Κορινθιακός: Εκτός ελέγχου η ρύπανση, ποιες ακριβώς παραλίες είναι «στο κόκκινο»
Συγκέντρωση σκουπιδιών σε στενές παραλίες και διάβρωση ακτών συνθέτουν ένα σκηνικό απογοήτευσης

Απογοητευτική χαρακτήρισε, με αποκλειστικές δηλώσεις του στην «Πελοπόννησο, την εικόνα και του νότιου τμήματος του Κορινθιακού Κόλπου, εκεί, δηλαδή, όπου βρίσκονται οι ακτές της Αχαΐας και της Αιγιάλειας, ο Αναστάσιος Φιλιππίδης εκτελεστικός διευθυντής της ΟΖΟΝ, Μη Κυβερνητικής Οργάνωσης με περιβαλλοντική δράση για την προστασία του θαλάσσιου και παράκτιου χώρου.
Τις επιμέρους λεπτομέρειες αυτής της εικόνας θα αναλύσει ο κ. Φιλιππίδης μαζί με συνεργάτες του σε λίγες μέρες, στις προγραμματισμένες επισκέψεις κλιμακίου στις επίμαχες περιοχές. Στον Ψαθόπυργο, στις Καμάρες, στο Αίγιο, στην Ακράτα, στην Παραλία Πλατάνου, στο Διακοπτό.
Με τη βοήθεια χαρτών υψηλής ανάλυσης και ευκρίνειας, θα δείχνει ποια ακριβώς σημεία και ποιες ακριβώς παραλίες είναι «στο κόκκινο».
H Eπιστημονική Oμάδα ΟΖΟΝ, με χάρτες που έχει συντάξει, έχει καταγράψει όσα σημεία ερευνήθηκαν και στις επιμέρους συναντήσεις μέσα στον μήνα θα αποκαλυφθούν αναλυτικά όλα τα επίμαχα σημεία: πού υπάρχουν χωματερές, πού υπάρχουν αγωγοί, πού υπάρχουν τοποθεσίες με έντονο ρυπαντικά φαινόμενα.
Η επισήμανσή του, πάντως, στην κουβέντα που είχαμε μαζί του χθες το μεσημέρι, ήταν ενδεικτική: «Δυστυχώς, η εικόνα του Κορινθιακού Κόλπου, σε ό,τι αφορά το νότιο τμήμα του, είναι απογοητευτική, όχι τόσο λόγω της πληθώρας σκουπιδιών, όσο κυρίως λόγω της συγκέντρωσης σκουπιδιών σε πολύ στενές παραλίες εξαιτίας και της διάβρωσης των ακτών.
Και η εικόνα της συμπυκνωμένης ρύπανσης είναι πραγματικά πολύ άσχημη. Το νότιο κομμάτι του Κορινθιακού είναι ίσως και το πιο άχαρο, λόγω της πληθυσμιακής του πυκνότητας. Τι εννοώ; Οτι σε αυτό το κομμάτι έχουμε δύο μαζεμένα επιβαρυντικά στοιχεία. Το ένα είναι τα αυξημένα ρυπαντικά φορτία και το άλλο η διάβρωση των ακτών, η οποία χειροτερεύει την όλη εικόνα. Εχουμε καταγράψει ότι σε αρκετές περιοχές υπάρχουν κοντά στην ακτή μισογκρεμισμένα ή ερειπωμένα κτίρια, οικίσκοι, παρατημένες βάρκες, τα οποία, δυστυχώς, κάποιοι τα αντιμετωπίζουν ως σκουπιδότοπους και το πρόβλημα μεγεθύνεται».
