Μένη Μαλλιώρη: Οι αρνητικές ειδήσεις αρρωσταίνουν την ψυχή
Τουλάχιστον έχει τετραπλασιαστεί η εργασία των ψυχιάτρων και των ψυχολόγων. Στους περιβαλλοντικούς παράγοντες που επηρεάζουν την ψυχολογία των πολιτών, κυριαρχούν οι αρνητικές ειδήσεις τις οποίες τα ΜΜΕ μετατρέπουν σε καθημερινό και ολοήμερο σήριαλ υπογραμμίζει μιλώντας στην «Π» η ομότιμη καθηγήτρια Ψυχιατρικής, Μένη Μαλλιώρη.
Τουλάχιστον έχει τετραπλασιαστεί η εργασία των ψυχιάτρων και των ψυχολόγων. Στους περιβαλλοντικούς παράγοντες που επηρεάζουν την ψυχολογία των πολιτών, κυριαρχούν οι αρνητικές ειδήσεις που κατακλύζουν την καθημερινότητά μας και τις οποίες η πλειοψηφία των ΜΜΕ μετατρέπει σε καθημερινό και ολοήμερο σήριαλ.
«Η εργασία των ψυχιάτρων και των ψυχολόγων έχει τετραπλασιαστεί, τουλάχιστον. Αντίθετα είναι ισχνή η πληροφόρηση του κοινού σε ό,τι αφορά της ψυχικές επιπτώσεις των αρνητικών συμβάντων των καιρών μας, διότι δεν είναι μόνο η πανδημία αλλά είναι και ο πόλεμος, η ενεργειακή και η οικονομική κρίση. Ολα αυτά είναι αρνητικές καταστάσεις και μάλιστα διαδοχικές» μας τονίζει η ομότιμη καθηγήτρια Ψυχιατρικής του Πανεπιστημίου Αθηνών, Μένη Μαλλιώρη.
Απαντώντας σε ερώτημά μας για την αύξηση των περιστατικών βίας και μάλιστα με πολύ άγριες μορφές, σημειώνει:
«Υπάρχει πολύ βία στην κοινωνία και από την πλευρά των ενηλίκων και από την πλευρά των ανηλίκων. Η αρχή του προβλήματος είναι η πανδημία. Δυστυχώς στη διάρκειά της οι ιθύνοντες, έδωσαν και δικαίως σε ένα βαθμό, βαρύτητα στη σωματική υγεία, δεν επισημάνθηκαν οι επιπτώσεις που θα έχουμε στην ψυχική υγεία των ενηλίκων και κυρίως των παιδιών και εφήβων. Σήμερα οι ψυχικές επιπτώσεις της πανδημίας στον πληθυσμό, διεθνώς, φαίνονται. Εγκαίρως είχαμε επισημάνει στην αρχή της πανδημίας ότι μπορεί να δούμε μεγάλη επιθετικότητα, μεγάλη νοσηρότητα, άγχος, αϋπνίες, κατάθλιψη και δυστυχώς σήμερα τα επίσημα στοιχεία και από την Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας, μας επιβεβαιώνουν».
Η κ. Μαλλιώρη εξηγεί ότι η διετία που προηγήθηκε άλλαξε πάρα πολλά πράγματα και στον οικογενειακό ιστό και στην καθημερινότητα των εφήβων που ξαφνικά κλήθηκαν να προσαρμοστούν σε πρωτόγνωρες συνθήκες που τους στέρησαν βασικές παραμέτρους της ζωής τους».
Ο ΡΟΛΟΣ ΤΩΝ ΜΜΕ
Ωστόσο η ίδια υπογραμμίζει ότι στην ψυχολογία του πολίτη έχει παίξει καθοριστικό ρόλο η αρνητική ειδησεογραφία. «Ευθύνονται σε μέγιστο βαθμό, λυπάμαι που το λέω και τα ΜΜΕ. Η είδηση είναι μόνο η αρνητική. Οταν λοιπόν από το πρωί μέχρι το βράδυ οι ειδήσεις που τρέχουν είναι μόνο για ακραία και αρνητικά συμβάντα αυτό δημιουργεί μία αναστάτωση στον άνθρωπο. Το πως αυτή η αναστάτωση θα εμφανιστεί στον καθένα έχει να κάνει με την ιδιοσυγκρασία του και την προσωπικότητά του».
«ΜΗΝ ΒΛΕΠΕΤΕ ΕΙΔΗΣΕΙΣ»
Μάλιστα όπως αναφέρει η ίδια έχουν αλλάξει και οι οδηγίες πλέον προς τους ασθενείς:
«Μην σας φανεί υπερβολή αλλά πλέον σε πολλούς από τους ασθενείς μου τους προτείνω να μην βλέπουν ειδήσεις. Σε καμία άλλη ευρωπαϊκή χώρα δεν ξεκινάει το δελτίο ειδήσεων με καταιγισμό όλων των αρνητικών πραγμάτων. Και φυσικά δεν υπάρχει αυτή η σηριαλοποίηση, αν μου επιτρέπετε, της αρνητικής είδησης. Καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας η αρνητική είδηση επαναλαμβάνεται και σε όλες τις εκπομπές, υποτίθεται ότι κάποιες είναι ψυχαγωγικές, βγαίνουν ειδικοί και μη ειδικοί και με ύφος γνώστη και μελλοντολόγου καταδικάζουν και αποφασίζουν. Αυτό δεν ενισχύει την ψυχική μας υγείας. Κάποτε δίναμε οδηγίες για φάρμακα, άσκηση, διατροφή στους ασθενείς μας, πλέον προσωπικά δίνω ως οδηγία “αποφύγετε την αρνητική είδηση όχι μόνο στο δελτίο ειδήσεων αλλά και σε άλλες εκπομπές”. Η βία φέρνει βία».
