Κρήτη: Ο επιχειρηματίας – θύμα της ηλεκτρονικής απάτης  περιγράφει πώς έχασε τα 12.000 ευρώ

Ο 59χρονος που διατηρεί επιχείρηση με ενοικιαζόμενα αυτοκίνητα στο Ηράκλειο, συγκεκριμένα αναφέρει ότι, «ο απατεώνας ισχυρίστηκε ότι… κάτι δεν πήγε καλά στην συναλλαγή» .

Κρήτη

Ο 59χρονος επιχειρηματίας  που έπεσε θύμα ηλεκτρονικής απάτης στο Ηράκλειο Κρήτης, μιλά στο neakriti.gr και περιγράφει λεπτό προς λεπτό το πως έχασε τα 12.000 ευρώ από τον υποτιθέμενο… πελάτη του.

Ο 59χρονος που διατηρεί επιχείρηση με ενοικιαζόμενα αυτοκίνητα στο Ηράκλειο, συγκεκριμένα αναφέρει: «Επικοινώνησε με το γραφείο μας ένας κύριος από την Ολλανδία, για να καταβάλλει μια προκαταβολή. Ισχυρίστηκε ότι ήθελε λίγη βοήθεια για να πραγματοποιήσει την συναλλαγή, λέγοντας ότι για να έρθουν άμεσα τα χρήματα στον λογαριασμό θα έστελνε το ποσό μέσα από μια εφαρμογή που υπάρχει», δήλωσε αρχικά ο 59χρονος.

Ηράκλειο: Υποδύθηκε τον… πελάτη και άρπαξε 12.000 από επιχειρηματία

«Ο απατεώνας μετά ισχυρίστηκε ότι ‘’κάτι δεν πήγε καλά στην συναλλαγή’’, καθώς η εφαρμογή του κράτησε τα χρήματα και έπρεπε με κάποιον άλλο τρόπο να ολοκληρωθεί η διαδικασία. Μου είπε στην συνέχεια ότι, θα μου έστελνε ένα Link στο οποίο έπρεπε να συμπληρώσω κάποιους κωδικούς για να πραγματοποιηθεί η πληρωμή» αναφέρει ο επιχειρηματίας.

«Μου έστειλε ένα link, το οποίο ήταν οικείο και παρέπεμπε σε τράπεζα, ωστόσο ήταν μια πλασματική πλατφόρμα. Αφηρημένος, έβαλα τα στοιχεία μου στην πλατφόρμα, η οποία εκ των προτέρων δε σε πονηρεύει», όπως εξηγεί και συνεχίζει λέγοντας ότι: «Έπειτα, ζήτησε να του τα πω ένα τετραψήφιο κωδικό που στάλθηκε στο κινητό μου, για να ολοκληρωθεί η διαδικασία». Με αυτό τον τρόπο, ο επιχειρηματίας του Ηρακλείου, άθελά του έδωσε πρόσβαση για την τράπεζα του και έχασε 12.000 ευρώ.

«Ήταν ιδιαίτερα φιλικός, κερδίζοντας την εμπιστοσύνη μου»

Σύμφωνα με όσα ανέφερε ο 59χρονος, η απάτη προέκυψε με «συνεργασία», καθώς ο απατεώνας φαίνεται ότι δεν έδρασε μόνο του: «Είχε συνεργάτη που χρησιμοποιούσε τους κωδικούς παράλληλα. Με συνεργασία προέκυψε η απάτη εις βάρος μου».

Ο δράστης, εξηγεί ο επιχειρηματίας μιλώντας στο neakriti.gr, ήταν ιδιαίτερα φιλικός, κερδίζοντας έτσι την εμπιστοσύνη του και κατάφερε έτσι, να «αδειάσει» τον τραπεζικό του λογαριασμό. «Ήταν πολύ φιλικός και με έκανε να τον εμπιστευτώ. Με κρατούσε καθ΄ όλη τη διάρκεια απασχολημένο με τη συζήτηση, ώστε να μην σκέφτομαι τι κάνω. Μου πήραν όλα τα λεφτά της τράπεζας, τα οποία μάζεψα με μήνες σκληρής δουλειάς και μέσα σε αυτά ήταν και χρήματα του κεφαλαίου κίνησης», ανέφερε.