Ο διευθυντής της ΟΖΟΝ Αναστάσιος Φιλιππίδης αποκάλυψε στην «Πελοπόννησο» ότι κατά τη διάρκεια της ερευνητικής διαδικασίας της ομάδας με ειδικό σκάφος, που διήρκεσε από Ιούνιο έως Οκτώβριο του 2024, καταγράφηκαν λεπτομερείς εικόνες που επιβεβαιώνουν συγκεκριμένες πηγές ρύπανσης των ακτών και της θάλασσας:
-Εντοπίστηκαν 100 μικρές και μεγάλες επίσημες χωματερές, σε βόρειο και νότιο Κορινθιακό Κόλπο, δίπλα από τη θάλασσα ή κοντά στη θάλασσα. Σαφώς λιγότερες στο νότιο τμήμα. Αυτό, όπως είπε ο κ. Φιλιππίδης «είναι η κορυφή του παγόβουνου στο πρόβλημα της ρύπανσης». Και όπως εξήγησε… «ναι μεν στον νότιο Κορινθιακό οι ακτές με σχεδόν πλήρη προσβασιμότητα είναι σε πιο καλή κατάσταση, γιατί κάποιοι σύλλογοι και φορείς παίρνουν πρωτοβουλίες για καθαρισμό των ακτών, όμως σε παραλίες δυσπρόσιτες ή τελείως απρόσιτες αλλάζει τελείως η εικόνα και σε αυτές η ρύπανση εντοπίζεται άμεσα.
Εντοπίσαμε χωματερές είτε σε γκρεμούς που καταλήγουν σε θάλασσες, είτε σε απόμερους χωματόδρομους κοντά στη θάλασσα, που για κάποιους λειτουργούν ως σκουπιδότοποι. Για κάθε μία χωματερή που εντοπίσαμε στην έρευνα, υπάρχουν άλλες τρεις ή τέσσερις πιο μικρές και κρυφές, που υπάρχουν στη στεριά και δεν φαίνονται από τη θάλασσα, είτε λόγω βλάστησης είτε λόγω υψομετρικής διαφοράς. Τέτοιου είδους χωματερές εντοπίστηκαν και σε δυσπρόσιτες ακτογραμμές της Αιγιάλειας».
-Σε σύνολο 490 απρόσιτων ή δυσπρόσιτων παραλιών του Κορινθιακού Κόλπου, βρέθηκαν 80 περίπου σημεία συσσώρευσης απορριμμάτων, κυρίως σε βραχώδεις ακτογραμμές. Τέτοια σημεία υπάρχουν, όπως είπε ο κ. Φιλιππίδης, και στο «δικό μας» τμήμα, το νότιο.
-Βρέθηκαν και στο νότιο τμήμα του Κορινθιακού 43 σημεία όπου εντοπίστηκαν αγωγοί που καταλήγουν στη θάλασσα! Είτε πρόκειται για αγωγούς εξοχικών κατοικιών, είτε βιομηχανικών-βιοτεχνικών-επαγγελματικών Μονάδων. Και βρέθηκαν και υποβρύχιοι αγωγοί, που φυσικά μεταφέρουν κρυφά απορρίμματα και λήμματα στη θάλασσα.
Ο κ. Φιλιππίδης πρόσθεσε πως είναι σε εξέλιξη έρευνα της ομάδας για την επίδραση που προκαλούν στη ρύπανση των ακτών του Κορινθιακού 29 τοποθεσίες ιχθυοκαλλιέργειας (αφορά μόνο το βόρειο τμήμα): «Τα πάσης φύσης απορρίμματα (φελιζόλ, σημαδούρες, κομμάτια κλωβών, πλωτήρες) ταξιδεύουν δια θαλάσσης. Τα έχουμε φωτογραφημένα πλήρως, οπότε επόμενη κίνησή μας να αναλύσουμε πώς η διασπορά τέτοιων υλικών από τις ιχθυοκαλλιέργειες επηρεάζει και άλλες περιοχές».
Μερικές ακόμα, επιμέρους, ενδιαφέρουσες επισημάνσεις του κ. Φιλιππίδη στην «Π»:
-Ο Κορινθιακός αποτελείται από δύο εντελώς διαφορετικές μεταξύ τους θάλασσες: το βόρειο τμήμα και το νότιο. Το βόρειο είναι πολύ αραιοκατοικημένο πληθυσμιακά και έχει μια πολύ ιδιαίτερη γεωμορφολογία.
