Καλοκαίρι μετ’ εμποδίων για τους Έλληνες: Ένας στους τέσσερις στο «μπαλκονίτσι» λόγω ακρίβειας
Η οικονομική πίεση καθορίζει τις καλοκαιρινές επιλογές.

Η ακρίβεια βάζει «φρένο» στις διακοπές για ένα σημαντικό ποσοστό Ελλήνων, καθώς 1 στους 4 δηλώνει πως φέτος δεν θα καταφέρει να φύγει για καλοκαιρινή ανάπαυλα, σύμφωνα με την πρόσφατη πανελλαδική έρευνα της Focus Bari – YouGov Profiles.
Όσοι ταξιδέψουν, αναμένεται να επιλέξουν κυρίως εσωτερικούς προορισμούς, με τα νησιά του Αιγαίου (14%) και την Πελοπόννησο (12%) να προηγούνται στις προτιμήσεις. Ακολουθούν η βόρεια Ελλάδα και η υπόλοιπη ηπειρωτική χώρα (10% αμφότερα), η Κρήτη (8%), η Αττική (7%), τα Ιόνια νησιά (6%), η Εύβοια και ο Αργοσαρωνικός (4% αντίστοιχα), ενώ το 8% προτιμά προορισμούς στο εξωτερικό.
Συνολικά, το 39% των ταξιδιωτών φέτος θα επιλέξει την ηπειρωτική Ελλάδα για τις διακοπές του.
Το κόστος σε ρόλο «οδηγού» για τις διακοπές
Το 63% των ερωτηθέντων παραδέχεται ότι ο βασικός παράγοντας επιλογής προορισμού είναι το κόστος, ενώ το 62% δίνει προτεραιότητα στην καθαριότητα των παραλιών. Στην ερώτηση για το είδος διαμονής, το 43% προτιμά ξενοδοχεία, το 26% επιλέγει ενοικιαζόμενα δωμάτια ή Airbnb, το 13% εξοχικά σπίτια και το 5% κατασκηνώσεις.
Η μέση διάρκεια των διακοπών διαμορφώνεται στις 9 ημέρες, με 1 στους 2 να ταξιδεύει έως και μία εβδομάδα, ενώ 2 στους 10 δηλώνουν πως θα λείψουν μέχρι και δύο εβδομάδες.
Το κόστος παραμένει καθοριστικό: οι περισσότεροι διαθέτουν προϋπολογισμό έως 500 ευρώ, με μέσο όρο τα 446 ευρώ ανά άτομο (περίπου 50 ευρώ/ημέρα). Ένας στους τέσσερις δηλώνει πως δεν μπορεί να ξοδέψει πάνω από 200 ευρώ, ενώ μόνο το 15% φτάνει έως τα 800 ευρώ.
Οι τρεις «εχθροί» των διακοπών
Η ακρίβεια κυριαρχεί ως βασικό παράπονο για τις διακοπές στην Ελλάδα, με το 70% να τη θεωρεί το μεγαλύτερο πρόβλημα. Ακολουθούν η πολυκοσμία και οι κακές παρεχόμενες υπηρεσίες, που επίσης επηρεάζουν την τελική εμπειρία.
Παρά τις δυσκολίες, πάντως, οι Έλληνες εξακολουθούν να αποζητούν κάτι περισσότερο από «διακοπές»: αναζητούν αυθεντικότητα, ηρεμία, σύνδεση με το τοπίο, τη γαστρονομία και – σε αντίθεση με τα στερεότυπα – όχι απαραίτητα πλήρη ψηφιακή αποσύνδεση. Ένας στους τρεις εξακολουθεί να θέλει πρόσβαση σε online περιεχόμενο, ακόμη και στις διακοπές του.
Ακολουθήστε μας για όλες τις ειδήσεις στο Bing News και το Google News