Κορονοϊός: Εώς και υποχρεωτική η μάσκα – Ο Χαράλαμπος Γώγος για τους συγχρωτισμούς στα νοσοκομεία

Ο κορονοίος – Covid 19 ήρθε για να μείνει. «Κόπωση» των πολιτών στο θέμα του εμβολιασμού, καταγράφεται σύμφωνα με τον Καθηγητή Παθολογίας-Λοιμωξιολογίας Χαράλαμπο Γώγο.

μάσκα

Επιβεβλημένη έως υποχρεωτική είναι η χρήση μάσκας στα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών (ΤΕΠ) των νοσοκομείων, όπως και σε όλους τους υγειονομικούς χώρους, σύμφωνα με τον καθηγητή Παθολογίας-Λοιμωξιολογίας Χαράλαμπο Γώγο.

«Είναι πολύ χρήσιμο στα ΤΕΠ να χρησιμοποιούνται μάσκες. Ο συγχρωτισμός στους χώρους αυτούς είναι πολύ μεγάλος και καταφτάνουν πολίτες με διάφορα συμπτώματα. Η μάσκα μπορεί να προλάβει τη διασπορά» σημειώνει ο κ. Γώγος και προσθέτει:«Οι υγειονομικοί ευτυχώς έχουν κατανοήσει αυτή την αναγκαιότητα και φροντίζουν να λαμβάνουν όλα τα απαιτούμενα μέτρα. Οι Επιτροπές Λοιμώξεων λειτουργούν, παίρνουν αποφάσεις και εφαρμόζουν μέτρα. Μην ξεχνάμε ότι μέσα στα νοσοκομεία υπάρχει ευάλωτος πληθυσμός. Ειδικότερα θα αναφερθώ στους ογκολογικούς ασθενείς, τους αιματολογικούς, τους χρόνιους».

Ο κ. Γώγος δεν κρύβει ότι υπάρχει ένας εφησυχασμός στην κοινότητα. «Είναι γεγονός ότι η πλειοψηφία των πολιτών έχει εφησυχάσει. Κι αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι η πλειοψηφία των κρουσμάτων έχει ήπια συμπτώματα και υπάρχουν βέβαια και τα αντιικά φάρμακα».

Ο ίδιος υπογραμμίζει ότι αυτό δεν θα πρέπει να μας εφησυχάζει κι εξηγεί: «Ο ένας λόγος είναι ότι η μεγάλη διασπορά δημιουργεί πολλά προβλήματα. Για παράδειγμα, δεν είναι κάποιος χαρούμενος έχοντας πυρετό για τρεις ημέρες, μυαλγίες, άλλες φοβίες κ.ά. Καλό είναι να μην υπάρχει μεγάλη διασπορά, καθώς δημιουργεί προβλήματα στους εργασιακούς χώρους, στα νοσοκομεία μας κ.ά. Ο δεύτερος αφορά στους πάσχοντες από σοβαρά νοσήματα ή ηλικιωμένους που είναι ευάλωτοι και μπορεί να νοσήσουν σοβαρότερα. Για όλα αυτά υπάρχει ισχυρή σύσταση και όχι υποχρεωτικότητα».

ΕΝΔΗΜΙΚΗ ΝΟΣΟΣ

Ο καθηγητής αναφέρει ότι πλέον έχουμε φτάσει σε μία φάση που ο ιός είναι ενδημικός. «Είναι γεγονός ότι ήρθε για να μείνει και έμεινε, αλλά το 97% περίπου του πληθυσμού έχει κάποιου είδους ανοσιακή μνήμη. Εχει κάποιο βαθμό αντισωμάτων είτε γιατί κόλλησε τη νόσο κάποιες φορές είτε γιατί εμβολιάστηκε ή κάτι που είναι το πιο ισχυρό και εμβολιάστηκε και ασθένησε. Υπάρχει ένας αριθμός αντισωμάτων που τα χρησιμοποιούμε, ώστε να ανταπεξέλθουμε. Ετσι έχουμε μεγάλο αριθμό κρουσμάτων, διότι ο ιός συνεχώς μεταλλάσσεται, μεταδίδεται γρηγορότερα και μπορεί να ξεφεύγει λίγο από τη δράση του εμβολίου ή της προηγηθείσας λοίμωξης, αλλά δεν κάνει σοβαρή νόσηση. Ετσι έχουμε πολύ μεγάλο αριθμό κρουσμάτων, αλλά πολύ μικρό αριθμό νοσηλευομένων. Εχουμε δηλαδή μία ενδημική νόσο την οποία μπορούμε να αντιμετωπίσουμε κάνοντας ένα επικαιροποιημένο εμβόλιο σε ετήσια βάση, ώστε να μπορέσουμε να έχουμε έναν έλεγχο κυρίως στον ευάλωτο πληθυσμό μας».

ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ ΣΤΟΝ ΕΜΒΟΛΙΑΣΜΟ

Απαντώντας ο κ. Γώγος στο ερώτημά μας για την άρνηση των πολιτών να κάνουν ένα ακόμα εμβόλιο αναγνωρίζει ότι υπάρχει κόπωση. «Υπάρχει ένα κλίμα άρνησης για εμβολιασμό και αυτό αποτυπώνεται και στο γεγονός ότι έχουν εμβολιαστεί ελάχιστοι από όσους ανήκουν στην ομάδα ισχυρής ένδειξης εμβολιασμού. Εχουν εμβολιαστεί μόλις οι 200. Γι’ αυτό βλέπετε ότι υπάρχει μία κινητοποίηση του υπουργείου, του ΕΟΔΥ, να περάσει το μήνυμα του εμβολιασμού με το επικαιροποιημένο εμβόλιο που θα είναι άπαξ και θα καλύπτει όλες τις παραλλαγές. Είναι πολύ χρήσιμο να εμβολιαστούν όσοι έχουν υποκείμενα νοσήματα. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι υπάρχουν ισχυρές συστάσεις απ’ όλες τις αρμόδιες επιστημονικές αρχές εντός κι εκτός Ελλάδας».

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Καιρός: Στον «πάγο» από σήμερα η χώρα – Ψυχρή «εισβολή» το Σάββατο – H πρόγνωση για την Πάτρα

Πάτρα: Η «φούσκα» που έσκασε στο Τμήμα Δίωξης Εκβιαστών

Μεσολόγγι: Τα ψηφιακά «βήματα» στο θρίλερ της εξαφάνισης του 31χρονου

Τρομερό τροχαίο τα ξημερώματα στην Βουλιαγμένης – ΙΧ ανετράπη και κρεμόταν από τις προστατευτικές μπάρες ΦΩΤΟ – ΒΙΝΤΕΟ

Νοσοκομείο Ρίου: Σωτήριες επεμβάσεις σε ασθενείς με καρκίνο – Πρωτοπόρο χειρουργείο στην Ελλάδα και η διάκριση

Στην Πάτρα ο Υφυπουργός Ναυτιλίας Ιωάννης Παππάς – Με ποιους και που θα συναντηθεί