Κέρδη και ζημιές από τη θερινή ώρα, γιατί θα γυρίσουμε τα ρολόγια μας τα ξημερώματα της Κυριακής
Πρόκειται για μια αλλαγή που προκαλεί συναισθήματα χαράς και αισιοδοξίας στους περισσότερους από εμάς. Όμως σύμφωνα με τους ειδικούς, η αλλαγή αυτή δεν έρχεται χωρίς τίμημα

Τα ξημερώματα της Κυριακής πρέπει να γυρίσουμε τα ρολόγια μας μία ώρα μπροστά. Πρόκειται για μια αλλαγή που προκαλεί συναισθήματα χαράς και αισιοδοξίας στους περισσότερους από εμάς, που ανυπομονούμε να απολαμβάνουμε περισσότερες ώρες φωτός καθημερινά. Η θερινή ώρα δεν ισοδυναμεί με περισσότερο ηλιακό φως. Μετατοπίζει, απλώς, τα χρονοδιαγράμματα, ώστε το φυσικό φως να αξιοποιείται περισσότερο. Σύμφωνα με τους ειδικούς, όμως, η αλλαγή αυτή δεν έρχεται χωρίς τίμημα.
Το τίμημα της θερινής ώρας
Σύμφωνα, με την Μπεθ Αν Μάλοου, καθηγήτρια Νευρολογίας και Παιδιατρικής στο Πανεπιστήμιο Vanderbilt, οι επιπτώσεις αυτές είναι αισθητές καθ’ όλη τη διάρκεια των 7 μηνών εφαρμογής της θερινής ώρας.
Τα συνηθέστερα συμπτώματα που παρουσιάζονται μετά την αλλαγή είναι:
Υπνηλία κατά τη διάρκεια της ημέρας,
Ευερεθιστότητα,
Μειωμένη πνευματική και σωματική απόδοση
Διαταραχή της πείνας, η οποία μπορεί να εμφανιστεί σε ακατάλληλες ώρες ή καθόλου.
Η απώλεια μιας ώρας ύπνου μπορεί να μην φαίνεται ως κάτι αξιόλογο, έχει όμως σημαντικό αντίκτυπο. Έρευνες της Αμερικανικής Ακαδημίας Ιατρικής Ύπνου (AASM) έχουν διαπιστώσει ότι περίπου το 55% των ενηλίκων νιώθει κουρασμένο μετά την αλλαγή της ώρας. «Πολλοί ενήλικες αντιμετωπίζουν ήδη χρόνια έλλειψη ή διαταραχές ύπνου. Αυτή η αλλαγή ενισχύει τα συμπτώματά τους», λέει η Jennifer Martin, καθηγήτρια στην Ιατρική Σχολή David Geffen.
Το πιο άμεσο αποτέλεσμα είναι η αλλαγή στην έκκριση μελατονίνης, της ορμόνης που ρυθμίζει τις καταστάσεις εγρήγορσης και ύπνου με βάση το φως του ήλιου. Το φως εμποδίζει την παραγωγή μελατονίνης, καθυστερώντας τον ύπνο.
Σύμφωνα με τον δρ. Spira, «η έκθεση στο φως κοντά στην ώρα του ύπνου δυσκολεύει το να κοιμηθούμε τη συνηθισμένη ώρα και μπορεί να μειώσει τον χρόνο του ύπνου. Λειτουργούμε καλύτερα όταν ο κύκλος ύπνου – αφύπνισης ακολουθεί τον ήλιο. Οι συνέπειες του ανεπαρκούς ύπνου περιλαμβάνουν μείωση της καρδιαγγειακής υγείας, αύξηση του διαβήτη και της παχυσαρκίας, χειρότερη ψυχική υγεία, χαμηλότερη γνωστική απόδοση και αύξηση του κινδύνου τροχαίων ατυχημάτων», προσθέτει.
Κύριο «θύμα», ο κιρκάδιος ρυθμός
Ο κιρκάδιος ρυθμός, το εσωτερικό ρολόι του οργανισμού, ευθυγραμμίζεται με την έκθεση στο φως. Το πρωινό φως μας βοηθά να ξυπνάμε φυσικά και να κοιμόμαστε την κατάλληλη ώρα. Επιπλέον, ενισχύει την καλή διάθεση. Το φως τις βραδινές ώρες, από την άλλη, φαίνεται να καθυστερεί τον ύπνο, καθιστώντας πιο δύσκολο το πρωινό ξύπνημα. Στη θερινή ώρα, η καθημερινότητά μας πηγαίνει 1 ώρα μπροστά, όμως η κίνηση του ήλιου δεν αλλάζει. Επομένως, το σώμα παύει να ευθυγραμμίζεται με την κίνηση του ήλιου.
