 2019 αυξήθηκαν πάνω από 40%! Μέσα στον χειμώνα που πέρασε, αυξήθηκαν και πάλι 5 έως 16,32%, τώρα και πριν την έναρξη της καλοκαιρινής περιόδου, εκτοξεύουν και πάλι τις τιμές, με αυξήσεις που ξεκινούν από 10% και φτάνουν έως και 41% πχ. για την Κω!

Για να ταξιδεύσει σήμερα μια τετραμελής οικογένεια από Πειραιά προς Ρόδο, θέλει μόνο για εισιτήρια, χωρίς αυτοκίνητο και χωρίς θέση, δηλαδή μόνο για κατάστρωμα 332-364 ευρώ, ανάλογα με το πλοίο που θα επιλέξει! Για Λήμνο θέλει 312 ευρώ! Για Σάμο 238-296 ευρώ! Για Ικαρία 184-232. Για Πάρο από 162-284 ευρώ. Για Σαντορίνη από 232-356 ευρώ. Αν έχει και αυτοκίνητο τότε το κόστος διπλασιάζεται. Κοντά στα 780 ευρώ θέλει μια τετραμελής οικογένεια με ένα κανονικό αυτοκίνητο για να ταξιδέψει ακτοπλοϊκώς στη Μήλο αλερετούρ.

Στροφή στα οργανωμένα ταξίδια

καλοκαίρι

Ο Χρήστος Καβαλλιεράτος

Ο ιδιοκτήτης τουριστικού γραφείου στην Πάτρα Χρήστος Καβαλλιεράτος, δήλωσε στην «Πελοπόννησο» ότι οι Πατρινοί θέλουν να πάνε διακοπές και κατά μέσο όρο επιλέγουν από 2 έως 5 ημέρες για εκδρομές στην Ελλάδα και από 5 έως 7 ημέρες για οδικές ή αεροπορικές εκδρομές στην Ευρώπη και στα Βαλκάνια.

Ο κ. Καβαλλιεράτος τόνισε ότι η επιλογή τουριστικού γραφείου προσφέρει πολύ καλές τιμές πακέτων, γιατί όποιος προσπαθεί φέτος το καλοκαίρι να βρει δωμάτιο σε ξενοδοχείο στην Ελλάδα και ειδικά σε νησί, απογοητεύεται ακούγοντας εξωφρενικές τιμές ή καθόλου διαθεσιμότητα.

Στα τουριστικά γραφεία, τα πακέτα οργανωμένων διακοπών αρχίζουν από 200 ευρώ και φτάνουν τα 700 ευρώ ανά άτομο, ανάλογα με τη διάρκεια και τον προορισμό, τόνισε ο κ. Καβαλλιετάτος.

Παράλληλα, σημείωσε ότι φέτος το καλοκαίρι είναι αυξημένο και το κόστος της εστίασης. Πάντως, ο γνωστός τουριστικός πράκτορας επισήμανε ότι, παρά την ακρίβεια, ο τζίρος είναι αυξημένος.

Τα νησιά είναι πλέον απλησίαστα

καλοκαίρι

Ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου

Ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου, ιδιοκτήτης του papakonstantinou travel, υποστήριξε:

«Είναι γεγονός η ακρίβεια στον τουρισμό, αυτό που μας λένε όλοι οι πελάτες είναι ότι τα νησιά είναι πλέον απλησίαστα, τόσο στο κομμάτι των ακτοπλοϊκών όσο και στα ξενοδοχεία.

Πλέον, ούτε εμείς τα ταξιδιωτικά πρακτορεία δεν έχουμε έκπτωση στα ακτοπλοϊκά για τα σαββατοκύριακα και για αυτό οι επιλογές μας σε νησιά αφορούν καθημερινές.

Οι περισσότεροι επιλέγουν οδικούς προορισμούς που είναι πιο οικονομικοί ή και στο εξωτερικό όπου υπάρχουν προορισμοί που είναι πιο οικονομικοί από ορισμένα νησιά στην Ελλάδα.

