Κίνδυνος να πληρώσουμε ακριβά το νερό – Στην «Π» οι πρόεδροι ΔΕΥΑ της Αχαΐας για την ιδιωτικοποίηση
Οι πρόεδροι των τριών ΔΕΥΑ της Αχαΐας εκφράζουν την αντίθεσή τους στο πολυνομοσχέδιο που μεταφέρει αρμοδιότητες στη ΡΑΕ και «ανοίγει» το δρόμο σε ιδιωτικοποιήσεις του νερού. Προαναγγέλουν και αντιδράσεις των δήμων τους.
Ετοιμες για αντιδράσεις και κινητοποιήσεις είναι οι διοικήσεις των εταιρειών ύδρευσης των τριών δήμων της Αχαΐας αλλά και οι εργαζόμενοί τους, με αφορμή το πολυνομοσχέδιο που έχει κατατεθεί και συζητείται στη Βουλή με το οποίο θα γίνει ανάθεση των κρατικών αρμοδιοτήτων ρύθμισης και ελέγχου όλων των φορέων παροχής της δημόσιας υπηρεσίας ύδρευσης και αποχέτευσης της χώρας στη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ).
Οι φορείς είχαν μόλις τέσσερις ημέρες περιθώριο για να συμμετάσχουν στη διαβούλευση του πολυνομοσχεδίου, αλλά παρόλα αυτά αρκετοί από όλη τη χώρα πρόλαβαν να αρθρώσουν την αντίθεσή τους, μιλώντας για απόπειρα ιδιωτικοποίησης του νερού και ζήτησαν την απόσυρσή του.
Η «Πελοπόννησος» μίλησε με τους προέδρους της ΔΕΥΑ Πάτρας Ανδρέα Παπανικήτα, Δυτικής Αχαΐας Τάκη Κουνάβη και τον αντιπρόεδρο της Αιγιάλειας Γιώργο Ντίνο για να εκφράσουν τις απόψεις τους γύρω από το πολυνομοσχέδιο αλλά και να εξηγήσουν τι θα σημαίνει στην πράξη η εφαρμογή των αλλαγών.
ΠΑΠΑΝΙΚΗΤΑΣ: ΕΡΧΟΝΤΑΙ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ
«Δεν είμαστε μόνο εμείς, όλες οι ΔΕΥΑ της χώρας είναι αντίθετες με το νομοσχέδιο καθώς προετοιμάζει το δρόμο για την ιδιωτικοποίηση του νερού. Το πρώτο βήμα γίνεται με τη ρυθμιστική αρχή που θα έχει αρμοδιότητες. Δεν θα μπορούν οι δήμοι και οι ΔΕΥΑ να εφαρμόζουν την τιμολογιακή πολιτική τους με βάση και τις ανάγκες των δημοτών» είπε αρχικά ο κ. Παπανικήτας και συνέχισε:
«Το αποτέλεσμα θα είναι να δημιουργήσουν εταιρείες με μοναδικό μέλημα την κερδοφορία. Το επόμενο βήμα θα είναι να προχωρήσουν στην ιδιωτικοποίηση. Παράλληλα, θα έχει τη δυνατότητα η ΡΑΕ να προχωρά σε συγχωνεύσεις εταιρειών. Φανταστείτε να συγχωνεύονται δύο ΔΕΥΑ που ήδη αντιμετωπίζουν προβλήματα οικονομικά ή με έλλειψη προσωπικού. Θα αποκτούν ξαφνικά μεγαλύτερες ανάγκες».
Τέλος, ο κ. Παπανικήτας ενημέρωσε ότι οι εργαζόμενοι έκαναν χθες στάση εργασίας: «Εγινε μια αρχή με αντίδραση. Θα ακολουθήσουν κι άλλες κινητοποιήσεις ώστε να αποσυρθεί το νομοσχέδιο. Το νερό ήταν, είναι και θα είναι πρώτη ανάγκη που δεν μπορεί να ιδιωτικοποιηθεί. Θα έρθει το θέμα και στο συμβούλιο, θα γίνει ενημέρωση σε όλους. Πρέπει να μάθει η κοινωνία τι επιχειρούν να κάνουν».
ΝΤΙΝΟΣ: ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ, ΟΧΙ ΙΔΙΩΤΕΣ
Ο αντιπρόεδρος τη ΔΕΥΑ Αιγιάλειας Γιώργος Ντίνος ξεκαθάρισε πως είναι αντίθετος με την εφαρμογή του νέου νομοσχεδίου. «Στο αμέσως επόμενο διοικητικό συμβούλιο του Οργανισμού θα συζητήσουμε το θέμα ώστε να πάρουμε θέση κατά του νομοσχεδίου. Προσωπικά πιστεύω ότι δεν μπορεί να ιδιωτικοποιηθεί το νερό. Είναι δημόσιο αγαθό. Αυτό που πρέπει να γίνει είναι να παραμείνει ο χειρισμός στο κράτος και να μην μεταφερθεί σε ιδιώτες» τόνισε ο κ. Ντίνος.
ΚΟΥΝΑΒΗΣ: ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΣΗΜΑΙΝΟΥΝ ΑΥΞΗΣΕΙΣ
Ο πρόεδρος της ΔΕΥΑ Δυτικής Αχαΐας Τάκης Κουνάβης έχει τις απόψεις του για το θέμα του νομοσχεδίου. «Μετά και από πρόταση δίκη μου, θα συζητηθεί στο επόμενο διοικητικό συμβούλιο το θέμα για το πώς θα αντιδράσουμε. Το νομοσχέδιο μας βρίσκει αντίθετους. Η μεταβίβαση αρμοδιοτήτων τιμολόγησης και λειτουργίας στη νέα Ρυθμιστική Αρχή έρχεται να βάλει θέματα που είναι των δήμων. Είμαστε επιχειρήσεις των καταναλωτών, δεν έχουμε ανταγωνιστές. Τώρα, το νομοσχέδιο μπαίνει σε θέματα που έχει ήδη γνωμοδοτήσει το ΣτΕ, επομένως πως θα περάσει το νερό σε ιδιώτες;» τόνισε αρχικά ο κ. Κουνάβης και συνέχισε:
«Εχουμε ανάγκη από προσωπικό και πόρους για να διαχειριστούμε τα δίκτυα και να προσφέρουμε στους δημότες καλύτερες υπηρεσίες. Αντί να μας αναβαθμίσουμε, μας θέτουν σε κατάσταση μεταβίβασης. Οι ΔΕΥΑ ήδη ελέγχονται για τη λειτουργία τους και για όλα. Πρέπει να περιφρουρήσουμε το νερό ως αγαθό και να αποκτήσουν ρόλο οι ΔΕΥΑ. Οι ιδιωτικοποιήσεις θα σημαίνουν αυξήσεις στην τιμή του νερού και ο κόσμος πρέπει να το γνωρίζει αυτό».
Ακολουθήστε μας για όλες τις ειδήσεις στο Bing News και το Google News