Κυριάκος Πιερρακάκης στην 106η Σύνοδο Πρυτάνεων: Η Ελλάδα κέντρο γνώσης και καινοτομίας

Το Πανεπιστήμιο Πατρών είναι το πρώτο ΑΕΙ της χώρας που φιλοξένησε στους χώρους της Σύνοδο Πρυτάνεων.

ΣΥΝΟΔΟΣ ΠΡΥΤΑΝΕΩΝ ΠΙΕΡΡΑΚΑΚΗΣ ΠΑΤΡΑ Η αναμνηστική φωτογραφία της 106ης Συνόδου των πρυτάνεων

«Μέσα από τη σταθερή και ειλικρινή συνεργασία που έχουμε οικοδομήσει με τις πρυτανικές αρχές, θα κάνουμε ό,τι είναι αναγκαίο για να αναδειχθεί η Ελλάδα σε περιφερειακό κέντρο γνώσης, έρευνας και καινοτομίας, με ισχυρά και εξωστρεφή δημόσια πανεπιστήμια».

Με την επισήμανση αυτή εκ μέρους του υπουργού Παιδείας Κυριάκου Πιερρακάκη ολοκληρώθηκαν χθες το απόγευμα οι τετραήμερες εργασίες της 106ης Συνόδου Πρυτάνεων που φιλοξενήθηκε για πρώτη φορά σε πανεπιστημιακό χώρο κι αυτός ήταν το Συνεδριακό Κέντρο του Πανεπιστημίου Πατρών. Κάτι, που σχολίασε τόσο ο υπουργός όσο και τα μέλη της ακαδημαϊκής κοινότητας που αποχώρησαν από την Πάτρα με τις καλύτερες εντυπώσεις από την υποδοχή και τη φιλοξενία που τους επιφύλαξε η πανεπιστημιακή κοινότητα της Πάτρας.

«Η Σύνοδος αποτέλεσε μια εξαιρετική ευκαιρία να εμβαθύνουμε ακόμα περισσότερο τον διαρκή διάλογο μεταξύ υπουργείου Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού και δημοσίων πανεπιστημίων πάνω σε θέματα ανώτατης εκπαίδευσης πρόσθεσε ο υπουργός.

Βέβαια δεν υπήρξαν συγκεκριμένες ανακοινώσεις από πλευράς κ. Πιερρακάκη για τις δύο μεγάλες πληγές των πανεπιστημίων μας που είναι η υποστελέχωση και η υποχρηματοδότηση. Ενδεικτικά υπενθυμίζουμε ότι τμήματα με επτά διδάσκοντες δεν μπορούν να υπηρετήσουν τη γνώση, την εκπαίδευση και την καινοτομία. Ενδεικτικό παράδειγμα για το Πανεπιστήμιο της Πάτρας τα τελευταία χρόνια είναι το Ιατρικό Τμήμα του οποίου η υποστελέχωση απειλεί ακόμα και τη λειτουργία του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Πατρών.

Ο Κυριάκος Πιερρακάκης πλαισιωμένος από τους Οδυσσέα Ζώρα, Φώτιο Μάρη, Χρήστο Μπούρα, Δημήτρη Μουραντώνη

«Είχαμε μία πολύ καλή συζήτηση σε παραγωγικό πλαίσιο και καλό κλίμα. Ο υπουργός δεσμεύτηκε ότι θα μας δοθούν παραπάνω θέσεις μελών Διδακτικού και Ερευνητικού Προσωπικού και θα προσπαθήσει να εξασφαλίσει μεγαλύτερη χρηματοδότηση» μας είπε ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Πατρών και προεδρεύων της Συνόδου καθηγητής Χρήστος Μπούρας. Τα άλλα μέλη του προεδρείου ήταν ο πρύτανης του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης, καθηγητής Φώτιος Μάρης, και ο πρύτανης του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, καθηγητής Δημήτριος Μπουραντώνης. Στη χθεσινή συνεδρίαση, από πλευράς υπουργείου συμμετείχε και ο Γενικός Γραμματέας Ανώτατης Εκπαίδευσης Οδυσσέας Ζώρας.

ΤΑ ΕΠΤΑ ΖΗΤΗΜΑ ΑΙΧΜΗΣ

Από τη συζήτηση προέκυψαν τα επτά κρίσιμα θέματα που αποτελούν προτεραιότητα για τα ελληνικά πανεπιστήμια:

η αύξηση της χρηματοδότησης των λειτουργικών δαπανών

η χρηματοδότηση της έρευνας

η υποστελέχωση σε πάσης φύσεως προσωπικό, η οποία επιτείνεται από την κινητικότητα του προσωπικού

οι εντάξεις έργων στη νέα προγραμματική περίοδο

η συντήρηση και αναβάθμιση κτιριακών υποδομών

η συμμετοχή των αντιπρυτάνεων στη Σύγκλητο με δικαίωμα ψήφου

οργανωτικά ζητήματα της Συνόδου των Πρυτάνεων

Ο Υπουργός και τα ακαδημαϊκά μέλη της χώρας απόλαυσαν το βράδυ της Πέμπτη τη μοναδική φιλοξενία της Αχάια Κλάους