Ο 59χρονος, συνειδητοποίησε, δυστυχώς εκ των υστέρων, την προσοχή που απαιτούν οι ηλεκτρονικές συναλλαγές, καθώς οι παγίδες που «καραδοκούν» εκεί έξω, όλο και πληθαίνουν. «Μετά από αυτό το μάθημα, που ήταν «ακριβό» για εμένα, συμβουλεύω να μην ρίχνουμε τα αντανακλαστικά μας όταν πρόκειται να μας καταθέσουν χρήματα, πρέπει να κάνουμε απόλυτη ταυτοποίηση των στοιχείων αυτού που μιλάμε, και δεν δίνουμε με τίποτα τους κωδικούς μας» τονίζει.

Τρία περιστατικά μέσα σε λίγα 24ωρα στην Κρήτη

Οι ηλεκτρονικές απάτες δεν έχουν τέλος στο νησί, καθώς σε σχεδόν καθημερινή βάση καταγγέλλονται νέα περιστατικά, από πολίτες – θύματα των επιτήδειων. Οι απατεώνες, όπως όλα δείχνουν, έχουν απλώσει τα «δίχτυα» τους σε όλο το νησί, γεγονός που εφιστά την προσοχή όλων μας. Εκτός απο το περιστατικό με θύμα τον 59χρονο επιχειρηματία, δύο ακόμη απάτες απασχολούν τις αρχές του νησιού.

Φτερά έκαναν 8.200 ευρώ από τον λογαριασμό 40χρονης

Πριν λίγες ημέρες μια 40χρονη γυναίκα στο Ηράκλειο κατήγγειλε πως έπεσε θύμα απάτης, χάνοντας 8.200 ευρώ. Σύμφωνα με όσα κατήγγειλε στο Αστυνομικό Τμήμα, άγνωστος μέχρι στιγμής δράστης κάλεσε στην εταιρία όπου εργάζεται η 40χρονη και κατάφερε με διάφορα τεχνάσματα να κερδίσει την εμπιστοσύνη της, με την ανυποψίαστη γυναίκα να δίνει τους κωδικούς του τραπεζικού της λογαριασμού. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα, ο δράστης να μεταφέρει 8.200 ευρώ σε άγνωστο λογαριασμό.

Στη συνέχεια όμως, ο επιτήδειος επιχείρησε με τον ίδιο τρόπο να πείσει την 40χρονη να δώσει τους κωδικούς και για άλλον λογαριασμό που είχε στην κατοχή της.

Η 40χρονη τότε αντιλήφθηκε την απάτη που στήθηκε σε βάρος της, ενώ έκανε καταγγελία για το περιστατικό, το οποίο διερευνάται από την Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Ηρακλείου.

Πώς επιτήδειοι απέσπασαν 15.000 ευρώ

Παράλληλα, θύμα απάτης έπεσε και ένας συμπολίτης μας στο Ρέθυμνο, με 15.000 ευρώ να κάνουν «φτερά» από τον λογαριασμό του. Ειδικότερα, σύμφωνα με όσα κατήγγειλε στο Αστυνομικό Τμήμα, ο άνδρας την Τετάρτη 3 Αυγούστου αναζήτησε μέσω της μηχανής αναζήτησης Google την ιστοσελίδα της τράπεζας του, προκειμένου να μπει στο e-banking του.

Ο 52χρονος, επέλεξε ένα σύνδεσμο, που όπως αποδείχτηκε την πορεία δεν αντιστοιχούσε στην πραγματική ιστοσελίδα της τράπεζας, καθώς ήταν απλά μια προσομοίωση που δημιουργήθηκε από επιτήδειους δράστες. Ο ανυποψίαστος άνδρας έβαλε τους κωδικούς του στο πλασματικό e-banking, επιχειρώντας να πραγματοποιήσει μια συναλλαγή, κάτι που όμως δεν κατάφερε να κάνει και βγήκε από την σελίδα.

Ο άτυχος άνδρας, την επόμενη μέρα επιχείρησε να ξαναπροσπαθήσει να συνδεθεί στον λογαριασμό του, αναζητώντας ξανά την τράπεζα του στο Google. Αυτή τη φορά όμως μπήκε στην πραγματική σελίδα, όπου εκεί για κακή του τύχη, είδε ότι έλειπαν από τον λογαριασμό του 15.000 ευρώ. Ο άνδρας κατήγγειλε το περιστατικό, το οποίο ερευνά η Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Ρεθύμνου.