Κρίση στον κλάδο των αρτοποιών – Απειλούνται οι φούρνοι της γειτονιάς
«Λουκέτο» έχουν βάλει την τελευταία διετία 300 φούρνοι, καθώς δεν μπόρεσαν να αντέξουν το υψηλό κόστος λειτουργίας
Ελέγχεται συνεχώς ο κλάδος της αλευροβιομηχανίας και σε περίπτωση αθέμιτης κερδοφορίας στις κατηγορίες των αλεύρων, θα επιβληθούν αυστηρά πρόστιμα, τόνισε το υπ. Ανάπτυξης, σε συνάντηση που είχε με την Ομοσπονδία Αρτοποιών.
Ο κ. Σκρέκας ζήτησε σταθερές τιμές στο ψωμί, αγαθό που βρίσκεται στη κορυφή της λίστας πολλών νοικοκυριών και στη βάση της διατροφικής αλυσίδας.
Το υπουργείο Ανάπτυξης ενημέρωσε την Ομοσπονδία Αρτοποιών Ελλάδας ότι η ΔΙΜΕΑ ελέγχει συστηματικώς τα μικτά περιθώρια κέρδους στον κλάδο της αλευροβιομηχανίας και πως, σε περίπτωση που διαπιστωθούν περιπτώσεις αθέμιτης κερδοφορίας στις κατηγορίες των αλεύρων, θα επιβληθούν αυστηρά πρόστιμα.
Ο υπουργός ζήτησε από την πλευρά του να διατηρηθούν σταθερές τιμές, κάτι στο οποίο οι αρτοποιοί φέρεται να απάντησαν ότι θα το πράξουν, υπό την προϋπόθεση ότι δεν θα αυξηθεί και άλλο το ενεργειακό κόστος και οι τιμές των πρώτων υλών. Οι τελευταίες παραμένουν σε εξαιρετικά υψηλά επίπεδα σε σύγκριση με τα προ του πολέμου στην Ουκρανία επίπεδα.
Οι εκπρόσωπος της Ομοσπονδίας ζήτησαν από την πλευρά τους να ικανοποιηθεί το πάγιο αίτημα του κλάδου, δηλαδή η χρήση του όρου «φούρνος» να γίνεται μόνο από τις επιχειρήσεις που ολοκληρώνουν στον εσωτερικό τους χώρο όλο τον κύκλο παραγωγής προϊόντων αρτοποιίας, από την επεξεργασία των πρώτων υλών μέχρι την τελική έψηση αυτών.
Να σημειωθεί ότι παράγοντες της αγοράς έχουν προειδοποιήσει για νέες ανατιμήσεις στην αγορά. Ο πρόεδρος των αρτοποιών του Αιγίου Αρης Τηλιγάδης δήλωσε στην «Πελοπόννησο» ότι οι προμηθευτές των αρτοποιείων έχουν ενημερώσει ότι θα υπάρξουν αυξήσεις στα κίτρινα άλευρα που χρησιμοποιούνται κατά πλειοψηφία στο μεγαλύτερο μέρος των αρτοσκευασμάτων που προτιμά ο Ελληνας καταναλωτής. «Δεν έχουμε κάτι χειροπιαστό ακόμα, θεωρώ όμως σίγουρο, ότι για να μας έχουν ενημερώσει, σημαίνει ότι θα υπάρξει και κάποια μικρή αύξηση, ίσως στο ψωμί» τόνισε ο Αρης Τηλιγάδης.
Την ίδια στιγμή, «λουκέτο» έχουν βάλει την τελευταία διετία 300 φούρνοι, καθώς δεν μπόρεσαν να αντέξουν το υψηλό κόστος λειτουργίας που πυροδότησε η πληθωριστική και ενεργειακή κρίση, η οποία μάλιστα ήρθε σχεδόν αμέσως μετά την πανδημία.
Την κατάσταση για τους φούρνους της γειτονιάς, τη βιοτεχνική αρτοποιία, επιδεινώνει ο έντονος ανταγωνισμός που δέχονται από τα σούπερ μάρκετ με τη νομιμοποίηση πριν από μερικά χρόνια του περίφημου bake off (εγκατάσταση ολοκλήρωσης ψησίματος κατεψυγμένης ζύμης) και μέσα στην επόμενη τριετία εκτιμάται ότι το 30% των αρτοποιείων θα έχει κλείσει.
Σημειώνεται ότι στην Ελλάδα ο αριθμός των παραδοσιακών αρτοποιείων υπολογίζεται σε περίπου 14.100.
Ακολουθήστε μας για όλες τις ειδήσεις στο Bing News και το Google News