Μαθήματα νομικής

Του Κωνσταντίνου Μάγνη, Διευθυντή Σύνταξης της εφημερίδας «Πελοπόννησος».

Θα δικαστεί ο Καραμανλής; Όχι ο Κώστας που έμεινε σιωπηλός στο συνέδριο, η σιωπή δεν είναι αδίκημα, ούτε καν στη χώρα μας, όπου μιλάμε για να μη σκεφτόμαστε και για να μην αφήνουμε ούτε τους άλλους να σκέφτονται. Ο άλλος Κώστας, που έμπλεξε με τους σιδηροδρόμους άσχημα. Το ενδεχόμενο τελεί υπό την αίρεση της σύνταξης κατηγορητηρίου, και της έγκρισης αυτού από μια πλειοψηφία 151 βουλευτών, άρα και από ημετέρους.

Θα μάθει ο Ανδρουλάκης γιατί τον παρακολουθούσανε; Το ΣτΕ του το επιτρέπει, εξ ου και πήγε αστραφτερός και κεφάτος στην ΑΑΔΕ όπου τον περίμενε στο κατώφλι ο αρχηγός της αρχής, για να του πει ότι τώρα καθαρογράφεται το σχετικό έγγραφο οπότε θα του το στείλει μόλις η υπηρεσία ολοκληρώσει. Δεν πήγε χαράμι ωστόσο η επίσκεψη. Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ βρήκε την ευκαιρία να καυτηριάσει για μια ακόμα φορά τις μεθοδεύσεις του βαθέως κυβερνητικού κράτους κατά της δημοκρατίας. Αραγε ποια θα είναι η εξήγηση της παρακολούθησης; Αυτή που θεωρούμε ως πιο πιθανή είναι: «Αξιότιμε κ. πρόεδρε, ο λόγος που σας παρακολουθούσαμε ήταν ο ίδιος που παρακολουθούσαμε και τους άλλους. Θέλαμε, δηλαδή, να μάθουμε τι λέγατε. Γι’ αυτό γίνονται οι παρακολουθήσεις, ως γνωστόν»

Μάθημα τρίτον: Οι Σπαρτιάτες. Παραγγέλθηκε δίωξη σε βάρος τους διότι εξαπάτησαν τους εκλογείς, όπως εξηγεί η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου. Ενδιαφέρον αυτό: Υπάρχει τέτοια διάταξη στον ποινικό νόμο. Δεν τη γνωρίζαμε διότι δεν είχε τύχει ενεργοποίησης μέχρι τούδε. Και αυτό ήταν πολύ λογικό, αφού ως τις μέρες μας κανένα κόμμα και βουλευτής δεν είχε εξαπατήσει την κοινωνία με δεσμεύσεις και εξαγγελίες που τις πήρε ο αέρας την επομένη της εκλογής, διότι ήταν αδύνατη η υλοποίησή τους ή διότι παρά ήταν κομπογιαννίτης ο εξαγγέλλων. Αλλά στην περίπτωση των Σπαρτιατών, κάτι δεν μας πάει καλά. Υπήρχε έστω και ένας ψηφοφόρος που είχε αμφιβολίες ότι πίσω από το κόμμα αυτό ήταν ο έγκλειστος Ηλίας Κασιδιάρης; Αντιθέτως, το σύνολο των εκλογέων επέλεξαν το κόμμα αυτό ακριβώς επειδή ήταν το νομιμοποιημένο αντίστοιχο της εκλεκτής τους Χρυσής Αυγής. Αν υπήρξε εξαπάτηση, αυτή αφορούσε την εκλογική νομοθεσία.

Οι Σπαρτιάτες, δηλαδή, παρέστησαν το αυτοτελές κόμμα, ενώ ήταν κατευθυνόμενο από θύλακες με αποστερημένα τα πολιτικά τους δικαιώματα. Μένει να μάθουμε με ποιόν τρόπο μπορεί να κατευθύνει κανείς ένα κόμμα μέσα από τη φυλακή. Μέχρι σήμερα ξέραμε ότι μέσα από τη φυλακή μόνο ναρκωτικά μπορείς να πουλήσεις και δολοφονίες να παραγγείλεις. Αλλά και κόμμα να οργανώσεις; Μπράβο, οι φυλακές δεν είναι το κάτεργο που νομίζαμε, αντιθέτως δίνουν περιθώρια στον κατάδικο να σωφρονίσει τον έξω κόσμο.

Αυτά, με τις περιορισμένες μας νομικές γνώσεις πάνω στα επίκαιρα πολιτικά θέματα, με δεδομένο ότι η παρακολούθηση της δημόσιας ζωής στη χώρα απαιτεί νομικές σπουδές. Και δεν βάλαμε μέσα Αρθρο 16, πανεπιστήμια, ιδιωτικά, μη κρατικά, μη κερδοσκοπικά, μι, μι, πάρε μήλο.