Με συμμετοχή και εξωστρέφεια – Προϋποθέσεις που μπορούν να απογειώσουν το Πατρινό Καρναβάλι
Του Θεόδωρου Λουλούδη, εκδότης εφημερίδας «Πελοπόννησος» – υποψήφιος πρόεδρος Επιμελητηρίου Αχαΐας – επικεφαλής Παράταξης «Επιμελητήριο Πρωταγωνιστής».
Το Πατρινό Καρναβάλι είναι ο μαζικότερος μη θρησκευτικός θεσμός της πόλης, η παλαιότερη αποκριάτικη εκδήλωση στη χώρα και μια από τις κορυφαίες του κόσμου σε συμμετοχή. To 2024 είμαστε μόλις 5 χρόνια πριν από την επέτειο των 200 χρόνων του αφού η εκκίνησή του έγινε το 1829 . Θα πρέπει να επιδιώκουμε ένα καρναβάλι ακόμα καλύτερο, ακόμα πιο σπουδαίο και κατά τη γνώμη μου αυτό θα γίνει υπό δύο προϋποθέσεις.
Η πρώτη είναι η περαιτέρω οργάνωσή του με τη συμμετοχή περισσότερων σε αυτή.
Ολοι οι δημιουργικοί φορείς της Πάτρας να υλοποιούν ιδέες τους και να τις παρουσιάζουν, με κύρια χαρακτηριστικά το χιούμορ και το κέφι. Οι παραγωγικοί εταίροι, οι κοινωνικοί πυρήνες, οι άνθρωποι του πολιτισμού, σύλλογοι χορού, τα μουσικά σχήματα, τα θέατρά μας, οι καλλιτέχνες, ο Τύπος, οι αθλητικοί και πολιτιστικοί σύλλογοι, φορείς όπως η Εστίαση, πρέπει να συμμετέχουν με δικά τους καρναβαλικά δρώμενα στην μεγαλύτερη εκδήλωση της πόλης. Ας φανταστούμε καρναβαλικές δράσεις ακόμη και στη θάλασσά μας, από τους ναυταθλητικούς συλλόγους. Με μια φράση: Το Καρναβάλι το συνδιοργανώνουμε ΟΛΟΙ, με ηγέτη και συντονιστή τον Δήμο. Σε μια τέτοια ιδανική εξέλιξη, το Καρναβάλι θα αποκτήσει αστείρευτη δυναμική.
Η δεύτερη προϋπόθεση είναι η ανάπτυξη της εξωστρέφειάς του. Το Πατρινό Καρναβάλι είναι πασίγνωστο πανελληνίως. Δικαιούται να αναγνωριστεί διεθνώς.
Μπορεί να συναγωνιστεί προβεβλημένα Καρναβάλια της Ευρώπης με τα δικά του, μοναδικά χαρακτηριστικά. Που είναι η εκπληκτική κοινωνική συμμετοχή, ότι είναι ανοιχτό σε κάθε συντροφιά και πολίτη, η τεχνοτροπία των αρμάτων, το κράμα διονυσιακού- λαϊκού χαρακτήρα με τις δυτικές επιρροές, η πρωτοτυπία στη μικροκατασκευή, ο εκρηκτικός, διασκεδαστικός χαρακτήρας. Ενα Καρναβάλι πλήρες που συνενώνει όλα τα κοινωνικά στρώματα, που θα προσελκύσει νέους επισκέπτες και θα αυξήσει τη φήμη της πόλης μας.
Αξιοποιώντας πιο δυναμικά το Καρναβάλι των Μικρών, που μπορεί να προσελκύσει οικογένειες και σχολεία από όλη τη χώρα. Εντάσσοντας κύκλους πανελλήνιας και διεθνούς ακτινοβολίας με επίκεντρο τη γευσιγνωσία, το σατιρικό θέατρο, την εικαστική δημιουργία, τη φωτογραφία, τον χειμερινό τουρισμό, με αφετηρία την καρναβαλική Πάτρα και εξακτίνωση στην ορεινή Αιγιάλεια, τα Καλάβρυτα, τον Ερύμανθο.
