Κανελλόπουλος: Να δημιουργηθεί τώρα ο θεσμός του Ενεργειακού Διαμεσολαβητή

Τη δημιουργία του θεσμού του Ενεργειακού Διαμεσολαβητή ζητά με δημόσια παρέμβαση του ο συνδικαλιστής της ΔΕΗ, Θεόδωρος Κανελλόπουλος.

Κανελλόπουλος

Την άμεση δημιουργία  του Ενεργειακού Διαμεσολαβητή με στόχο «για να καλύψει την ανεπάρκεια στήριξης του Δήμου Πατρεών στην ενεργειακή φτώχεια των πολιτών», ζητά με δημόσια επιστολή – παρέμβαση του ο Θεόδωρος Κανελλόπουλος, μέλος Δ.Σ. ΕΔΟΠ/ΔΕΗ, πρόεδρος Τ.Ε. ΕΔΟΠ/ΔΕΗ Πατρών Αιγίου, και συνδικαλιστής ΔΑΚΕ/ΕΔΟΠ-ΔΕΗ

 

Η ΕΠΙΣΤΟΛΗ:

«Η σημερινή δημόσια παρέμβασή μου μετά την προηγούμενη στις 24/1/2022,  σχετικά με την επαναφορά κομμένων παροχών σε ευάλωτα νοικοκυριά, έρχεται μετά την ανακοίνωση-απάντηση που διάβασα την απάντηση της αρμόδιας αντιδημάρχου Υγείας και Πρόνοιας του Δήμου Πατρέων.

Μπορεί η κυρία Αντιδήμαρχος να αναφέρεται σε ερωτήσεις που κατέθεσαν Δημοτικοί Σύμβουλοι και την αδυναμία του Δημάρχου να απαντήσει στο πρόσφατο Δημοτικό Συμβούλιο της Δευτέρας.

Αλλά όπως και είχα δεσμευτεί στην ανακοίνωσή μου, θα προκαλούσα έναν δημόσιο και αποκαλυπτικό διάλογο.

Προσωπικά δέχομαι τον χαρακτηρισμό του Φιλελεύθερου, του Κοινωνικά Ευαίσθητου και  Ανήσυχου πολίτη, του πραγματιστή αλλά και του ΔΑΚίτη Συνδικαλιστή.

Άλλωστε η διαχρονική μου στάση και δράση καταδεικνύει, την Ελεύθερη Σκέψη που με διακρίνει ενάντια στον Κομματισμό και τον Φανατισμό.

Έθεσε λοιπόν στην προηγούμενη παρέμβασή μου το ερώτημα για τον αριθμό των κομμένων παροχών σε ευάλωτα νοικοκυριά και την διαδικασία που ακολουθεί ο κάθε Δήμος.

Τι αποδείχτηκε.

Ότι οι Δήμοι αδυνατούν να έχουν στοιχεία για να στηρίξουν τα συγκεκριμένα νοικοκυριά, καθώς επίσης αποτελούν και τροχοπέδη στην Κοινωνική Πολιτική της κάθε Κεντρικής Κυβέρνησης.

Από πολιτική σκοπιμότητα ή ανικανότητα:

Εγώ λέω από ανικανότητα.

Σήμερα λοιπόν αποδεικνύεται και από τα επίσημα χείλη π.χ. της Δημοτικής Αρχής της Πάτρας, ότι υπάρχουν δήμοι που δεν μπορούν να καταγράψουν με τις υπηρεσίες τους, οικογένειες που ζουν στην ενεργειακή φτώχεια.

Αξιότιμη κυρία Σαμούρη,

Δεν μπορείς να ζητάς στοιχεία από άλλες υπηρεσίες, να διαδηλώνεις ενάντια στα διακοπή ηλεκτροδότησης σε νοικοκυριά, να δηλώνεις στα Μ.Μ.Ε. έντυπα και ηλεκτρονικά, για δεκάδες νοικοκυριά στο σκοτάδι και να μην έχεις αντίστοιχα στοιχεία.

Σήμερα που η πολιτεία και η Κυβέρνηση Μητσοτάκη, όπως αντίστοιχα έκαναν και οι Κυβερνήσεις Τσίπρα και Σαμαρά, δίνουν τη δυνατότητα σε ευπαθή νοικοκυριά να επανασυνδεθούν και να διευθετήσουν το χρέος στις ηλεκτρικές εταιρείες, οι δομές πρόνοιας των δήμων αδυνατούν να συμβάλουν και να στηρίξουν.

Με αποκλειστική τους ευθύνη.

Γιατί όφειλαν οι Δήμοι σε συνεργασία με την Εκκλησία, τους Εκπολιτιστικούς Συλλόγους, τα σωματεία και τις εθελοντικές οργανώσεις ανά περιοχή, να έχουν γειτονιά-γειτονία χαρτογραφήσει και καταγράψει τις οικογένειες που έχουν ανάγκη τη στήριξη της πολιτείας. Οικονομικής ή Συμβουλευτικής.

Τι εμπόδισε χρόνια τώρα κάτι ανάλογο να είχε πράξη η κάθε Δημοτική αρχή;

Δηλαδή να έχει πάρει πρωτοβουλία ενημέρωσης π.χ. των δικαιούχων, με έντυπο μέσω των λογαριασμών ύδρευσης ανά Δήμο, την εκτύπωση φυλλαδίου και αφισών, την καταχώρηση στα τοπικά μέσα ενημέρωσης, κ.α.;

Επειδή σε κάθε δήμο υπάρχουν χιλιάδες νοικοκυριά δικαιούχοι του Ειδικού Βοηθήματος Επανασύνδεσης του ηλεκτρικού ρεύματος.

Και αποτελεί ευκαιρία σήμερα, όχι μόνο να επανασυνδεθούν αλλά και να διαγράψουν την οφειλή η μέρος αυτής, οι Κυβερνητική Βουλευτές να αναλάβουν την παρακάτω πρωτοβουλία, αφού οι Δήμοι αδυνατούν.

Δηλαδή να ζητήσουν από τους αρμόδιους Υπουργούς, τη δημιουργία του θεσμού του Ενεργειακού Διαμεσολαβητή ανά περιοχή, μεταξύ ΔΕΔΔΗΕ και Προμηθευτών Ηλεκτρικής Ενέργειας, όπως αντίστοιχα έχει δημιουργηθεί και με τα Κόκκινα Δάνεια, για τη διευθέτηση της Ενεργειακής πρόσβασης και εξάλειψης της Ενεργειακής Πενίας στα νοικοκυριά.

Γιατί διαφορετικά, π.χ. 1.000 νοικοκυριά στην Πάτρα, πραγματικά ή μεταφορικά όπως δήλωσε η αρμόδια αντιδήμαρχος στη συνέλευση του Αρκτικού Διαμερίσματος την 21/1/2022 θα παραμένουν στο σκοτάδι και με τη θηλιά του χρέους».