Τα θέματα αυτά συζητήθηκαν και στις εργασίες της Ολομέλειας της Συνόδου που πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη όπου συμμετείχαν η υφυπουργός Παιδείας Θρησκευμάτων και Αθλητισμού Ιωάννα Λυτρίβη, ο γενικός γραμματέας Ερευνας και Καινοτομίας του υπουργείου Ανάπτυξης Αθανάσιος Κυριαζής, ο γενικός γραμματέας Πληροφοριακών Συστημάτων και Ψηφιακής Διακυβέρνησης του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης Δημοσθένης Αναγνωστόπουλος, ο πρόεδρος της Εθνικής Αρχής Ανώτατης Εκπαίδευσης Περικλής Μήτκας και η προϊσταμένη της Γενικής Διεύθυνσης Ακεραιότητας και Λογοδοσίας της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας Μαρία Κωνσταντινίδου.

ΟΙ ΣΥΝΟΔΟΙ ΤΩΝ ΑΝΤΙΠΡΥΤΑΝΕΩΝ

Τα Πορίσματα των Συνόδων των Αντιπρυτάνεων, που εγκρίθηκαν από τη Σύνοδο, και αποτελούν αναπόσπαστο και ουσιαστικό μέρος των συμπερασμάτων της Συνόδου περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων τα εξής:

• Παράταση των προθεσμιών πιστοποίησης των ΠΜΣ

• Διευθέτηση θεμάτων σχετικά με την πρακτική άσκηση των φοιτητών, καθώς επίσης με την Παιδαγωγική και Διδακτική Επάρκεια.

• Μέτρα αντιμετώπισης της υποστελέχωσης των ΑΕΙ σε μέλη ΔΕΠ, ΕΤΕΠ, ΕΕΠ, ΕΔΙΠ και μέλη διοικητικού προσωπικού και εισαγωγή ρυθμίσεων για τον έλεγχο της κινητικότητας του διοικητικού προσωπικού των ΑΕΙ.

• Ενίσχυση της Διεθνοποίησης τόσο μέσω του φορέα Study in Greece όσο και άλλων δράσεων εξωστρέφειας και γενναία χρηματοδότησή τους σε ετήσια βάση.

• Συγκρότηση μόνιμης Επιτροπής Διεθνοποίησης με συμβουλευτικό έργο και συγκεκριμένες αρμοδιότητες.

• Διαπίστωση της στρατηγικής σημασίας της ίδρυσης Παραρτήματος του Πανεπιστημίου Πατρών στην Αλεξάνδρεια.

• Αύξηση της επιχορήγησης του τακτικού προϋπολογισμού των ιδρυμάτων. Ειδική μέριμνα για αύξηση της χρηματοδότησης του Τομεακού Προγράμματος Ανάπτυξης για τη συντήρηση, αναβάθμιση, ανακαίνιση και επισκευή των κτιριακών υποδομών στα πανεπιστήμια.

• Νομοθετικές ρυθμίσεις για την απλούστερη διαχείριση ερευνητικών προγραμμάτων

• Ανάγκη συντήρησης και ανακαίνισης Φοιτητικών Εστιών.

• Λειτουργία Κέντρων Συμβουλευτικής & Ψυχολογικής Υποστήριξης και ενίσχυσή τους (ανθρώπινοι πόροι, χρηματοδοτικά εργαλεία, ΕΣΠΑ κ.τ.λ).

Άποψη από τη χθεσινή συνεδρίαση

Στο περιθώριο της Συνεδρίασης της Ολομέλειας της Συνόδου πραγματοποιήθηκε η πρώτη συνάντηση των εκπροσώπων όλων των ΑΕΙ που συμμετέχουν σε ευρωπαϊκές πανεπιστημιακές συμμαχίες.

Η Σύνοδος ολοκληρώθηκε με την εκλογή του νέου προεδρείου για το ακαδημαϊκό έτος 2024-25, το οποίο αποτελείται από το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, Πάντειο Πανεπιστήμιο Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών και Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου.

 

 

Διαβάστε επίσης:

 

Microsoft: Τα συστήματα αποκαθίστανται αλλά οι συνέπειες θα διαρκέσουν μέρες, ακυρώθηκαν πάνω από 5.000 πτήσεις

Καιρός: Μέχρι την Δευτέρα οι υψηλές θερμοκρασίες, επικαιροποιήθηκε το έκτακτο δελτίο

Κέρκυρα: Έκανε μήνυση στην πρώην πεθερά του! Του έστειλε «ροζ» βίντεο και τον εκβίαζε να της δώσει χρήματα

Σαν σήμερα 20 Ιουλίου 1969 ο αστροναύτης Νιλ Άρμστρονγκ γίνεται ο πρώτος άνθρωπος που πατά το πόδι του στη Σελήνη