Λούλης για καλλιτέχνες: «Έχει καταντήσει λίγο παραπάνω αντικυβερνητικό από ό,τι είναι»

Σε νέα του συνέντευξη, ο Χρήστος Λούλης αναφέρθηκε στο Προεδρικό Διάταγμα που οδήγησε σε κινητοποιήσεις τους καλλιτέχνες.

Λούλης

Ο Χρήστος Λούλης σε νέες του δηλώσεις αναφέρθηκε στο επίμαχο Προεδρικό Διάταγμα που έχει οδηγήσει χιλιάδες καλλιτέχνες σε πορείες διαμαρτυρίας, δηλώνοντας πως το ζήτημα είναι περισσότερο σύνθετο από ό,τι μπορεί να δείχνει και έχει επίσης, καταντήσει περισσότερο αντικυβερνητικό από ό,τι θα έπρεπε.

Ως ένα τεχνικό θέμα, πολύ δύσκολο και αφημένο για δεκαετίες, περιέγραψε ο ηθοποιός Χρήστος Λούλης, το ζήτημα που οδήγησε σε κινητοποιήσεις τους καλλιτέχνες, μετά το επίμαχο Προεδρικό Διάταγμα, παρά και την τροπολογία που κατατέθηκε και αποσαφηνίζει την εξαίρεση των προσλήψεων των καλλιτεχνών. Μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και στην εκπομπή «Πρωινές Διαδρομές στο Πρώτο» με την Μαρία Γεωργίου και τον Βασίλη Αδαμόπουλο, ανέφερε ότι «πολλοί άνθρωποι έχουν προσπαθήσει να βρουν μια λύση, αλλά έχουν αποτύχει γιατί έρχονται μετά διασταυρούμενα πυρά από άλλους κλάδους».

«Είναι λίγο σύνθετο, η μεγάλη εικόνα που έχω είναι ότι πράγματι μας λείπει μια Ανώτατη Σχολή Παραστατικών Τεχνών, το πρότυπο που υπάρχει σε άλλες χώρες στην Ευρώπη. Μας λείπει δηλαδή, έστω και συμβολικά, η αίσθηση ότι η ελληνική πολιτεία φροντίζει τις παραστατικές τέχνες, φροντίζει την έκφραση του σύγχρονου ελληνικού πολιτισμού» τόνισε ο κ. Λούλης. Επιπλέον, σημείωσε ότι έχει γίνει «λίγο πολιτικό» το θέμα. «Είναι και εμένα ο δικός μου ο φόβος και η αγωνία και νομίζω πως είναι η αίσθησή μου, ότι έχει καταντήσει λίγο παραπάνω αντικυβερνητικό, αντιπολιτευτικό, από ό,τι είναι ένα αίτημα του κλάδου» είπε χαρακτηριστικά.

Ερωτηθείς πόσο σημαντικό είναι για τους καλλιτέχνες να προσλαμβάνονται στο Δημόσιο, ο κ. Λούλης απάντησε «δεν μπορώ να πω πόσο σημαντικό είναι για κάποιον εγώ δεν θα το σκεφτόμουν ποτέ, ούτε όταν ήμουν πιτσιρικάς, ούτε τώρα. Αλλά δεν είναι όλοι οι άνθρωποι εγώ. Το θέμα είναι ότι σαν πολιτεία πρέπει να όλους αυτούς τους ανθρώπους κάπως να τους ακούσεις, γιατί δημοκρατία έχουμε πρέπει να τα συγκεράσεις όλα». «Εγώ έχω την αίσθηση ότι διαχρονικά δεν λυνόταν αυτό το πράγμα, δεν λύνονται ειδικά πράγματα, επειδή θέλουμε σαν άνθρωποι, σαν Ελλάδα, να μπαλώσουμε τα πράγματα γι’ αυτούς που είναι τώρα, γι’ αυτούς που θίγονται τώρα, γι’ αυτούς που είναι σε δύσκολη στιγμή τώρα και ευάλωτοι τώρα και δεν μας ενδιαφέρει καθόλου ο ίδιος ο κλάδος» προσέθεσε ο κ. Λούλης.

Παράλληλα σύμφωνα με την ΕΡΤ, περιέγραψε μια πραγματικότητα δύσκολη για τους καλλιτέχνες, λέγοντας πως είναι πολλές οι ιδιωτικές σχολές που βγάζουν πάρα πολλούς ηθοποιούς κάθε χρόνο, οι οποίοι δεν μπορούν εκ των πραγμάτων να απορροφηθούν αμέσως, με αποτέλεσμα οι 95 στους 100 από αυτούς τους ανθρώπους που αποφοιτούν να καταλήγουν στην ανεργία.

«Καταλήγουν να μην βρίσκουν δουλειά στο θέατρο, στην τηλεόραση οτιδήποτε. Η μεγάλη προσφορά εργασίας, επιτρέπει στους επιχειρηματίες να συμπιέζουν προς τα κάτω τους μισθούς. Υπάρχουν πάρα πολλά στρεβλά πράγματα τα οποία θα έπρεπε κάποια στιγμή να μπουν σε ένα πρόγραμμα εξυγίανσης και όχι απλά να κάνουμε κάτι για αυτούς που θίγονται τώρα» τόνισε ο κ. Λούλης.

Απαντώντας στο γιατί εξακολουθούν να διαμαρτύρονται οι ηθοποιοί παρά την εξαίρεσή τους, σύμφωνα με την σχετική κυβερνητική απόφαση, ο κ. Λούλης δήλωσε ότι «υπάρχει μεγάλη δυσπιστία» και σημείωσε πως αφενός είναι δυσνόητα όσα λέει το Προεδρικό διάταγμα και η κυβέρνηση, αφετέρου επισήμανε ότι την ίδια ώρα που στελέχη της κυβέρνησης εξηγούν όσα προβλέπουν οι αποφάσεις, υπάρχουν άνθρωποι που στα μέσα ενημέρωσης ερμηνεύουν με τον αντίθετο τρόπο τα ίδια πράγματα και υποστηρίζουν ότι υπάρχει ζήτημα, με αποτέλεσμα να μην ξέρει κανείς ποιον να πιστέψει.