Κατατέθηκε το νομοσχέδιο για τους servicers – Τι προβλέπει για εξωδικαστικό

Το νομοσχέδιο εισάγεται προς επεξεργασία στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή την ερχόμενη Δευτέρα, 27 Δεκεμβρίου (16:00′).

νομοσχέδιο

Κατατέθηκε στη Βουλή το νομοσχέδιο του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών με τίτλο «Δάνεια: Διαφάνεια, ανταγωνισμός, προστασία των ευάλωτων- Ενσωμάτωση της Οδηγίας (ΕΕ) 2021/2167, επανεισαγωγή του προγράμματος “ΗΡΑΚΛΗΣ” και άλλες επείγουσες διατάξεις».

Σκοπός του νομοσχεδίου είναι: α) η ενσωμάτωση της Οδηγίας (ΕΕ) 2021/2167 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 24ης Νοεμβρίου 2021 για τους διαχειριστές πιστώσεων και τους αγοραστές πιστώσεων και την τροποποίηση των οδηγιών 2008/48/ΕΚ και 2014/17/ΕΕ (L 438), β) η εύρυθμη λειτουργία της κεφαλαιαγοράς και ο ενισχυμένος έλεγχός της, γ) η εν γένει προστασία των οφειλετών, και δ) η ολοκλήρωση της διαδικασίας παροχής εγγύησης σε τιτλοποιήσεις που είχαν υποβληθεί κατά τη δεύτερη φάση του προγράμματος «ΗΡΑΚΛΗΣ» και η εξέταση νέων αιτημάτων που υποβλήθηκαν και από μη συστημικές τράπεζες.

Με το σχέδιο νόμου προωθούνται αλλαγές στο πλαίσιο λειτουργίας των εταιριών διαχείρισης (servicers) κυρίως σε ότι αφορά τις σχέσεις τους με τους δανειολήπτες αυστηροποιώντας το εποπτικό πλαίσιο, βελτιώσεις στον εξωδικαστικό μηχανισμό ώστε να γίνει πιο ελκυστικό και κυρίαρχο εργαλείο ρύθμισης οφειλών με ειδικές πρόνοιες για τους ευάλωτους οφειλέτες και μεγαλύτερα «κουρέματα» ενυπόθηκων δανείων, ενώ ανοίγει ο δρόμος για τη χορήγηση δανείων – ακόμα και στεγαστικών  – από μη τραπεζικά ιδρύματα (εταιρείες παροχής πιστώσεων). Το σχέδιο νόμου προβλέπει και την δυνατότητα χρηματοδότησης και από τους servicers για την αναδιάρθρωση οφειλών.

Το νομοσχέδιο εισάγεται προς επεξεργασία στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή την ερχόμενη Δευτέρα, 27 Δεκεμβρίου (16:00′).

Οι  αλλαγές στον Εξωδικαστικό

  • Αυτόματα και υποχρεωτικά δεκτή θα γίνεται από το σύνολο των πιστωτών η πρόταση αναδιάρθρωσης του χρέους των ευάλωτων. Ο οφειλέτης διατηρεί το δικαίωμα να απορρίψει την πρόταση και οι πιστωτές μπορούν να την προσβάλουν για συγκεκριμένους λόγους στα δικαστήρια (Ειρηνοδικεία) εντός 20 ημερών. Λογοι της ανακοπής είναι αποκλειστικά: ) η ανακρίβεια των στοιχείων που έχει υποβάλει ο οφειλέτης και β) η μειωμένη ικανοποίηση της απαίτησης του πιστωτή σε σχέση με την ικανοποίηση που θα προέκυπτε από την ολοκλήρωση της διαδικασία αναγκαστικής εκτέλεσης.
  • Για όλους τους οφειλέτες που προσφεύγουν στον εξωδικαστικό και έχουν δάνεια με εμπράγματη εξασφάλιση βελτιώνεται ο αλγόριθμος από τον οποίο προκύπτει το ύψος της διαγραφής και οδηγεί με μείωση  ως και κατά 28% της ρυθμιζόμενης οφειλής  από δάνεια με εμπράγματη εξασφάλιση. Αυτό θα προβλέπει υπουργική απόφαση που θα εκδοθεί μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου.
  • Με υπουργική απόφαση θα οριστεί σε 3% για 3 έτη το επιτόκιο των ρυθμίσεων.

Οι υποχρεώσεις των servicers

Οι εταιρείες διαχείρισης απαιτήσεων αναλαμβάνουν συγκεκριμένες υποχρεώσεις σε ότι αφορά την ενημέρωση, την εξυπηρέτηση και τον σεβασμό των δικαιωμάτων των καταναλωτών σύμφωνα με τα όσα προβλέπει η ευρωπαϊκή οδηγία 2021/2167 η οποία ενσωματώνεται στο εθνικό δίκαιο.  Επιπρόσθετα και πλέον των προβλέψεων της Οδηγίας, οι servicers καλούνται μέχρι τις 31 Μαρτίου 2024 να έχουν θέσει σε λειτουργία το σύστημα προσωποποιημένης πληροφόρησης που θα λειτουργεί μέσω ψηφιακής πλατφόρμας στην οποία θα εισέρχεται ο οφειλέτης με κωδικούς (κατ’ αναλογία με το web banking των τραπεζών. Μέσω της πλατφόρμας ο δανειολήπτης θα μπορεί να ενημερώνεται αναλυτικά για τα ποσά που οφείλει (κεφάλαιο, τόκοι, επιτόκιο κλπ.) αλλά και την περιοδικότητα των δόσεων και το ύψος αυτών, το τρέχον υπόλοιπο κ.λπ. Μέχρι την λειτουργία των ψηφιακών πλατφορμών οι  servicers υποχρεούνται να παρέχουν εγγράφως τις πληροφορίες αυτές (ύψος οφειλής, δόσεις, επιτόκιο κ.λπ.) σε κάθε δανειολήπτη μετά από αίτησή του σε προθεσμία 30 ημερών.

Σε περίπτωση μη συμμόρφωσης προβλέπονται ποινές, όπως πρόστιμα έως 500.000 ευρώ, υποχρέωση διόρθωσης της παράβασης και φθάνουν μέχρι ανάκληση της άδειας λειτουργίας.

 

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Ημερησία