ΑΤΟΜΙΚΗ ΨΥΧΟΠΑΘΟΛΟΓΙΑ
Ο παραπάνω είναι ένας από τους σοβαρότερους περιβαλλοντικούς επιβαρυντές, υπογραμμίζει η κ. Μαλλιώρη προσθέτοντας ότι από κει και πέρα υπάρχει η ατομική ψυχοπαθολογία. «Πριν χρόνια όταν κάναμε μία εκτίμηση ενός γεγονότος ή μιας παθολογίας πηγαίναμε στο ατομικό ιστορικό και στα ατομικά χαρακτηριστικά. Τα τελευταία χρόνια το τοξικό περιβάλλον, οι περιβαλλοντικοί επιβαρυντές όπως σημείωσα παραπάνω, παίζουν πάρα πολύ σημαντικό ρόλο και αρχίζουμε από αυτούς πλέον και αξιολογούμε ένα περιστατικό. Εξετάζουμε δηλαδή τι συμβαίνει στο περιβάλλον όπου ζει κάποιος, τι μηνύματα λαμβάνει και όλες τις άλλες συνθήκες που τον περιβάλλουν».
ΚΥΡΙΑΡΧΕΙ Η ΗΡΩΙΝΗ
Από τους παράγοντες που συμβάλλουν στην αύξηση της επιθετικότητας, η κ. Μαλλιώρη, ως πλέον ειδική, αναφέρεται και στις ουσίες. «Σήμερα κυκλοφορούν πάρα πολλές ουσίες και μάλιστα με πολύ εύκολη προσβασιμότητα. Και πραγματικά δεν ξέρω πως πειραματίζονται οι έφηβοι με τις ουσίες αυτές. Και για να λέμε την αλήθεια η κοκαΐνη που κάνει θραύση πλέον σε όλες τις χώρες αντικαθιστά την επικινδυνότητα της ηρωίνης. Η κοκαΐνη δεν είναι μία ουσία που σε κάνει απλά ενεργητικό. Αυτή ίσως είναι μία συνέπεια κατά την πρώτη επαφή με την ουσία. Από κει και πέρα όμως κατά βάση αυτό που αλλάζει στη συμπεριφορά του ατόμων που κάνουν χρήση κοκαΐνης είναι η επιθετικότητα και μάλιστα χωρίς να το αντιλαμβάνονται οι ίδιοι. Επομένως κάποια από τα φαινόμενα αυτά που βλέπουμε οφείλονται σε χρήση ουσιών».
ΝΑ ΔΟΘΕΙ ΒΑΡΥΤΗΤΑ ΣΤΗΝ ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
Ρωτήσαμε την κ. Μαλλιώρη πώς μπορεί να ελεγχθεί όλη αυτή η κατάσταση. «Προσωπικά είμαι της παλιάς σχολής που σημαίνει ότι επιλέγω την πρόληψη από τη θεραπεία. Πρέπει να εφαρμοστούν ειδικά προγράμματα από πολύ μικρή ηλικία. Επίσης είναι καθοριστικό στην κοινωνία να στέλνονται ξεκάθαρα μηνύματα. Ειδικοί επιστήμονες να συλλέγουν τα ακριβή στοιχεία και με τη γλώσσα της αλήθειας να ενημερώνουν τους πολίτες. Να μην βγαίνουν στην κοινωνία διπλά μηνύματα που το ένα θα υπονομεύει το άλλο. Το ζήσαμε αυτό στην πανδημία πολύ έντονα. Κάποια μαθήματα που δεν είναι τόσο χρήσιμα πλέον στις μέρες μας να αντικατασταθούν από τα νεοφαινόμενα που έχουν προκύψει και τα οποία μας αιφνιδιάζουν» και καταλήγει:
«Εχει επισημανθεί εδώ και καιρό η συνέπεια της πανδημίας στην ψυχική υγεία αλλά δυστυχώς το μήνυμα δεν πέρασε ξεκάθαρο στους πολίτες. Μπορεί κάποιος να κάνει κατάθλιψη. Ισοδύναμη της κατάθλιψης είναι η επιθετικότητα που είναι τα δύο άκρα της ίδιας διαταραχής. Αν υπάρχει διαταραχή στο συναίσθημα άλλα άτομα θα το εμφανίσουν με καταθλιπτική διάθεση και άλλα άτομα με επιθετική διάθεση. Επίσης πολλές αϋπνίες και πάρα περιστατικά, πολλαπλάσια θα έλεγα από το παρελθόν, κρίσεις πανικού σε άνδρες και νεαρούς ενήλικες που στο παρελθόν σημειώνω απέφευγαν τον ψυχίατρο διότι πίστευαν ότι θίγεται ο ανδρισμός τους. Τώρα ζητούν βοήθεια διότι πιστεύουν ότι έχουν κάποιο σωματικό πρόβλημα από την καρδιά ή αναπνευστικό ενώ στην ουσία είναι κρίσεις πανικού. Ολα αυτά δείχνουν ότι πρέπει να υπάρχει ξεκάθαρη πληροφόρηση στον κόσμο. Ναι μεν δόθηκαν οδηγίες για τη σωματική μας προφύλαξη απ’ όλα αυτά που ζήσαμε αλλά τι γίνεται με την ψυχική υγεία;».
Ακολουθήστε μας για όλες τις ειδήσεις στο Bing News και το Google News