-Το μεγαλύτερο μέρος της έρευνας αφορά απρόσιτη και δυσπρόσιτη ακτογραμμή, γιατί σε αυτές υπάρχουν τα μεγαλύτερα σημεία συσσώρευσης απορριμμάτων, λειτουργώντας ως πολυετείς αποθήκες. Η πλειοψηφία των απρόσιτων και δυσπρόσιτων ακτογραμμών είναι στο βόρειο τμήμα του Κόλπου.
Ο Κορινθιακός «στο απόσπασμα»! Για την ακρίβεια, στο φωτογραφικό απόσπασμα
Το πρόγραμμα της ΟΖΟΝ με τίτλο «Κορινθιακός – Ωρα για Δράση» ξεκίνησε αρχές του 2024, με συνολική διάρκεια 18 μηνών και στόχο τη λήψη δεδομένων για τον Κορινθιακό Κόλπο, ώστε να εντοπιστούν τα προβλήματα ρύπανσης, να αξιολογηθούν και να τεθούν προτεραιότητες για την αντιμετώπισή τους.
Φορέας υλοποίησης η ερευνητική ομάδα της περιβαλλοντικής οργάνωσης OZON, σε συνεργασία με τον Σύνδεσμο για την Προστασία και την Ορθολογική Ανάπτυξη του Κορινθιακού «ο ΑΡΙΩΝ», την Ομοσπονδία Οικολογικών Οργανώσεων Κορινθιακού «η ΑΛΚΥΩΝ» και τον Σύλλογο Ελεύθερων και Αυτόνομων Δυτών Νομού Φωκίδος «ΚΡΙΣΣΑΙΟΣ».
Η ΟΖΟΝ είναι Μη Κυβερνητική Οργάνωση, με έδρα στα Λουτρά της Ωραίας Ελένης στην Κόρινθο, και με σκοπό την έρευνα και προστασία του θαλάσσιου και παράκτιου περιβάλλοντος.
Εως τέλος Μαρτίου 2025 ολοκληρώθηκαν οι ερευνητικές φάσεις και τώρα ξεκινάει η εκστρατεία ενημέρωσης.
Το πιο σημαντικό, πολύπλοκο και κοπιώδες μέρος του έργου (έρευνα στο πεδίο διά θαλάσσης) υλοποιήθηκε από 6 Ιουνίου έως 4 Οκτωβρίου 2024.
Ερευνήθηκαν 640 χλμ. ακτογραμμής για τα οποία η ΟΖΟΝ διήνυσε 1.136 χλμ. από θαλάσσης (αποστολές έρευνας) και 6.234 χλμ. οδικώς (υποστήριξη, μεταφορές πληρωμάτων, εφοδιασμός). Τελικά καταγράφηκαν συνολικά 825 σημεία και περιοχές.
Εξ αυτών, 497 ήταν δυσπρόσιτες ακτές, 16 προσβάσιμες ακτές με υψηλές συσσωρεύσεις απορριμμάτων, 93 σημεία παράνομης απόρριψης σκουπιδιών επί της ακτογραμμής, 71 σημεία και περιοχές υψηλής συσσώρευσης απορριμμάτων εκτός των προαναφερομένων ακτών, 29 μονάδες ιχθυοκαλλιέργειας, 27 σημεία εγκατάλειψης υποδομών-εξοπλισμού, 44 σημεία με αγωγούς άγνωστης προέλευσης που καταλήγουν στη θάλασσα.
Λήφθηκαν συνολικά 15.290 φωτογραφίες.
Το έργο θα κλείσει με ενημερωτικές ημερίδες τον Ιούνιο και ενημέρωση αρμόδιων φορέων για τα συμπεράσματα της έρευνας (εμπλεκόμενες περιφέρειες και δήμοι, ΟΦΥΠΕΚΑ, υπουργείο Περιβάλλοντος).
Ακολουθήστε μας για όλες τις ειδήσεις στο Bing News και το Google News