Με κατηγορίες ο «καζινάς» του Ρίου – Δεσμεύεται η περιουσία του επιχειρηματία Κώστα Πηλαδάκη

«Είμαι στη διάθεση των Αρχών για κάθε εξήγηση» δηλώνει ο Κώστας Πηλαδάκης

ρίου

Με διάταξη που εξέδωσε η Αρχή Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες, με την υπογραφή του επικεφαλής της, επ. αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Χ. Βουρλιώτη, δεσμεύεται το σύνολο της περιουσίας του επιχειρηματία των Καζίνο Ρίου, Κέρκυρας και Αλεξανδρούπολης, Κωνσταντίνου Πηλαδάκη, για αδικήματα που συνδέονται με φοροδιαφυγή, απάτη και νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες.

Στο πλαίσιο της έρευνας, ελέγχονται συνολικά οκτώ φυσικά πρόσωπα και πέντε εταιρείες.

  • Στην κατηγορία της απάτης ο επιχειρηματίας φέρεται να απέκρυψε την ταυτότητα του πραγματικού δικαιούχου των εταιρειών INVICTUS και GLAFKA, εξαπατώντας πιστωτικά ιδρύματα και την εταιρεία διαχείρισης κόκκινων δανείων Sunrise ΙΙ NPL Finance Designated Activity Company.
  •  Για την απόκρυψη περιουσιακών στοιχείων και την αποφυγή κατασχέσεων χρησιμοποιήθηκαν ως οχήματα οι δύο εταιρείες INVICTUS και GLAFKA.
  •  Σχετικά με τη φοροδιαφυγή κατηγορείται ότι απέκρυψε φορολογητέα εισοδήματα μέσω εικονικών δαπανών στις εταιρείες THEROS INTERNATIONAL GAMING INC, ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΑΖΙΝΟ ΚΕΡΚΥΡΑΣ ΑΕ και VIVERE ENTERTAINMENT ΑΕ, με στόχο τη μείωση της φορολογητέας ύλης.
  •  Οσον αφορά τη νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες οι έρευνες αποκάλυψαν ότι ο κ. Πηλαδάκης και άλλοι επτά εμπλεκόμενοι χρησιμοποίησαν σύνθετες εταιρικές δομές για την απόκρυψη περιουσιακών στοιχείων και την αποφυγή κατασχέσεων.

Πρακτικά, με εταιρικές δομές, μέσω επενδυτή από τις Νήσους Κεϊμάν και δεύτερης εταιρείας με έδρα στο Ντέλαγουερ των ΗΠΑ και με κοινό εκπρόσωπο τον Πέτρο Μυλωνά, φέρεται να είχε στηθεί συμφωνία πιστωτών, που επιχείρησε να «κουρέψει», εκτός από τα παλιά δάνεια της Marfin που μεταβιβάστηκαν στην Τράπεζα Πειραιώς, και το 70% των οφειλών του Πηλαδάκη προς το Δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία που ξεπερνούσαν τα 50 εκατ. ευρώ.

Το συνολικό ποσό που φέρεται να αποκόμισαν από τις εν λόγω δραστηριότητες εκτιμάται ότι ξεπερνά τα 100 εκατ. ευρώ.

Η Διάταξη Δέσμευσης αφορά τραπεζικούς λογαριασμούς, επενδυτικά προϊόντα, θυρίδες θησαυροφυλακίου, κινητή και ακίνητη περιουσία, καθώς και τίτλους, μετοχές και χρηματοοικονομικά στοιχεία. Επιπλέον, προβλέπει ότι οι τράπεζες και οι χρηματοπιστωτικοί οργανισμοί πρέπει να ενημερώνουν άμεσα την Αρχή για την ύπαρξη νέων περιουσιακών στοιχείων, ενώ επιτρέπεται κατ’ εξαίρεση η πώληση μετοχών μόνο εφόσον τα έσοδα κατατίθενται σε δεσμευμένους λογαριασμούς.

ΤΙ ΑΠΑΝΤΑ

Ο Κ. Πηλαδάκης, σε ανακοίνωσή του, απορρίπτει τις κατηγορίες και τονίζει, μεταξύ άλλων: «Προσωπικά υποθήκευσα ή και πούλησα όλη την περιουσία μου για να στηρίξω τις επιχειρήσεις και να αποφύγω τις απολύσεις τόσων ανθρώπων.

Υπέστην ταλαιπωρίες ακόμα και ζημία από το ελληνικό Δημόσιο που επί χρόνια δεν επέστρεφε σε εταιρεία μου οφειλόμενο ΦΠΑ, τον οποίο τελικά και εκχωρήσαμε και εισέπραξε το Δημόσιο. Ακόμα και μέχρι σήμερα το Δημόσιο μου οφείλει εκατομμύρια ευρώ, για τα οποία έχω προσφύγει στη Δικαιοσύνη και έχω κερδίσει σε πρώτο και δεύτερο βαθμό τις προσφυγές. Η εν λόγω δε καθυστέρηση μου προκάλεσε ανυπολόγιστη ζημία τόσο ατομικά όσο και στις εταιρείες μου.

Δεν δέχομαι να κυκλοφορούν σε όλα τα ειδησεογραφικά κανάλια και μέσα κατηγορίες για δήθεν ξέπλυμα βρόμικου χρήματος ή φοροδιαφυγή. Τα πάντα γίνονταν και γίνονται νόμιμα. Αντιλαμβάνομαι ότι η συντεταγμένη Πολιτεία κάνει και οφείλει να κάνει ελέγχους. Ο έλεγχος και η έρευνα όμως δεν αποτελούν και απόδειξη των όσων ερευνώνται. Ημουν, είμαι και θα είμαι πάντα στη διάθεση των Αρχών για κάθε έλεγχο και κάθε εξήγηση και είμαι βέβαιος ότι η αλήθεια θα λάμψει.».