Κορίτσια στο σκοτάδι: Το ψηφιακό κυνήγι των ανήλικων και ο τρόμος πίσω από τις εξαφανίσεις
Ένα ανησυχητικό μοτίβο ψηφιακής παγίδευσης και εμπορίας ανθρώπων αναδύεται πίσω από πολλές εξαφανίσεις ανήλικων κοριτσιών στην Ελλάδα. Ο πρόεδρος του «Χαμόγελου του Παιδιού» Κώστας Γιαννόπουλος αποκαλύπτει πώς ανήλικες γίνονται στόχος κυκλωμάτων που δρουν μέσω διαδικτύου, οδηγώντας τις ακόμη και στην πορνεία.

Το φαινόμενο των εξαφανίσεων ανήλικων κοριτσιών στη χώρα μας δεν είναι απλώς στατιστικό. Είναι ένας εφιάλτης που, πίσω από κάθε καταγραφή, κρύβει συνήθως ένα καλά οργανωμένο σχέδιο ψηφιακής παρακολούθησης, εκβιασμού και τελικά εκμετάλλευσης.
Ο πρόεδρος του «Χαμόγελου του Παιδιού», Κώστας Γιαννόπουλος, μιλώντας στην ΕΡΤ, σκιαγράφησε την ωμή πραγματικότητα: πολλές από αυτές τις φυγές δεν έχουν σχέση με δυσλειτουργικά οικογενειακά περιβάλλοντα, όπως συχνά υποθέτουμε. Αντίθετα, πρόκειται για στοχευμένες παγίδες που στήνονται μέσα από τα social media από κυκλώματα που εκμεταλλεύονται τα πιο ευάλωτα σημεία της εφηβικής ψυχής.
«Δεν υπάρχει πάντα πρόβλημα στο σπίτι», τόνισε, προσθέτοντας ότι τα κυκλώματα “ψαρεύουν” διαδικτυακά τα κορίτσια, παίζοντας με τους φόβους τους και εκβιάζοντάς τα με απειλές κατά των οικογενειών τους. Συχνά, οι θύτες προλαβαίνουν ακόμη και την κινητοποίηση των γονιών, κατασκευάζοντας ψευδείς καταγγελίες για να θολώσουν τα νερά.
Συγκλονιστικές είναι οι ιστορίες που αποκάλυψε. Σε μία περίπτωση, ένα 13χρονο κορίτσι από τα Μεσόγεια είχε απαχθεί από άντρα αλβανικής καταγωγής και θα μεταφερόταν στην Ιταλία για πορνεία. Το παιδί εντοπίστηκε την τελευταία στιγμή. Σε άλλη περίπτωση, μια υπάλληλος καταστήματος διέκρινε την αναστάτωση μιας ανήλικης και κινητοποιήθηκε αμέσως, καλώντας το 1056. Το κορίτσι καθοδηγήθηκε από ψυχολόγο και επέστρεψε σώο στο σπίτι του.
Ο κ. Γιαννόπουλος επανέλαβε την ανάγκη για συνεχή εγρήγορση από γονείς και κοινωνία. «Μιλήστε. Μην ντρέπεστε να ζητήσετε βοήθεια», είπε χαρακτηριστικά, σημειώνοντας ότι το 40% των επικοινωνιών που λαμβάνει το «Χαμόγελο» προέρχεται από εφήβους.
Με λόγια που βαραίνουν, έκλεισε λέγοντας: «Για το δικό σου το παιδί, είναι ο κόσμος ολόκληρος». Μια φράση-καμπανάκι σε μια εποχή όπου η επικοινωνία κρύβει και κινδύνους – και όπου κάθε παιδί που «βρίσκεται» ξανά, μπορεί να κουβαλά μέσα του μια ιστορία που δεν θα ειπωθεί ποτέ.
Ακολουθήστε μας για όλες τις ειδήσεις στο Bing News και το Google News