Με πυρήνα το Πανεπιστήμιο, να διεισδύσει στην ακαδημαϊκή νεολαία της χώρας και της Ευρώπης, μέσα από αυτόνομα γεγονότα. Το Καρναβάλι μπορεί να γίνει όχημα για ανάδειξη της τοπικής οινοποιίας. Και βέβαια να δώσει ώθηση για ανάπτυξη των μικροκατασκευών και της δημιουργίας στολών και αξεσουάρ με μοναδικό χαρακτήρα, αντί να στηριζόμαστε σε εισαγωγές, σε αγορές μέσω ίντερνετ και σε αντιγραφές.
Το Καρναβάλι θα πρέπει να αυτοπαρουσιαστεί παντού: Σε άλλες πόλεις με Καρναβάλια (δεκάδες στην γειτονική Ιταλία), στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη, σε γειτονικές μας πόλεις. Πώς; Με επισκέψεις μας εκεί και με πατρινές καρναβαλικές εκδηλώσεις- πρόσκληση, αλλά και με κινητοποίηση όλων των κοινωνικών εταίρων της πόλης. Ολοι έχουν κάτι να δώσουν στο Καρναβάλι αλλά και κάτι να πάρουν από αυτό.
Το Καρναβάλι θα πρέπει να συνεργαστεί με tour operators, εταιρείες κρουαζιέρας, κεντρικά ΜΜΕ. Για παράδειγμα η ΕΡΤ έχει συμβάλει σημαντικά με την ετήσια και μακρά μετάδοση της παρέλασής μας. Προτείνω, στη διάρκεια της μετάδοσης από την ΕΡΤ, να προβάλλονται σύντομα δίλεπτα σαν ντοκιμαντέρ που να περιγράφουν την αθέατη πλευρά του Καρναβαλιού, που το καθιστά μοναδικό και σπουδαίο. Αλλά μόνο η ΕΡΤ δεν αρκεί: Το Πατρινό Καρναβάλι μπορεί να δώσει εικόνα και θέμα σε κάθε μιντιακή συχνότητα. Και όχι μόνο με τις παρελάσεις του.
Πρέπει να κατανοήσουμε πως πίσω από το Καρναβάλι υπάρχει και ένα ιδιαίτερα σημαντικό υπόβαθρο. Η ενίσχυση της οικονομίας της πόλης. Υπολογίζεται ότι το Καρναβάλι έχει έναν πρόσθετο τζίρο που πλησιάζει τα 100 εκατ. ευρώ.
Αυτή η πραγματικότητα μας υποχρεώνει να δούμε οπωσδήποτε και τη χρονική επέκτασή του, τις προσκλήσεις μεγάλων καλλιτεχνών π.χ. συναυλιών, που θα φέρουν κι άλλους επισκέπτες και μεγαλύτερη φήμη για την πόλη και τον θεσμό.
Ακόμη μια μικρή καρναβαλική Disneyland, δηλαδή δημιουργία ενός μόνιμου Καρναβαλικού Πάρκου αλλά και ενός Μουσείου, με πιο φιλόδοξη αξιοποίηση της εγκατάστασης στα Παλαιά Σφαγεία, έργο που έγινε με τη συμβολή του Επιμελητηρίου Αχαΐας. Επίσης να δούμε την αναγκαιότητα ίδρυσης ενός φορέα (με τον Δήμο μέσα φυσικά) για να σχεδιαστεί σωστά το μέλλον.
Η συζήτηση για το Καρναβάλι μας είναι φυσικά μεγάλη και πρέπει σε αυτήν να συμμετέχουν όλοι χωρίς καμία εξαίρεση. Ομως η συμμετοχή και η εξωστρέφεια είναι οι βάσεις για να το απογειώσουμε. Είναι μια συζήτηση που πρέπει να ανοίξει.
Ακολουθήστε μας για όλες τις ειδήσεις στο Bing News και το Google News