Κώστας Γκιουλέκας: To προφίλ του νέου υφυπουργού Μακεδονίας – Θράκης
Ο Κώστας Γκιουλέκας τοποθετήθηκε στη θέση του μέχρι πρότινος υφυπουργού Στάθη Κωνσταντινίδη.
Το χαρτοφυλάκιο του υφυπουργείου Εσωτερικών με αρμοδιότητα τα θέματα Μακεδονίας – Θράκης αναλαμβάνει ο Κώστας Γκιουλέκας στην θέση του μέχρι πρότινος υφυπουργού, Στάθη Κωνσταντινίδη, στο περιθώριο του ανασχηματισμού.
Ο Κώστας Γκιουλέκας γεννήθηκε στις 21 Δεκεμβρίου 1960 και είναι δημοσιογράφος, δικηγόρος και βουλευτής Α’ Θεσσαλονίκης με τη ΝΔ. Προέρχεται από εμπορική οικογένεια, γιος του Πέτρου και της Μαγδαληνής Παπαδοπούλου – Γκιουλέκα. Έχει έναν γιο, τον 12χρονο Πέτρο – Γρηγόρη.
Αρχικά, πήρε το πτυχίο της Νομικής και στη συνέχεια το πτυχίο των Πολιτικών Επιστημών και Δημοσίου Δικαίου του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Είναι κάτοχος μεταπτυχιακού διπλώματος στο Ποινικό Δίκαιο και υποψήφιος διδάκτορας στο Συνταγματικό Δίκαιο, στην έδρα της Πολιτικής Ιστορίας της Νομικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Μιλάει Αγγλικά, Γαλλικά και Ιταλικά.
Επί 27 χρόνια εργάστηκε ως ρεπόρτερ, συντάκτης, αρχισυντάκτης, διευθυντής ειδήσεων και αρθρογράφος, σε εφημερίδες, περιοδικά, ραδιοφωνικούς και τηλεοπτικούς σταθμούς, όπως ο «Ελληνικός Βορράς», η «Βραδυνή», η «Μακεδονία», η «Θεσσαλονίκη», τα «Σπορ του Βορρά», η ΕΡΤ, η TV100, ο FM100, o A103 FM κ.ά. Μέλος της Ένωσης Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Μακεδονίας – Θράκης. Επίσης, δίδαξε για πολλά χρόνια σε σχολές δημοσιογραφίας.
Εξελέγη πρώτος βουλευτής στην Α΄ Θεσσαλονίκης με τη ΝΔ στις εκλογές του Ιανουαρίου 2015, του Μαΐου 2012, του Οκτωβρίου 2009, του Σεπτεμβρίου 2007 και του Μαρτίου 2004. Για πρώτη φορά πολιτεύθηκε στις εκλογές του Απριλίου 2000 και είχε εκλεγεί δεύτερος βουλευτής Α΄ Θεσσαλονίκης με τη ΝΔ.
Διετέλεσε Υφυπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων, αρμόδιος για τον τομέα της Δια Βίου Μάθησης και της Επαγγελματικής Εκπαίδευσης, από τον Ιούνιο 2013 έως τον Ιούνιο 2014.
Επίσης, διετέλεσε Υφυπουργός Εσωτερικών, αρμόδιος για θέματα Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης, Γραμματέας Προγράμματος και Τομεάρχης Δικαιοσύνης της ΝΔ.
Παράλληλα, υπήρξε αναπληρωτής Τομεάρχης Εξωτερικής Πολιτικής, εκπρόσωπος της ΝΔ στο Εθνικό Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής, αναπληρωματικό μέλος της Πολιτικής Συνέλευσης του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος και Μέλος της Ελληνικής Κοινοβουλευτικής Αντιπροσωπείας στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση του ΝΑΤΟ.
Ήταν, ακόμη, Υπεύθυνος Τύπου Διοικούσας Επιτροπής ΝΔ Θεσσαλονίκης, μέλος της Γραμματείας Ιδεολογικού της Νομαρχιακής Επιτροπής ΝΔ Θεσσαλονίκης και μέλος της Νομικής Υπηρεσίας της ΝΔ.
Από το 2010 έως το 2014 υπηρέτησε την τοπική αυτοδιοίκηση ως επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης στον Δήμο Θεσσαλονίκης με την παράταξη «Ομάδα Δημιουργίας για τη Θεσσαλονίκη».
Είναι το τρίτο ιδρυτικό μέλος της νεολαίας της ΝΔ στη Βόρεια Ελλάδα, μέλος της ΜΑΚΙ, της ΟΝΝΕΔ και της ΔΑΠ-ΝΔΦΚ, καθώς και ιδρυτικό μέλος των Ειδικών Κομματικών Οργανώσεων Δικηγόρων και Πολιτιστικών Φορέων της ΝΔ.
Eπιπλέον, είναι ιδρυτικό μέλος και Πρόεδρος της αστικής μη κερδοσκοπικής εταιρείας «Με Αλληλεγγύη Ζούμε Ισότιμα – Μ.Α.Ζ.Ι.», η οποία ίδρυσε και λειτουργεί ένα Κοινωνικό Παντοπωλείο στην Θεσσαλονίκη.
Είναι μέλος σε πολλά Σωματεία και Φορείς. Σε κάποια από αυτά υπήρξε Πρόεδρος και μέλος των Διοικητικών Συμβουλίων τους.
Επί πολλά χρόνια ο Κώστας Γκιουλέκας συλλέγει ντοκουμέντα και κειμήλια από τους Εθνικούς Αγώνες. Η συλλογή περιλαμβάνει έγγραφα, εφημερίδες, ανέκδοτες φωτογραφίες, επιστολικά δελτάρια, διαταγές, χάρτες, στολές και όπλα από το 1821, τον Μακεδονικό Αγώνα, τους Βαλκανικούς Πολέμους και το Έπος 1940-’41. Το 2004 παρεχώρησε τη συλλογή του με τα κειμήλια του Έπους 1940 – ‘41 στο Πολεμικό Μουσείο Θεσσαλονίκης, σε μόνιμη και διαρκή έκθεση, με τίτλο «Έτσι Πολεμήσαμε 1940 – ‘41». Την έκθεση είχε εγκαινιάσει ο τότε Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Κάρολος Παπούλιας, τον Οκτώβριο του 2005.
Το 2008 έγραψε το δίτομο έργο «ΕΠΟΣ 1940 – ’41 Ο ΠΟΛΕΜΟΣ Ημέρα με την Ημέρα Από τις εφημερίδες της εποχής», βασισμένο στην προσωπική του συλλογή από εφημερίδες και ντοκουμέντα της εποχής, το οποίο βραβεύτηκε με ειδικό βραβείο από το ίδρυμα δημοσιογραφίας «Αθ. Μπότση».
Υπενθυμίζεται, τέλος, ότι στις 13 Φεβρουαρίου 2012 διεγράφη από τη ΝΔ μαζί με άλλους βουλευτές του κόμματος λόγω καταψήφισης του δεύτερου μνημονίου στήριξης, για να επανενταχθεί σε αυτή εκ νέου στις 3 Απριλίου του ίδιου χρόνου.
Ακολουθήστε μας για όλες τις ειδήσεις στο Bing News και το Google News