Πολλά προβλήματα υγείας έχουν συνδεθεί με τη μετάβαση στη θερινή ώρα, μεταξύ των οποίων:
μειωμένη παραγωγικότητα,
καρδιακές προσβολές,
εγκεφαλικά επεισόδια,
ημικρανίες και πονοκέφαλοι,
αύξηση του σωματικού βάρους,
κίνδυνοι για την ασφάλεια (αυξημένα τροχαία και εργατικά ατυχήματα).
Μια μελέτη του 2020, επιπλέον, διαπίστωσε ότι ο κίνδυνος θανατηφόρων τροχαίων αυξάνεται κατά 6%, ενώ Σουηδοί ερευνητές παρατήρησαν ότι το ποσοστό σοβαρών καρδιακών επεισοδίων αυξάνεται από 6% σε 10% τις 3 πρώτες ημέρες μετά την αλλαγή. «Συνδέεται, επίσης, με αυξημένο κίνδυνο εισαγωγών στο νοσοκομείο και αυξημένη παραγωγή φλεγμονωδών δεικτών, ως απάντηση στο στρες», προσθέτει ο Adam Spira, καθηγητής Ψυχικής Υγείας. Μελέτη του 2020, που δημοσιεύθηκε στο PLOS, υποστηρίζει, επιπλέον, ότι επιδεινώνει τις διαταραχές της διάθεσης, όπως η κατάθλιψη, το άγχος και η κατάχρηση ουσιών, ενώ σύμφωνα με έρευνα του Journal of Clinical Sleep Medicine πυροδοτεί κοινωνικό «jet lag».
Τι μπορείτε να κάνετε
Αν η μετάβαση στη θερινή ώρα σας προκαλεί δυσφορία, οι παρακάτω πρακτικές συμβουλές μπορούν να βοηθήσουν:
Καθιερώστε μια σταθερή ρουτίνα ύπνου και κοιμηθείτε τουλάχιστον 7 ώρες την προηγούμενη και την επόμενη ημέρα της αλλαγής. Εκτεθείτε σε άφθονο ηλιακό φως το πρωί μετά την αλλαγή. Το φως έχει ισχυρές επιδράσεις στο εσωτερικό ρολόι του σώματος και θα σας βοηθήσει να αισθάνεστε λιγότερο κουρασμένοι.
Αν νιώθετε νυσταγμένοι την επομένη της αλλαγής, προσπαθήστε να αντισταθείτε στον μεσημεριανό ύπνο.
Περάστε χρόνο σε εξωτερικούς χώρους. Το φυσικό φως είναι ο μεγάλος κινητήριος μοχλός του κιρκάδιου ρυθμού, αποτρέπει το αίσθημα κόπωσης την ημέρα και ενθαρρύνει την παραγωγή μελατονίνης τη νύχτα.
Αποφύγετε το έντονο φως το βράδυ. Αφήστε μακριά το κινητό ή οποιαδήποτε άλλη ηλεκτρονική συσκευή.
Αποφύγετε τα καφεϊνούχα ροφήματα, το αλκοόλ και τη σοκολάτα πριν από τον ύπνο.
Διαβάστε επίσης
Εικόνες βιβλικής καταστροφής στη Μιανμάρ μετά τα 7,7 Ρίχτερ, η σπάνια έκκληση από τη χούντα ΒΙΝΤΕΟ
«Βροχή» επιδομάτων τη Δευτέρα: Ποιοι πληρώνονται και τι αλλάζει με την προπληρωμένη κάρτα
Δένδιας: Αυξήσεις 13% έως 20% στις Ένοπλες Δυνάμεις – Το νέο μισθολόγιο και η Ατζέντα 2030
Πάτρα: SOS για την πλαζ, στην Κτηματική για παράνομες αμμοληψίες
Επαφές Φαρμάκη με την ομογένεια στη Νέα Υόρκη, αποδοχή πρόσκλησης από Ελπιδοφόρο ΦΩΤΟ
Αγορά: Πρεμιέρα για το «Καλάθι του Πάσχα», τι θα περιλαμβάνει
Ακολουθήστε μας για όλες τις ειδήσεις στο Bing News και το Google News