Καθηγητής Πανεπιστημίου: Επάρκεια νερού μόλις για έναν χρόνο σε πολλές περιοχές, παραδείγματα

Καμπανάκι κινδύνου για την άμεση λήψη μέτρων αναφορικά με την αντιμετώπιση του οξύτατου πλέον προβλήματος της λειψυδρίας, από τον Πανεπιστημιακό Κωνσταντίνο Βουδουρη.

Καθηγητής Πανεπιστημίου: Επάρκεια νερού μόλις για έναν χρόνο σε πολλές περιοχές, παραδείγματα

Σε περίπτωση που συνεχιστεί η παρατεταμένη ανομβρία και η κατασπατάληση των υδάτινων πόρων, σε ένα χρόνο από σήμερα περιοχές της χώρας μας θα βρεθούν αντιμέτωπες με πολύ μεγάλα προβλήματα α λειψυδρίας και επάρκειας νερού. Αυτό υποστηρίζει ο καθηγητής Υδρογεωλογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Κωνσταντίνος Βουδούρης.

Σύσκεψη για τη λειψυδρία: Εθνικός σχεδιασμός με 1.200 έργα και 5 άξονες αντιμετώπισης

Ο κ. Βουδούρης  χτυπά το καμπανάκι του κινδύνου για την άμεση λήψη μέτρων αναφορικά με την αντιμετώπιση του οξύτατου πλέον προβλήματος της λειψυδρίας, μέσω του ethnos.gr.

Κάποια από αυτά είναι ήδη ορατά σε νησιά, όπου ο υπερτουρισμός μειώνει ταχύτατα τα υδάτινα αποθέματα, ενώ πολύ χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα του λεκανοπεδίου της Αττικής. Από τα 1,2 εκατομμύρια κυβικά μέτρα νερού, που ήταν τα αποθέματα στην Αθήνα πριν από δύο – τρία χρόνια, φέτος έπεσαν στις 600.000 κυβικά μέτρα και κατά πάσα πιθανότητα, με βάση τις μετεωρολογικές συνθήκες, τον ερχόμενο Σεπτέμβριο θα πέσουμε στις 400.000 κυβικά μέτρα νερού.

«Είναι γεγονός ότι τα τελευταία 2-3 χρόνια η χώρα μας αντιμετωπίζει πρόβλημα ανομβρίας. Η χρονιά που πέρασε, ήταν καλύτερη υδρολογικά σε σύγκριση με την προηγούμενή της, όμως, το πρόβλημα ήταν ότι είχαμε πολλές ραγδαίες βροχοπτώσεις. Να αναφέρω, για παράδειγμα, τη Χαλκιδική, όπου τον περασμένο Νοέμβριο μέσα σε μόλις τρεις ημέρες έπεσαν 300 χιλιοστά βροχής, όταν οι βροχοπτώσεις σε ολόκληρο το χρόνο φτάνουν τα 550 χιλιοστά. Από τη στιγμή που δεν διαθέτουμε τα απαραίτητα έργα υποδομής, μία ραγδαία βροχόπτωση δεν εμπλουτίζει στο σύνολό της τον υδροφόρο ορίζοντα. Η μεγαλύτερη ποσότητα του νερού χάνεται», λέει στο ethnos.gr ο κ. Βουδούρης.

Δεν είναι μόνο η ανομβρία η αιτία της λειψυδρίας

Κατά τον καθηγητή Υδρογεωλογίας του ΑΠΘ, η μεγάλη μείωση των βροχοπτώσεων και των χιονοπτώσεων δεν αποτελούν τη μοναδική αιτία της λειψυδρίας που αντιμετωπίζει η χώρα. Η κακή διαχείριση και η κατασπατάληση των πόσιμων υδάτων, η έλλειψη έργων υποδομής (π.χ. φράγματα) και τα κακοσυντηρημένα δίκτυα ύδρευσης και άρδευσης συμβάλλουν σημαντικά στην όξυνση του προβλήματος.

«Να αναφέρω ως παράδειγμα την Κέρκυρα. Μια περιοχή που σημειώνονται αρκετές βροχοπτώσεις, όμως και αυτή αντιμετωπίζει πρόβλημα με την έλλειψη νερού. Αυτό ξεκάθαρα οφείλεται στην κακή διαχείριση νερού, στην έλλειψη έργων υποδομής και βέβαια στον υπερτουρισμό. Την ίδια έλλειψη νερού αντιμετωπίζουν και άλλα τουριστικά νησιά της χώρας μας. Δεν μπορεί ένα νησί που έχει υποδομές για 5.000 κατοίκους, ξαφνικά να φιλοξενεί 55.000 κόσμο. Σε αυτές τις περιπτώσεις η επάρκεια νερού δεν θα μπορέσει να καλύψει τις ανάγκες. Τα προβλήματα σε νησιά είναι ήδη ορατά και θα τα δούμε ακόμα περισσότερο τις επόμενες ημέρες, που μπαίνουμε στη φουλ σαιζόν αναφορικά με τον τουρισμό», σημειώνει ο κ. Βουδούρης.

Επάρκεια για ένα χρόνο ακόμα

Σε περιοχές της χώρας, κυρίως σε τμήματα της Νότιας Ελλάδας, όπου οι βροχοπτώσεις είναι ακόμα λιγότερες, η επάρκεια σε νερό είναι πιθανό να φτάσει σε υπερβολικά χαμηλά επίπεδα σε ένα χρόνο από σήμερα.

Το μόνο που μπορούν να κάνουν οι ειδικοί, είναι να ελπίζουν, να μη συνεχιστεί η ανομβρία, οι όποιες βροχοπτώσεις να μην πέφτουν με ραγδαιότητα αλλά να είναι ηπιότερες και πιο συχνές και βέβαια να ληφθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα για τη δημιουργία των αναγκαίων έργων υποδομής.

«Δυστυχώς, στην Ελλάδα είναι πολύ χρονοβόρα η διαδικασία για την κατασκευή των έργων υποδομής. Ως παράδειγμα να αναφέρω το φράγμα του Ασωπού, στην Κορινθία, για την κατασκευή του οποίου οι διαδικασίες άρχισαν πριν από 35 χρόνια και ακόμα δεν ολοκληρώθηκε. Η δημιουργία των απαραίτητων έργων και η μείωση της σπατάλης νερού είναι οι μόνες λύσεις για την αντιμετώπιση του προβλήματος. Από τα πεπαλαιωμένα δίκτυα ύδρευσης και άρδευσης χάνουμε το 30%-35% του νερού. Επίσης, δεν είναι δυνατό να πλένουμε τα αυτοκίνητά μας και να ποτίζουμε το γκαζόν μας με πόσιμο νερό. Πρέπει να γίνει καμπάνια για την εξοικονόμηση νερού. Ειδικά για την περίπτωση της Αθήνας η ΕΥΔΑΠ έχει δρομολογήσει κάποια μέτρα αλλά αυτά πρέπει να τρέξουν γρήγορα», καταλήγει ο καθηγητής Υδρογεωλογίας του ΑΠΘ.