Κώστας Σαλπιστής: Ενας «Τζεπέτο» από του… Πράτσικα!
Ο άγνωστος αυτοδίδακτος δημιουργός άνοιξε το Εργαστήριο και την ψυχή του στην «Π»
Είναι, ίσως, ο τελευταίος κατασκευαστής χειροποίητης ξύλινης μαριονέτας στην Ελλάδα! Και είναι Πατρινός! Είναι ο Κώστας Σαλπιστής, που ως άλλος «Τζεπέτο» έχει μετατρέψει το ταπεινό εργαστήριό του στην περιοχή Αγ. Ιωάννη Πράτσικα σε μία μικρή παραμυθούπολη. Εκεί όπου συγκατοικούν αγαπημένοι, ξύλινοι Δον Κιχώτες, πριγκίπισσες, Πινόκιοι, Καραγκιόζηδες, στρατιωτάκια, ξωτικά, νεράιδες, βαρελόφρονες και κάθε είδους ευφάνταστες καρικατούρες!
Μαραγκός με οικογενειακή παράδοση, καθώς ο πατέρας του Γιώργος Σαλπιστής ήταν από τους σπουδαίους μάστορες της Πάτρας, έχοντας δημιουργήσει ανάμεσα στα άλλα τις ξυλουργικές εγκαταστάσεις στο Δημαρχείο της Μαιζώνος, στο Παλαιό Δημοτικό Νοσοκομείο, στη Βίλα Κόλλα του ΑΤΕΙ Πάτρας, στο νεοκλασικό της Σαχτούρη πριν την Αγ. Ανδρέου κ.ά.
Θήτευσε δίπλα στον πατέρα του από ηλικία μόλις 8 ετών, μαθαίνοντας από αυτόν όλα τα μικρά και μεγάλα μυστικά του ξύλου, που στα χέρια του Κώστα Σαλπιστή έγινε εύπλαστο και «ζωντανό» υλικό. Περίπου σαν… πλαστελίνη!
ΑΥΤΟΔΙΔΑΚΤΟΣ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΗΣ
Και ο αυτοδίδακτος καλλιτέχνης που υπήρχε για πολλά χρόνια «φυλακισμένος» στο σώμα του μαραγκού αποκαλύφθηκε εδώ και δύο περίπου χρόνια, όταν ο συμπολίτης τεχνίτης ξεκίνησε συστηματικά να διοχετεύει το ταλέντο του στην κατασκευή μαριονετών: «Αργησα να ξεκινήσω τη δημιουργική αυτή ενασχόλησή μου και το έχω μετανιώσει. Θα μπορούσα να είχα φοιτήσει και σε κάποια Σχολή Καλών Τεχνών, ώστε να εξελίξω το όποιο ταλέντο έχω. Αλλά οι συγκυρίες δυστυχώς δεν μου το επέτρεψαν» εξομολογείται στην «Π», αλλά σίγουρα ποτέ δεν είναι αργά.
Η διαδικασία της κατασκευής είναι μακριά και απαιτητική: Με το μολύβι και τις μπογιές του, δημιουργεί αρχικά το σχέδιο, προσδίδοντας στοιχεία καρικατούρας στα πρόσωπα που σχεδιάζει, με έμφαση στη λεπτομέρεια και στην ανάδειξη μέσω της υπερβολής, των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών του ήρωα που ξεδιπλώνει.
Στη συνέχεια, η σμίλη και το σκαρπέλο του παίρνουν «φωτιά», μεταμορφώνοντας κάποια άμορφα κομμάτια ξύλου σε παραστατικές φιγούρες και παραστάσεις. Μόλις ολοκληρώσει τη σμίλευση του έργου του έρχεται η ώρα να χαρίσει κίνηση στη δημιουργία του, «δαμάζοντας» με τις κλωστές και τις αρθρώσεις των μελών του σώματος κάθε φιγούρας, την αδράνεια και τη βαρύτητα. Η ταλάντευση και η ροπή ελέγχονται με τον ξύλινο σταυρό που κουνάει τις κλωστές, δίνοντας ανθρώπινα χαρακτηριστικά, κίνηση και «ψυχή» στις κούκλες του!
«ΣΑΝ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΖΩΝΤΑΝΑ ΠΛΑΣΜΑΤΑ»
Ο σεμνός καλλιτέχνης Κώστας Σαλπιστής άνοιξε το εργαστήριό του, αλλά και την καρδιά του στην «Π»: «Δένομαι με τις μαριονέτες που δημιουργώ! Νιώθω το βλέμμα τους όταν τις κοιτάζω, νιώθω την ανάσα τους, αισθάνομαι την παρουσία τους μέσα στο εργαστήριό μου, σαν να είναι ζωντανά πλάσματα! Δυσκολεύομαι να τα αποχωριστώ, για τον λόγο αυτό, όταν κάποιος μου ζητάει να αγοράσει κάποια μαριονέτα μου, προτιμάω να του φτιάξω μια καινούργια από την αρχή!».
Για τη δημιουργία μιας μαριονέτας απαιτείται εντατική εργασία 1-2 εβδομάδων, αλλά όπως μας λέει ο ίδιος: «Είναι κάτι που δεν με κουράζει! Μπορώ να τη φτιάξω χωρίς διακοπή, από το πρωί έως το βράδυ! Οταν δημιουργώ μια μαριονέτα βγαίνει ο εαυτός μου. Κάθε μία από αυτές έχει μια διαφορετική έκφραση. Αλλες είναι θλιμμένες, άλλες είναι χαρούμενες, όπως μεταβάλλεται και η διάθεσή μας. Δεν θέλω να μπω στη μαζική παραγωγή, επιθυμώ η κάθε μαριονέτα μου να είναι χειροποίητη! Αυτό είναι η ομορφιά, αυτό αξίζει».
Ηδη έχει δεχθεί πρόταση για να παρουσιάσει τις δημιουργίες του σε μια μεγάλη έκθεση σε γνωστό πολιτιστικό χώρο της Πάτρας, ενώ ο στόχος του είναι να δημιουργήσει σειρές μαριονετών για θέατρο, που θα αναπαριστούν πρόσωπα από την τοπική ιστορία, όπως ήρωες του 1821, καλλιτέχνες της Πάτρας, ποδοσφαιριστές της Παναχαϊκής και άλλους αθλητές-ορόσημα της πόλης, τον εξελληνισμένο πατρινό Καραγκιόζη, καρναβάλους, καθώς και ήρωες της Αρχαίας Ελλάδας.
Ο ίδιος δηλώνει διαθέσιμος σε ενδεχόμενες προτάσεις του Δήμου, της Περιφέρειας ή άλλων φορέων για τη δημιουργία ιδιαίτερων καλλιτεχνικών παραγωγών, με τοπική αναφορά. Αραγε, θα τον αξιοποιήσει η πόλη του;
Ακολουθήστε μας για όλες τις ειδήσεις στο Bing News και το Google News