Παράλληλα για την ακρίβεια, αυτό που μας λένε οι περισσότεροι πελάτες είναι ότι είναι πολύ ακριβά και στην εστίαση με αποτέλεσμα να είναι πιο δύσκολο να τα επισκεφτείς».

Μειώνουν το μπάτζετ, αλλάζουν τις συνήθειες

Ενας στους δύο πολίτες δεν θα κάνει φέτος διακοπές, προκύπτει από σχετική έρευνα που διενήργησε από τις 6 έως τις 10 Μαΐου το Ινστιτούτο Ερευνας Λιανεμπορίου Καταναλωτικών Αγαθών (ΙΕΛΚΑ) με δείγμα 1.000 καταναλωτές, ενώ το 75% (έναντι 71% τον Ιανουάριο) έχει ακυρώσει δαπάνες διασκέδασης, όπως είναι η εστίαση, τα ταξίδια κ.ά.

Ο Λευτέρης Κιοσές, γενικός διευθυντής του ινστιτούτου, τόνισε ότι αυτό το ποσοστό καταγράφηκε και στα χρόνια της πανδημίας. Πολλά νοικοκυριά επιστρέφουν σε αυτή την τάση, λόγω του αυξημένου κόστους σε διαμονή και διατροφή.

Στην έρευνα αποτυπώνεται ο βαθμός έντασης και στροφής του αγοραστικού κοινού στην εξοικονόμηση χρημάτων τόνισε ο κ. Κιοσές. Συνολικά τον τελευταίο χρόνο από τον Ιούλιο του 2022 και μετά, η χρηματική δαπάνη αποτελεί το βασικό κριτήριο, αλλά ειδικά στις τελευταίες μετρήσεις η ένταση είναι εντυπωσιακή.

Λίγες ημέρες μετά την έρευνα του ΙΕΛΚΑ, μία ακόμα μελέτη έρχεται να επιβεβαιώσει τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν τα νοικοκυριά στον προγραμματισμό των θερινών τους αποδράσεων.

Σύμφωνα με την 8η μελέτη καταγραφής των καταναλωτικών τάσεων στο λιανεμπόριο του Συνδέσμου Επιχειρήσεων & Λιανικής Πωλήσεως Ελλάδος, η δαπάνη για τις φετινές διακοπές εκτιμάται ότι θα είναι μειωμένη κατά 15%.

Βασικότερη αιτία για επτά στους δέκα ερωτηθέντες είναι το μειωμένο εισόδημα λόγω των ανατιμήσεων των προϊόντων, ακολουθεί το κόστος μεταφορικών (για το 43% των ερωτηθέντων), το αυξημένο κόστος διαμονής (για το 38%) και το μειωμένο εισόδημα λόγω κόστους (για το 37%).

Πάντως, τα στοιχεία δείχνουν ότι παρά τη μεγάλη ακρίβεια, ένα σημαντικό κομμάτι του πληθυσμού θα κάνει διακοπές, αλλά με μειωμένη δαπάνη. Οι περισσότεροι προσπαθούν να περιορίσουν το κόστος τόσο της διαμονής, επιλέγοντας την εξοχική κατοικία (δική τους ή συγγενούς τους) όσο και της διατροφής, μαγειρεύοντας αντί να τρώνε σε ταβέρνες και εστιατόρια.

Ειδικότερα, η πλειοψηφία του κοινού επιλέγει τις εξοχικές κατοικίες, είτε φιλοξενία (26%) είτε διαμονή (22%). Το 20% επιλέγει διαμονή σε ενοικιαζόμενα δωμάτια και μόνο το 9% διαμονή σε ξενοδοχεία (7% χωρίς διατροφή και 2% με πλήρη διατροφή). Τέλος, το 6% επιλέγει camping και το 6% επιλέγει ταξίδι στο εξωτερικό.

Σε γενικές γραμμές καταγράφεται πρόθεση για οικονομικότερες λύσεις διακοπών, προκειμένου να εξοικονομηθούν χρήματα για κάποιο ταξίδι ή για να επεκταθεί η χρονική διάρκειά του.